Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dünyanın En Önde Gelen Denetleme Firması Kripto Paralar ile Para Aklama Konusunda Rapor Yayınladı

Dünyanın en önde gelen ve en güvenilir denetleme ve danışmanlık firmalarından birisi olan KPMG, İsviçre’deki finansal suçlara kripto para açısından bakan bir rapor kaleme aldı. Kripto paraların kara para aklama ve vergi kaçırma gibi süreçlerdeki rolünü kaleme alan firma, bu noktada bu işlerin nasıl yapıldığını ve metodlardan da bahsetti.

Finansal kurumlar için düzenlenen bu raporda ayrıca da hükümetlerin ve finansal yönetici kurumların, konu ile ilgili nasıl düzenlemeler yapabileceği ve bu süreci nasıl azaltabileceği üzerine de kafa yoruldu.

Kara para aklama noktasında bu işi yapmak isteyen insanların kripto para borsasından kredi kartı ya da nakit para ile kripto para alabileceği veya aynı insanların kripto para ATM’lerinden de bu işi yapabileceği belirtildi. Bu insanların genelde temiz sicili olan servislere yöneldiği de belirtilirken, bu işi yapan kimselerin genelde temiz profiller ile kara para akladığı da kaydedildi. Raporda, şu ifadelere de yer verildi:

”Kara para aklayıcılar çeşitli hizmetler kullanarak esas koin adresini, geçici dijital adreslere yönlendirip Blockchain’i bir nevi yanıltıyor ve de takip edilebilirlik bu sayede ortadan kalkıyor. Bir başka taktik de sahte alıcı adresi girip sahte birkaç gönderim yaptıktan sonra yedek adrese esas parayı gönderip yine takip edilebilirliği ortadan kaldırmak. Bu öncül koinler daha sonra üst düzey bir borsaya gidip gizlilik odaklı koinlere dönüştürülüp işlem tamamlanıyor.”

Kripto para ile para aklamanın üstte de belirtildiği gibi kendine has taktikleri ve dinamikleri olduğunu belirten firma, bankaların bununla mücadele edebilmek için geleneksel kara para aklamayı önleyici taktiklere başvuramayacağını da ifade etti. KPMG firması, bu noktada finansal kurum ve kuruluşlarla düzenleyici firmaların birlikte çalışmasının çok daha efektif bir yöntem olacağını söylerek, şunları ifade etti:

”Düzenleyici kurumların bir kere kesinlikle ama kesinlikle güncel ve bu giderek hızla büyüyen alana uyabilecek kuralları yürürlüğe sokması ve bunları kullanması gerekmektedir. Finansal kuruluşların da bu tarz olaylar için sistemlerini riskleri en hızlı ve en güvenilir şekilde yakalayacak konumda düzenlemeleri gerekir.”

Son dönemde Bitcoin ve kripto paralara yöneltilen temel eleştrilerden bir tanesi de kara para aklama ve vergi kaçırma gibi süreçlerde bunların kullanıldığının iddia edilmesi. Bitcoin aleyhtarları, genelde bu süreci kripto paraları eleştirmek için kullanırken, örneğin Nisan ayında yaşananan bir olayda büyük bir kripto para borsası olan Bitfinex, Polonyalı otoriteler tarafından kara para akladığı iddiası ile suçlanmış ve bu haber gündeme bomba gibi düşmüştü.

Kripto para ve kara para aklama konusu, G20 ülkeleri arasında da konuşulmuş ve Mart 2018’de yapılan toplantıdan, bu konu ile mücadele için global bağlayıcılığı olan kuralların konulması için çalışma yapılması kararı çıkmıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment