Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

EOS, Ana Ağ’ı Olmamasına Rağmen, SpaceX’den Daha Değerli

Şimdilerde bir çok insan EOS değerine gözünü dikmiş vaziyette. Ana ağı olmadan çalışan bir projeye göre mevcut değeri muazzam bir seviyede. O kadar fazla ki projenin şu anki değeri SpaceX’in 2017 yılındaki değerinden daha fazla ediyor. Dedikodular ve spekülasyonlar kripto para dünyasında çok olağan bir durum ancak EOS’un gerçek değeri onun şimdiki güncel piyasa değerinden çok daha farklı.

Dedikodu ve Yaygara EOS’un Fiyatını Pompalıyor

Diğer bir çok kripto para biriminde de olduğu gibi, dedikodu ve yaygara (hype) bu konuda çok önemli bir role sahip. Bu özellikle çoğu sözüm ona ‘altkoinler’ ile ilgili durumlarda geçerli. Bitcoin hala lider konumda çünkü bu kripto para tıpkı insanların ondan beklediği gibi çalışmakta. Mükemmel bir çözüm değil ama 9 yıldır piyasada olmanın avantajını yaşıyor. Bu cazibesinin yanı sıra, işler Bitcoin için göründüğü kadar kolay da gitmemekte.

2017 Şubatından önce, Bitcoin’in 17 milyar dolarlık bir güncel piyasa değeri yoktu. Bu şaşırtıcı ancak aynı zamanda dünyanın lider kripto para birimi olmak için yıllarca çabaladığını da gözler önüne seriyor. EOS ise, bu değere bir yılın altında bir süre içerisinde ulaştı. Çok muazzam bir gövde gösterisi olmasına rağmen, aktif çalışan bir ürünü olmadığını da göz önünde bulundurursak, bu durum sanki biraz gerçek dışı durmakta. Ancak bu EOS’un tamamen değersiz olduğu anlamına gelmese bile  yine de Bitcoin, Ethereum, Litecoin hatta olgunluk açısından XRP ile bile kıyaslama yapmanın çok uzağında kaldığını gösteriyor.

Bu projenin bugüne kadar yaptığı en büyük yenilik ve gelişim ise kendi test ağını piyasaya sürmesi oldu. Ekip için önemli bir dönüm noktası olmasına rağmen yine de sadece bir testten ibaret. Şuan için, kontrollü çevre dışında, EOS için canlı ve aktif bir ağ bulunmamakta. Ve duruma bakılırsa EOS test ağı bir gelişme kaydedene kadar bunun olması pek de mümkün görünmüyor. Yeni yeni keşfedilmekte olan çığır açan nitelikteki bugları (kodlamadaki hatalar) saymazsak, aktif ve canlı sunucu hizmeti yakın-ımsı gelecekte mümkün olabilecek gibi duruyor.

Peki bu EOS’un Gerçek Değeri Ne?

Çoğu kripto para biriminde olduğu gibi EOS’da insanların ödemeye olan meyli kadar değerli. Bu piyasa kullanıcılarının ve belirleyicilerinin kurallarını koyduğu serbest ve açık bir pazar. Eğer kullanıcılar gerçek dünyada çalışmayan bir ürün ile bağlantılı tokena 18 dolar veya daha fazlasını vermek istiyorlarsa, bu onların kendi kararı. Bu onların yanlış veya doğru bir karar verdiği anlamına gelmez ancak sadece diğerlerinin bu proje hakkında konuşmaya başlamasının normal olduğunu ortaya koyar.

Kimse bu projenin önemli satış stratejileri olduğunu yadsımayacaktır. Görüşüne göre EOS daha iyi ölçeklenebilirliğe sahip ve müşteri kullanılabilirliğine daha iyi odaklanıyor. Bunun yanı sıra çok ilgi çeken DPoS algoritması (voting sistemine dayanan cüzdandaki koin miktarı ile blok üretilen sistemlere verilen ad) var. Şimdiye kadar kimsenin bu teknolojiyi test sunucusu dışında gerçek dünyada kullanamaması gibi hala yerine getirilmeyen boş vaatler olmadı değil. Şuan için herhangi bir ”canlı” uygulama veya EOS’un kullanılabileceği bir olanak bulunmamakta.

Çoğu yatırımcının hoşuna giden bir başka nokta ise EOS’un merkezileşmiş sistemi. Bu durum çoğu teknoloji firması kadar kötü değil ancak ortada sadece 21 simültane blok üreticisi bulunmakta. Bu çok endişe verici bir gelişme olmasına rağmen büyük ihtimalle olması gereken bir kötülük. Blockchain ve akıllı kontrat dünyası için daha çok rekabet olması aslında iyi bir olay. Ancak EOS için, faaliyete başlayana kadar hala yaygaralar ve beklentiler üzerine kurulu bir proje diyebiliriz. Şimdiye kadar EOS’un güncel piyasa değeri ise bunu çok iyi bir şekilde kıvırıyor diyebiliriz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment