Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ernst & Young (EY): “Blockchain Üst Düzey Yöneticilerin Rolünü Tamamen Değiştirebilir”

Geçen hafta yayınlanan bir rapora göre, ”Big Four’‘ (dünyanın en iri kıyım 4 denetim/muhasebe/danışmanlık firmasının kümülatif ismi) profesyonel hizmetler firması Ernst & Young (EY), blockchain teknolojisinin firmanın finans servislerini değiştirebileceğini ve finans ve mali işler müdürünün (CFO) görev tanımını yeniden tanımlayabileceğini belirtiyor.

Raporda yer alan bilgilere göre blockchainin ”finans hizmetlerinin çalışma yöntemlerini baştan aşağı” değiştirebileceği vurgulanıyor. ”Bu teknoloji CFO’yu, çok güvenilir ve etkili bir hizmet yürütürken onun aynı zamanda stratejik planlama sürecinde çok anahtar bir iş ortağı konumuna gelmesini sağlayacak şekilde donatacak ve geliştirecek.”

Raporda, CFO bağlantılı blockchain kullanım örnekleri tanımlanıyor ve bu teknolojinin, yöneticilerin ”işlerine çeki düzen vermeleri”, iş gelişimi yapmaları ve dış piyasa ile iletişim kurmaları gibi görevleri yerine getirmelerine yardımcı olabileceğini belirtiliyor.

Daha da detaylandırırsak, rapor, blockchain temelli bir denetleme sistemi uygulamasının öncelikli olarak ”denetim görüşünün kapsamı ve yaklaşımını” mevcut hali olan işlemleri değerlendirme aşamasından, ”kontratların kodlanması ve fiziksel mal varlıklarının dijital temsilinin geçerliliğinin onaylanması” şeklinde  değiştireceğini açıklıyor.

Buna ek olarak EY bu teknolojinin, organizasyon yapılarını merkezisizleştirebileceğini ve bütün organizasyon içerisinde sağlayacağı daha iyi görme imkanının yanı sıra daha iyi bir bütünlük oluşturacak ağ sistemlerini de yaratacağını iddia ediyor.

Sunulan bu evrak ayrıca blockchain teknolojisinin sağladığı şeffaflığın, rakip firmaların birbirlerine ait bilgilere erişmesini mümkün kılarak daha büyük bir ”işbirlikçi ve çoklu-işletmeye sahip çevre” ortamı oluşturmasına neden olacağını belirtiyor. Bu sebeple bu teknolojinin şirket bünyesi dışında da bir etki yaratabileceği ihtimalinin üzerinde duruluyor.

Ancak raporun yazarları, blockchainin hala yeni yeni oluşmakta olan bir teknoloji olduğunu ve bu sebeple potansiyelinin tam olarak anlaşılmadığının altını çiziyorlar. Bu görüşe paralel olarak sunulan raporda da, ”kurumlar teknolojik uygulamaların pratik doğasını, blockchain teorisi ile kıyaslamadıklarından emin olmalılar.” ibaresi yer alıyor.

Yazarın belirttiğine göre blockchain temelli sistemleri uyarlamanın ve kullanmanın önünde de belli başlı engeller yer alıyor:

”Bütün fonksiyonlar için blockchain kullanımı, eğer hatasız bir birleştirme ile yapılabilirse, tabii ki bir çok problemi çözecektir. Ancak, ilgili bütün bakım ve onarım zorlukları ile dağınık veri merkezleri veya ağları bir kenara bırakın, müşterilerimizin çoğu daha kurumsal çaplı veri depolarına bile bunu entegre etmekte zorluk çekiyor.”

EY’ye göre, blockchain teknolojisi hakkında yaşanan bilgi kıtlığı da bunun kullanılmasının önünde duran engellerden bir tanesi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment