Eski IMF Ekonomisti Bitcoin’in 100 Dolara Düşeceğini Düşünüyor
Ünlü bir ekonomist Bitcoin fiyatının uzun vadede çok ciddi oranda düşüş yaşayacağını düşünüyor.
Harvard profesörü olan ve daha önce Uluslararası Para Fonu’nda (IMF) baş ekonomist olarak çalışmış Kenneth Rogoff, Salı günü CNBC’de katıldığı programda Bitcoin’in önümüzdeki on yıl içerisinde 100 $’a kadar düşeceğini düşündüğünü söyledi.
Rogoff’un programda yaptığı yorum şöyle:
“Eğer bundan sonraki 10 yıl için konuşuyorsak bence Bitcoin şu anki fiyatına kıyasla çok düşük bir fiyatta olacak. Önümüzdeki on yıl içerisinde Bitcoin’in 100 $ olmasının, 100 bin $ olmasından daha muhtemel olduğunu düşünüyorum.”
Rogoff Bitcoin’in ‘ödeme aracı’ olma özelliğini de sertçe eleştirdi. Rogoff’a göre Bitcoin’in vergi kaçırma ve para aklama gibi şeyler dışında kullanılabileceği pek bir alan yok. IMF’nin eski baş ekonomisti olan Rogoff Bitcoin hakkında daha önceden de olumsuz yorumlarda bulunmuştu. Rogoff geçtiğimiz Ekim ayında The Guardian için bir köşe yazısı yazmış ve bu yazıda Bitcoin’in, Blockchain teknolojisi başarılı olsa dahi çökeceğini söylemişti.
Rogoff, Bitcoin’in çökeceğinden son derece eminmiş gibi konuşuyor ve böyle düşünmesinin ardında yatan sebep olarak hükûmetlerin merkezsiz ya da anonim kripto paraların var olmalarına izin vermeyecek olmalarını gösteriyor
Bitcoin’in bir ödeme aracı olarak ne kadar kullanışlı ya da verimli olduğu konusu açıldığında Rogoff’tan farklı düşünen kişiler de var elbette. Digital Asset Research tarafından yapılan araştırmaya göre 2017 yılında Bitcoin’in bir ödeme aracı olma özelliği Bitcoin’e 2,074 $’lık bir değer kazandırdı. Tabii bu değerin içinde Bitcoin yatırımı yapanların ya da Bitcoin’i değer saklama aracı olarak kullananların etkisi yok.
Bitcoin’in yasa dışı kullanımına bakacak olursak İngiltere’deki Elliptic adlı bir Blockchain analiz firması, Avrupa’daki Bitcoin kripto para borsalarındaki paranın yalnızca %0.61’inin yasa dışı amaçlar için kullanıldığını açıkladı.
Rogoff’u Bitcoin’in destekçisi olarak gösteremeyiz ancak kendisi Salı günü verdiği röportajda Bitcoin’in komple yasaklanmasını değil, uygun şekilde düzenlenmesini önerdi.
Rogoff şöyle konuştu:
“Gerçekten küresel bir düzenleme olması gerekiyor. ABD ve Çin Bitcoin’i tamamen yasaklasa dahi eğer Japonya yasaklamazsa insanlar hala Japonya üzerinden para aklayabiliyor olacaklar.”
Kripto para düzenlemeleri konusunda Japonya‘nın gerçekten bir istisna olduğunu belirtmekte fayda var. Şu anda kripto para düzenlemeleri alanında zirveyi Japonya çekiyor ve ülkenin düzenleme adına attığı adımlar genelde olumlu yönde oluyor. Japon düzenleyiciler piyasanın gerçekten güvenli olduğundan emin olmak istiyorlar ve bu doğrultuda Şubat ayında yaptıkları açıklamada kripto para borsalarını bizzat teftiş edeceklerini belirttiler. Bu son derece anlaşılabilir bir durum çünkü Japonya’daki Ulusal Polis Kurumu’na göre Nisan-Aralık 2017 aralığında kripto para borsalarında 669 adet para aklama durumu yaşandı.