Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çinli Perakende Devi, Sığır Etini İzlemek ve Gıda Güvenliği için Blok Zinciri Teknolojisini Kullanacak

Business Insider’ın 3 Mart’ta yaptığı habere göre, Çin e-ticaret devi JD.com et tedarik zincirini izlemek için blok zinciri teknolojisini uygulamaya koyuyor.

JD, müşterilerinin bundan sonra satın aldıkları etlerin yetiştirildikleri Avustralya’daki çiftlikten, kapılarına kadar izleyebileceklerini söyledi. Uygulama bahar aylarının ilerleyen günlerinde faaliyete geçtiğinde, müşteriler etleri için üretilen hayvanların nasıl yetiştirildiğini, nasıl kesimine tabi tutulduklarını ve taşındıklarını kontrol edebilecek. JD’nin sunduğu et  takip sistemi, Avustralya sığır eti üreticisi HW Greenham & Sons Pty Ltd ile olan ortaklığın bir sonucu.

Çin’de sahte ürünler genellikle “kaçak olarak, saklı gizli” yapılıyor. Güneydoğu Çin’de 2016 ağustosunda  salbutamol ve clenbuterol de dahil olmak üzere yasaklanmış ilaçlar tarafından zehirlenmiş  319 domuz olduğu ortaya çıktı. Tüm bunlara karşın blok zinciri teknolojisi, etin kökenini saniyeler içinde doğrulamasına izin verdiği için tüketici güveni artırmada bir çözüm sunmakta.

JD’nin en üst düzey teknoloji sorumlusu Chen Zhang, yeni blok zinciri tabanlı sistem sayesinde tüketicilerin “aileleri için güvenli ve güvenilir ürünler” satın aldıklarından emin olabileceğini söyledi.

Zhang, “Çin’deki tüketiciler sadece kaliteli ithal ürünler istemiyorlar, yiyeceklerin kaynağının neresi olduğuna ve üretim biçimlerine güvenebileceklerine de inanmak istiyorlar. Ve blok zincir bizim bu huzuru sağlamamıza yardımcı oluyor” dedi.

Blok zinciri teknolojisi tüketici güveni arttırmanın yanı sıra, gıda tedarikçilerine salmonella gibi gıda kaynaklı hastalıkların kökenini izlemek için dağıtık ledger sistemini kullanabilme imkanı sağlayabileceğini kanıtlamıştı. Böylece kullanılacak daha doğru izleme yöntemi, tedarikçilerin kirlenmiş ürünlerin kaynağını hızlı bir şekilde bulmalarına ve geri çağırma işlemi sırasında daha az gıda israfına neden olmasına izin verecek.

Geçen yıl, ABD’li perakende devi Walmart, geri çağrılan gıdaları ürün listesinden tanımlayıp kaldırabilecekleri bir Blok zinciri platformu oluşturmak üzere IBM ile birlikte çalışıyordu. Business Insider JD, Walmart ve IBM’in hepsi Tsinghua Üniversitesi ile birlikte Çin Blok Zinciri Gıda Güvenliği İttifakı üyesi olduklarını bildiriyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment