Eski SPK Başkanı Akgiray: Türkiye’nin Dijital Parasının Arkasında Kim Var?
Sermaye Piyasası Kurulu eski başkanı ve Boğaziçi Üniversitesi Profesörü Ahmet Vedat Akgiray, Avrasya Blockchain Zirvesi etkinliği kapsamında Türkiye içerisindeki kripto para ve blockchain ekosistemine dair önemli açıklamalarda bulundu.
Bitcoin, Blockchain’i Ön Plana Çıkardı
Blockchain teknolojisinin Bitcoin ile popüler olduğunu ifade eden Akgiray, bu teknoloji sayesinde bütün endüstrilerde ”çok büyük değişiklikler” olacağının da altını çizdi.
”Blockchain kesinlikle öncelikle finans olmak üzere bütün endüstrilerde büyük devrimlere öncülük edecek. Tarihi bir dönemdeyiz.”
Türkiye’nin Dijital Parasını Kim İşletiyor?
Buna ek olarak Türkiye’nin dijital parasını ürettiğini ve buna sahip olduğumuzu belirten eski SPK Başkanı, bu parayı kimin işlettiğine dair ise soru işaretleri mevcut olduğunu vurguladı:
”Evet aslında bizim dijital paramız var ancak bu parayı kim işliyor ve bunun arkasındaki hukuki otorite kim, bunu arkasından kim para kazanıyor? Bunların hepsini önümüzdeki yıllarda göreceğiz.”
Kripto paralar konusunda girecek olursak biliyoruz ki merkez bankaları Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paraları iki şekilde yapabilirler. Bunlar gibi token bazlı olabilir veya banka hesabı tabanlı yapılabilir ama ikincisinin çok bir anlamı yok zaten mevcut sistem bu şekilde işliyor.
Merkez Bankası muhtemelen token bazlı bir para birimi yapacaktır.”
Merkez bankalarının bu işe ”girmek zorunda olacağını” da belirten Akgiray, bankacılığın bu değişimden sonra popüler kalamayacağını da itiraf etti. Bankaların bu işin dışında kalacağını açıklayan ünlü profesör, açıklamasına şöyle devam etti:
”Dijital ortamlarda dijital işlemler devreye girerse bankalar gereksiz kalacaktır. Bankalar da bu işe gireceklerini söyleyecek ve işlem maliyetleri çok ama çok düşecek. Paranın sınır ötesi transferi ve gidiş gelişi artacak. Bankalar 250 milyar dolara kadar kazanç elde ettikleri işlem ücretlerinden feragat edecekler.”