Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Boğaziçi Profesörü: Bitcoin Küresel İlgiyi Çekmeye Devam Edecek!

Boğaziçi Üniversitesi profesörlerinden olan ve Türkiye’nin para piyasaları denilince akla gelen ilk isimlerinden birisi olarak bilinen Ahmet Vedat Akgiray, Libra gibi projelerin merkez bankalarına yönelik etkilerini masaya yatırdı.

Libra Çalışmaları Hızlandırdı

Akgiray Facebook’un Libra projesini açıklamasından sonra – ki bunun hem iyi hem de kötü bir fikir olabileceğini vurguladı – merkez bankalarının dijital para konusundaki araştırmalarının ivme kazandığını dile getirdi. Akgiray açıklamasının devamında şunları aktardı:

”Bununla ilgili aslında standart bir terminoloji yok ama benim anladığım kadarıyla yakında merkez bankalarının dijital para birimlerinden bahsedeceğiz. Bunlar kişiden kişiye ödeme sistemleri kuracaklar ve ortada bir aracı olmayacak. En basit şekliyle sistemi böyle açıklayabiliriz.”

Çin Dijital Parada İlk Adımı Atacak

Çin Merkez Bankası’nın dijital parasını ilk çıkartacak kurum olacağını da açıklayan Akgiray, AliPay ve WeChat’in oradaki pazarı ele geçirdiğini de itiraf etti:

”Şu anda kimse aslında bu teknolojinin bizi iş hayatında nereye getireceğini bilmiyor. Nereye gittiğimizi bilmiyoruz ve bu sebeple regülatörler ile kanun yapıcılar bekleme durumundalar. Her şey ama her şey para ile alakalı.”

Bitcoin İlgi Çekmeye Devam Edecek

Akgiray konuşmasının sonlarına doğru fonolar ya da tüm menkul kıymetlerin token tarafına geçebileceğini ve para aklamaya karşı gelecek düzenlemeler ile bu geçişin daha kolay olacağını vurguladı. Bitcoin’in küresel ilgi odağı olmaya devam edeceğinden emin gözüken Akgiray, insanların merkez bankalarının kripto paralarına yöneleceğini de dile getirdi:

”İnsanlar bu alana yönelecek. Elektronik paralar ise cazip olma özelliğini kaybedecek. Finans sanayisi içerisinde bütün düzenlemeler yeniden tanımlanmak zorunda kalacak.

Şu anda kontrolü sağlayan bankalar gibi aracılardır. Bankacılığı bankalar olmadan nasıl düzenleriz ona bakmak zorunda kalacaklar.’

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment