Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum Cüzdanı MyEtherWallet’ta Ayrılık: MyCrypto

İnternetin en popüler Ethereum arayüzlerinden olan MyEtherWallet’ta işler biraz karıştı. MyEtherWallet yaptığı duyuruda artık Mycrypto olarak hizmet sunacağını söyledi. Bu ani hamle MyEtherWallet ekibinin yarısını şaşırttı çünkü ekibin yarısı “Twitter (hesabının) yönetiminin bilgi verilmeden ya da MyEtherWallet kurucusunun izni alınmadan değiştirildiğini” söylüyor. Şimdiki karışıklıklarla birlikte ortaya bir de Aralık ayında açılan bir dava ortaya çıktı. Bu davaya göre ekibin bir kısmı, diğer kısmın şirketin muhasebe defterlerini incelemesine izin vermiyor. MyEtherWallet’taki karışıklıkların hala daha bittiğini düşünmesek de sanıyoruz bundan sonra birbiriyle rekabet halinde olan iki yeni şirket olacak: MyEtherWallet ve MyCrypto.

MyEtherWallet ‘Forklandı’

Perşembe günü MyEtherWallet’ın Twitter hesabında (77,000 takipçi) MyEtherWallet’ın artık MyCrypto olarak yola devam edeceği ve yeni bir Twitter hesabına geçiş yapacağı duyuruldu. Ama şöyle bir sorun var: kurucu Taylor Monahan, diğer kurucu olan Kosala’ya bu durumdan bahsetmedi. Daha sonra Twitter’da durum üstüne atışmalar başladı ve iş iyice karıştı.

Düzgün bir arayüze sahip olan ilk Ethereum cüzdanı MyEtherWallet, 2015’ten beri hizmet sağlıyor.

Kurucu Taylor Monahan, paylaştığı bir blog gönderisinde neden yeniden markalaşmaya ihtiyaç duyulduğunu, bunun ardındaki sebepleri anlatıyor. Ancak kendisi artık nasıl olduysa bu yeniden markalaşma süreci hakkında eş kurucu olan Kobala’yı bilgilendirmeyi unutmuş (herhalde). Bir de tabiri caizse “çaktırmadan” şirketin Twitter hesabını da almış. Kosala Aralık ayında MEW’in muhasebe kayıtlarını incelemesine izin vermediği için Taylor’a Kaliforniya’da dava açtı.

“Yeni Bir Başlangıç” başlığıyla paylaşılan blog gönderisi “Bu MyEtherWallet’ın ve bunun bizi nasıl MyCrypto’ya yönlendirdiğinin hikayesi. Önceden kim olduğumuz, şimdi kim olduğumuz ve 2018 ve sonrasında ne olmayı planladığımız sorularına cevap vermesi için hikaye uzun olacak” diye başlıyor. Gönderide daha sonra MyEtherWallet’ın 2015 yılında Kosala ve Taylor tarafından kurulduğunda nelerle karşılaştığından bahsediliyor. Taylor MEW’in o zamanki halini şöyle tanımlıyor:

“Basit bir arayüzdü ve (şu) probleme basit bir çözüm sunuyordu: Ethereum ilk kurulduğunda Ether göndermenin tek yolu komut satırıydı.”

ICO Yılları

MyEtherWallet 2015 yılında “basit arayüz, basit çözüm” olabilir ancak 2017 yılında adeta ICO çılgınlığı başladığında MEW, neredeyse tüm Ethereum topluluğunun toplandığı bir alan haline geldi.

“Fiyat yükseldiğinde ICO’lar ve acemiler zengin olma umuduyla koşarak geldiler. Aniden gerçek bir kullanıcı tabanına ve nasıl ölçekleyeceğimizi öğrenmemiz gereken gerçek sunuculara sahip olduk. Kimlik çalmaya (odaklı) siteler ortaya çıktı ve bu sektörde güvenli iş yapmanın ve uzman olmanın (gerekliliği) arttı. Günlük mesajlarımız ikiye katlandı, tekrar ikiye katlandı… tekrar…. ve tekrar.”

Taylor paylaştığı gönderide gece geç saatlere kadar “Destek” ekibine gelen mesajlara cevap atmanın zorluğundan da bahsediyor:

“Eşim her akşam yemek yapıp beni sabahın 4’ünde yatağa taşıdı… sonra saat 5’te… sonra bilgisayarımda yazı yazarken uyuya kaldığımda saat 7’de. Sürekli olarak ‘birazcık uyku’ yerine ‘bir kişiye daha yardım etmeyi’ seçtim. Ve bu ‘bir kişi’ler hiç bitmedi.”

‘Gerçek Bir Şirket’

Blog gönderisi aslında bir nevi MyEtherWallet’ın biyografisi niteliğinde. Cüzdanın başlangıçtaki halini anlattıktan sonra günümüzdeki halinden bahseden Taylor şöyle söylüyor:

“Bu yolculuğun artık ‘eğlenceli bir yan iş’ olmaktan çıkıp ‘gerçek bir şirket’ olması gerekiyordu… hızlıca.”

MyCrypto’nun da tıpkı MyEtherWallet gibi hizmet sunacağını söğleyen Taylor, MyEtherWallet’ı bitirmek gibi bir niyetinin olmadığını ve “MyEtherWallet’ın, ne sebepten olursa olsun, offline olana dek online kalmaya devam edeceğini” söylüyor.

Bir zamanlar epey yakın olan MEW kurucuları arasında bazı sıkıntılar olmuşa benziyor. Çünkü Taylor yeni bir şirket kurmanın gerekli olduğuna inanıyor ve şöyle söylüyor:

“Bu değişikliğin bana, ekibe ve/veya Ethereum topluluğuna verebileceği zarardan çok korkuyordum, çok korkuyorum ancak en nihayetinde şu an devam ettiğimiz yolda ilerlemenin riskleri yeni bir markaya, yeni bir şirkete, yeni bir isme ve yeni bir domaine ayrılmanın risklerinden daha büyük.” 

Yeni marka hakkında atılan tweetten dakikalar sonra Kosala konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“MyEtherWallet güvenlidir ve normal seyrinde ilerlemektedir. Normaldeki gibi MyEtherWallet kullanmaya devam edebilirsiniz, cüzdanlarınız açığa çıkmadı. Şu anda usulsüz olduğuna inandığımız bir sosyal medya hesap değişimiyle uğraşıyoruz. Durumla ilgileniyoruz ve güncellemelerden haberdar edeceğiz.”

Ethereum ve Ethereum Classic ayrılığını düşünürsek Ethereum topluluğu ayrılıklara zaten alışkın ancak MyEtherWallet’ta böyle bir ayrılık görülmesi biraz şaşırtıcı.

Siz hangi cüzdanı kullanmayı tercih edeceksiniz? MyEtherWallet ile devam mı yoksa MyCrypto’ya geçiş mi?

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

1 Comment

  • berkant
    Posted 10 Şubat 2018 - 14:01 14:01

    Hiçbiri

Leave a comment