Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum Geliştiricisi: “Akıllı Kontrat Sigorta Fonu’na Ne Dersiniz?”

Ethereum Kurumu geliştiricisi Alex Van de Sande, akıllı kontratlarda oluşan kodlama hataları yüzünden ‘dondurulan’ fonların geri kazanılması hakkında süren tartışmaların doğurduğu ağın bölünmesi riskini ortadan kaldıracağına inandığı bir sigorta havuzu teklifinde bulundu.

Mist isimli internet tarayıcısının takım lideri olan Van de Sande, geçenlerde kaleme aldığı bir blog yazısında, haznesinde bir sigorta fonu bulunan kurtarma kontratı gibi bir yapı oluşturmanın, bir kodlama hatası yüzünden yaşadıkları mali kaybın bir kısmını veya hepsini sonucu çok belirsiz bir hard fork ile kazanma niyetindeki bir grup insan veya grubun – geçenlerde Parity’nin çoklu imza cüzdanı kontrat kitaplığı kendini yok ettikten sonra 320 milyon dolardan daha fazla bir miktarda ETH’si dondurulan kişileri de örnek olarak gösterebiliriz – bu arzudan caydırılması için kullanılabileceğini belirtti.

Peki sistem nasıl çalışıyor?

Geliştiriciler akıllı kontratlarını, Ether’lerini önceden belirlenmiş yıllık periyota sahip bir kurtarma kontratı içerisine kilitleyerek sigortalayacaklar. Karşılığında ise akıllı kontratları ile aynı sayıda ”ether-kurtarma tokeni” alacaklar ve bunu daha sonra isterlerse borsacılara satabilecekler veya kendileri için saklayabilecekler.

Eğer kontratlar tarafından sigortalanmış Ether ‘donarsa’, (hack ve diğer bu tür yöntemler yüzünden tokenler ‘likit’ olarak kalırsa bunlar fon kapsamına girmiyor) kurtarma süreci devreye girip, ether-kurtarma tokeni sahiplerinin ellerindeki tokenleri sigorta havuzunun sahip olduğu %90’lık bir oranla eşit bir şekilde geri iade edip bedelini almasını sağlıyor. Geri kalan %10’luk dilim ise bütün tokenlerin genel sigorta fonu için kullanılıyor.

Diğer bir senaryoda ise, kilitleme periyotu biterse ve herhangi bir kurtarma işlemi başlatılmazsa, kurtarma tokenleri otomatik olarak yok ediliyor ve bunların sahipleri kilitli olan Etherlerini -ve başlangıçta sahip olduğu kurtarma-tokenlerini eğer değerleri arttıysa satarak elde ettiği kar payını da – geri alıyor.

Bu kurtarma kontratı, ”kontratın hangi fonları sigorta altına alması lazım” gibi kararlarda oy sahibi olan token sahipleri tarafından yönetilecek.

Bu teklifin bulundurduğu en büyük sorunlarından birisi ise bu kurtarma-tokenlarının bir çok düzenleyici kurum tarafından mal varlığı olarak sınıflandırılabilecek olması olarak görülüyor.

Ancak Van de Sande’nin bu önerisinin en tartışmalı parçası ise, Parity’nin çoklu-imzalı cüzdan kontrat kütüphanesindeki kod hatası kurbanı durumundaki 513.000 ETH’den daha fazlası için sigorta fonu içermesi.

Bu teklif, Parity’nin olmasını istemediğini belirttiği ağın bölünmesi riskini azaltmasının yanı sıra, Van de Sande’nin bakış açısına göre, geçenki olayın kurbanlarını – ki bunların içinde Ethereum’un en üst düzey geliştiricileri de var – yeni fon içerisinde hisse sahibi de yapabilecek. Ve doğal olarak bunun karşılığında fon hayata geçer geçmez büyüme ve ivme kazanma şansı başarılması daha kolay bir hal alacak.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment