Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Parity’den Dondurulan Ethereum’lar İçin Açıklama Geldi

Parity Ethereum istemcisinin arkasındaki ekip, 160 milyon $ değerinde Ethereum’un kaybolmasına sebep olan yazılım hatasının detaylarını paylaştı.

Sorunun başladığı günden beri kaybolan Ethereum’lara erişim sağlayacak geçerli bir çözüm hala yok. Parity, bu durumun kullanıcılar arasında “üzüntü ve kaygı” yarattığının farkında olduğunu söyledi. Ancak yayınlanan belgede çözümün üretilmesi yolunda takip edilecek bir zaman çizelgesi veya planlama bulunmuyor.

Blog yazısına göre, sorun multi-sig cüzdanlarla ilgili bir kodun yanlışlıkla silinmesinden kaynaklı. Multi-sig, cüzdanların transfer sırasında birden fazla onaydan geçmesine deniyor. Görünüşe göre bu teknolojinin bulunduğu kod kütüphanesinde “gözden kaçırılan” bir hata, kodların silinebilmesini sağlamış. Aslında bu hata Ağustos ayında GitHub üzerinden açığa çıkmıştı, ancak Parity ekibi sorunu “gözden kaçırmış” ve gelecekte sorun olmaması için herhangi bir önlem almamış.

Şimdilik Parity, çözüm getirebilecek bir EIP yani Ethereum Geliştirme Protokolü üzerinde çalıştıklarını söyledi. Bu güncellemenin geçen yıl yaşanan bir hataya benzer problemler getirebileceği ise kullanıcılar arasında tartışılmaya devam ediliyor.

Kilitli kalan milyonlarca doları geri getirmeye çalışan geliştiriciler, kodun düzeltilmesi sırasında “kripto para topluluğunun isteklerine göre hareket edeceklerini” de belirtti.

“Kodun düzeltilmesi üzerine gelen önerilerin büyük bir kısmı üzerinde Parity Technologies çalışacak. Aynı zamanda Ethereum Vakfı ekibi ve kullanıcı topluluğuyla da iş birliği içinde olacağız.”

Bunun da ötesinde Parity, hatanın kapatılması için “daha kapsamlı ve resmi prosedürlerin” uygulanması gerektiğini söyledi. Bu da işin Parity geliştiricilerinden çok, bütün Ethereum platformunu ilgilendirdiği anlamına geliyor.

Geçen hafta ortaya çıkan yazılım hatası, Parity’nin sorun takip sitesine göre tam 584 farklı Ethereum cüzdanını etkiledi. Bu cüzdanlar arasında yüksek profilli insanlara ait hesaplar da vardı, örneğin Parity’nin kurucusu Gavin Wood. Hatadan sonra Wood’un 98 milyon $’lık Ethereum’u erişilemez hale gelmişti.

Parity gelecekte oluşabilecek herhangi bir sorunu önlemek için Ethereum istemcisindeki multi-sig cüzdan oluşturma seçeneğini kaldıracak. Bu özelliğin yeniden açılmasıysa “[Parity] soruna güvenli bir çözüm getirdiğinde” gerçekleşecek.

 

 

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment