Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum Üç Yaşında: İşte Ethereum’un Dünü, Bugünü ve Geleceği

Ethereum platformu, bugün üçüncü yaş gününü kutluyor. Bitcoin’in ardından en büyük Blockchain platformu haline gelen ve bunu sadece üç yılda başaran Ethereum, kendi ağı üzerinde birçok uygulamaya ve yeni fikirlere de ev sahipliği yapıyor. Görece genç sayılabilecek bu kripto paranın, büyük bir hızla büyüdüğü çok net olarak görülürken, birçok analist bu hızda devam edilmesi durumunda Ethereum’un Bitcoin’i geçeceğini de iddia ediyor.

Ethereum Nedir?

Açık kaynak kodlu olan ve akıllı kontratlar vasıtası ile Ether isimli kripto paranın hızlı ve güvenli bir şekilde transferini sağlayan Ethereum platformu, iki katmanlı bir sisteme sahip. Ana platform, bireyler tarafından yönetilen çeşitli hesaplardan oluşurken, ikincil platformda da kontrat hesapları yer alıyor. Blockchain’in eşsiz yapısı sayesinde üzerinde birçok koin ve uygulama geliştirilebiliyor.

İlk olarak 2014 yılında başlayan ve Temmuz-Ağustos arası süren bir ICO sonucu hizmete giren platform, o dönem için şimdiki gibi çalışan bir projeden ziyade, daha fazla teorik şeylerin ön planda olduğu bir ‘proje’ idi. İlk olarak 30 Temmuz 2015 tarihinde ise Genesis Blok’un işin içine girmesi ile birlikte Ethereum’un önlenemez yükselişi de başlamış oldu.

Bitcoin ağına rekabet getiren ilk blockchain ağı olarak da gösterilen Ethereum’un bazı özellikleri gerçekten de çok eşsiz. Ether, akıllı kontratlar ve Ethereum Virtual Machine (EVM) gibi birçok özelliği devreye sokan platform, Bitcoin’e göre daha hızlı gönderim yapması ile de öne çıkıyor. Bitcoin’e kıyasla çok daha fazla sayıda koine sahip olan platform, aynı zamanda hem izinli hem de izinsiz gönderimlere izin veriyor.

Ethereum’un Kısa Bir Tarihi

Bitcoin ağında yaşanılan sorunların ardından bir alternatif olma amacı ile yola çıkan Ethereum’un kurucusu olan Vitalik Buterin, Ethereum platformunu neden kurduklarını şu sözlerle açıklıyor:

”Bitcoin topluluğunun problemlere doğru açıdan yaklaşmadığını düşünmeye başladım. Kendileri, daha çok bireysel uygulamaların peşinde oldukları hissiyatını bana verdi ve ben de buna bir çözüm aradım.”

İlk olarak 17 yaşında kripto para işlerine giren Buterin, 2011 yılında Bitcoin dergisini çıkarmaya başladı. O dönemde Buterin ayrıca, Ethereum’un temelini oluşturan bir white paper da kaleme almıştı. Buterin’in o dönem hayal ettiği kripto para ile Bitcoin arasındaki temel fark ise, kendi hayalindeki paranın, bir kripto paradan çok daha fazlası olmasını sağlamaktı ki gelinen noktada bu başarılmışa benziyor.

Buterin ve diğer kurucu ortakları 2014 Temmuz’unda başlayan ve de aynı yılın Ağustos ayında sonlanan bir ICO ile hizmete girdi. 18 milyon dolarlık Ether tokeni satan ekip; Ethereum’un ilk güncellemesi olan Frontier’ı da 2015 yılında sundu ve büyük bir ilgi gördü. Birçok otorite, bu güncellemeye tam puan vermişti.

Çok başarılı bir üç yıl geride kalsa da, Ethereum ağı geçmişte ciddi sıkıntılarla da baş etmek durumunda kaldı. Başını hack saldırılarının ve ölçeklendirme problemlerinin çektiği bu sorunların şüphesiz en büyüğü 2016’da yaşanan 50 milyon dolarlık hack saldırısıydı. O süreç, Ethereum’da başlayan hard forka sebep oldu ve sonucunda Ethereum Classic (ETC) adı verilen bir koin ortaya çıktı.

2017’de tam 1000 katına çıkan koin, yatırımcısına inanılmaz bir para kazandırdı. Ancak Ethereum’un ciddi volalitesi de bu noktada bazı yatırımcıları rahatsız ederken, birçok kişi biraz da yanlış yaparak koinin geleceğinden çok günlük volalitesini düşündü ve bu yüzden Ethereum’u eleştirdi.

Ethereum Ağının Yeni Adımları

Ethereum büyük bir yükseliş yaşasa da, kurucu ekip halen bu büyümeden memnun değil ve daha fazlasını talep ediyor. Ekip, gelecekten de bir o kadar emin. İsviçre’nin Blockchain merkezi olan Zug’da gerçekleşen bir etkinlikte, Ethereum ekibi yeni güncellemeler ve geleceği konuştu.

Buterin, konuyla ilgili şunları söyledi:

”Önemli bir nokta, kesinlikle büyüme. Artık halka açık Blockchain’lere olan ilgi çok artmış durumda ve bizim de bu talebi karşılamak için bir stabilite tutturmamız gerekiyor.”

Ekip aynı zamanda 2019’da yayınlanması beklenen Casper güncellemesi ve Casper’ın öncüsü olacağı Ethereum 2.0 hakkında da konuştu. Aynı zamanda Ethereum 2.0’la da yetinmek istemeyen Buterin ve ekibi Ethereum 3.0 için çalışmalara daha şimdiden başalmış durumda.

Görüldüğü gibi, Ether’in günlük volaliteleri bir yana, Ethereum ağının geleceğinin çok çok parlak olduğunu görebilmek ve bunu söyleyebilmek için kahin olmaya ya da çok fazla şeyler bilmeye gerek yok. Ethereum, gelecekte de birçok böyle doğum günü kutlayacaktır.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment