Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum’un Düşüşünün Ardındaki Sebepler

Piyasa hacmi açısından Bitcoin’in hemen ardından gelen kripto para Ethereum (ETH), 14 Ocak’ta yaşadığı tarihi zirvenin ardından değerinin %70’inden fazlasını kaybetti. Aynı süreçte Ether’in piyasa hacmi %30’un üzerinde düşüş gösterdi.

Kripto piyasasının her daim yüksek miktarda spekülasyon içeren doğası sebebiyle kısa vadeli fiyat dalgalanmaları yalnızca haber başlıklarının getirdiği bir durum değil. Kıdemli yatırımcılar büyük kripto paraların geleceği konusunda sakin ve iyimser tutumlarını korusalar da Ether’in değer kaybı bazı şüpheleri ve bunların sebeplerini su yüzüne çıkarıyor.

‘Kiralama Ücretleri’ Heves Kırıyor

EDCC (Executable Distributed Code Contract) kontratı, yani yaygın bilinen adıyla ‘akıllı kontratlar’ Ether kullanmanın en avantajlı yanı zira bilgi paylaşımı ve işlem sırasında daha çok güvenlik ve gizlilik sağlıyorlar. Fakat Ethereum’un kullanıcı sayısındaki hızlı artış Ethereum ağı için performans ve fiyat konularında yeni sorunlara yol açmak üzere. Artan aktivitenin ağı yavaşlatmasının yanı sıra mekanizmanın kendisi bireysel EDCC verisinin uzun vadede finanse edilmesine dair herhangi bir çözüm sunmuyor.

Son zamanlarda Ethereum’un yaratıcısı Vitalik Buterin ağ üzerinde veri depolamak isteyen kullanıcıların bir ‘kira ücreti’ ödemesini öne sürdü. Şimdilik belirsiz olan bir depolama üst sınırını aşan veri üzerinden ‘kira ücreti’ temin edilebilir ya da kullanıcıların ekstra verisi ‘uykuya alınarak’ kullanıcılar bir Merkle kanıtı ile verinin geçerliliğini tasdik ettiğinde verinin ödeme yoluyla ‘uyandırılmasını’ sağlayabilirler. Başka bir deyişte kullanıcılar ikincil piyasadan ihtiyaçları olduğunda veri satın alabilirler.

Buterin’in gelecekte sharding sistemi kurularak fiyatların aşağı çekileceği teminatına rağmen bu yeni öneriler Ether kullanıcıları arasında iyi karşılanmadı çünkü fiyatlar birçok kullanıcı için heves kırıcı nitelikte olabilir.

Yine de hiçbir şey kesin değil ve yatırımcılar belirsizliği sevmezler.

Plasma ve Plasma Cash Bir Türlü Çıkış Yapamadı

Bitcoin’in SegWit sistemi gibi Plasma ve Plasma Cash de Ethereum platformundaki güvenlik ve ölçeklenebilirlik sorunlarına, gereksiz veriyi ana zincirden silmek yoluyla bir çözüm getirecek güncellemelerdir. Başka bir deyişle yalnızca tamamlanmış işlemler ana zincirde görünecek, bu şekilde ağın rahatlaması ve işlemlerin hem daha enerji tasarruflu hem de daha hızlı olması sağlanacak.

Ağustos 2017’de açıklanan Plasma ve Mart 2018’de açıklanan Plasma Cash iyi gelişmeler vadetse de uygulamaların hayata geçirilmesindeki yavaşlık yatırımcıların şevkini kırıyor. Hatta bir çoğu Ethereum’u geliştirme konusuna gelince çok durgun olması yönünden eleştiriyor.

Ether’in Geleceği Hala Parlak

İletişim ve işlemin geleceğini değiştirebilecek bu güçlü teknolojiler hala çok yeni sayılır ve daha çok kullanıcının adapte olması daha çok sorunun su yüzüne çıkması demektir. Bu açıdan bakıldığında Ethereum hala küresel anlamda en çok kullanılan platformlardan biri olmaya aday denilebilir. Yani birçok yatırımcı şu anda yaşanan spekülatif fiyat dalgalanmaları sırasında gereksiz bir tasfiyeye mahal vermemek adına beklemedeler. Düşük fiyatlar ise orta ve uzun vadeli yatırımcılar için ilgi çekici bir giriş fırsatı olabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment