Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fidelity: Bitcoin’in 40 Bin Dolara Çıkma Potansiyeli Var

Yatırım dünyasının dev isimlerinden Fidelity, Bitcoin ile ilgili yeni bir rapor hazırladı ve Bitcoin’i bir birikim aracı (store-of-value) olarak değerlendirdi.

Dünya genelinde milyonlarca kişi tarafından kullanılan Bitcoin’in hala belli başlı bir kullanım alanı yok. Bitcoin’i kimileri dijital altın olarak, kimileri para birimi olarak, kimileriyse yatırım ürünü olarak kullanıyor. Fidelity yeni yaptığı araştırmasında Bitcoin’i bir birikim aracı olarak ele aldı ve onu diğer birikim araçlarıyla kıyasladı.

Bitcoin’e Genel Bakış

Fidelity’nin raporuna göre insanların günümüzde Bitcoin’i birikim aracı olarak kullanabiliyor olmalarının başlıca sebebi Bitcoin’in arzının kısıtlı olması. Bilindiği üzere maksimum 21 milyon adet BTC üretilebileceki ki bu da Bitcoin’i dolar gibi para birimlerinden ayırıp altın gibi varlıklarla aynı kategoriye koyuyor.

Bitcoin her ne kadar kısıtlı arza sahip olsa da hala altın kadar güvenilir bir varlık olarak görülmüyor. Fidelity’nin araştırmalarına göre bunun sebebi Bitcoin fiyatının hala çok volatil olması ve BTC’nin kurumsal yatırımcılardan hala kabul görmemiş olması.

Diğerleriyle Kıyaslama

Fidelity Bitcoin’in hala yetersiz kaldığı bazı noktalar olduğunu vurgulamakla birlikte onun büyük bir potansiyele sahip olduğunu da söylemeyi ihmal etmiyor. Bu noktada bir kıyaslama yapan Fidelity ekibi Bitcoin’i altın ve hisse piyasasıyla, Facebook ile ve küresel borç düzeyiyle karşı karşıya getiriyor.

Bitcoin’in diğer varlıklarla ve piyasalarla kıyaslaması, Kaynak

Yukarıdaki tabloda da görülebileceği üzere Bitcoin 172 milyar dolarlık (şu an 200 milyar dolar düzeyinde) Facebook gibi bir şirketin bile hala çok gerisinde kalıyor. Fakat Fidelity’ye göre Bitcoin’in diğer varlıklardan bu kadar geride kalmış olması, onun aynı zamanda çok büyük bir potansiyele sahip olduğu anlamına geliyor.

Bitcoin’in Potansiyeli

Hem Bitcoin’in hem altının kısıtlı sayıda arzları bulunuyor. Fakat Fidelity’ye göre Bitcoin’in altından üstün olduğu bir konu var: Üretim hızının da hiç değişmemesi. Bitcoin’deki hash oranının azalması veya yükselmesi Bitcoin’in üretim hızını herhangi bir şekilde etkilemiyor. Bu da arz kısmında herhangi bir şok yaşanmasını önlüyor. Fidelity’ye göre altın bile bu konuda Bitcoin’in eline su dökemiyor.

Bunun yanı sıra stok-akış modeline baktığımızda da Bitcoin’in zamanla altını geride bırakacağını görüyoruz. Burada PlanB’nin geliştirdiği S2F (stok-akış modeline) atıfta bulunan Fidelity, Bitcoin bulmanın zamanla altın bulmaktan bile daha nadir olacağını ve Bitcoin’in enflasyon oranının azalmaya devam edeceğini vurguluyor.

Bitcoin ile altının S2F modeline göre kıyaslanması

Fidelity Bitcoin’in arzından, S2F modelindeki konumundan vs. bahsetmenin yanı sıra kurumsal yatırımcılardan, makroekonomik gelişmelerden de bahsediyor. Bunların Bitcoin’in lehine olduğunu belirten Fidelity ekibi, Bitcoin’in zamanla büyüyebileceğini belirtiyor.

Bu noktada Bitcoin’in ne kadar büyüyebileceği sorusunu sormak gerekiyor. Fidelity ekibi bu soruyu açık bir şekilde yanıtlamamakla birlikte Bitcoin’in günümüzdeki halinin Facebook’un birkaç yıl önceki halini anımsattığını söylüyor. Fidelity ekibinin yorumu şu şekilde:

“Facebook’un 50 milyon kullanıcısı varken 2 milyar kullanıcıya ulaşma potansiyeli vardı. Şu anda Bitcoin’e yatırım yapmak, henüz 50 milyon kullanıcısı varken Facebook’a yatırım yapmaya benziyor.”

Eğer Bitcoin, Facebook’un bundan birkaç yıl önceki halini anımsatıyorsa ve Facebook’unkine benzer bir büyüme sergilerse Bitcoin’in piyasa değerinin de 684 milyar dolara kadar çıktığını görebiliriz. Böyle bir senaryoda Bitcoin fiyatı 35 bin doların üstüne, neredeyse 40 bin dolar seviyesine çıkabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment