Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

G20’nin Kripto Para Açıklaması Sektörü Nasıl Etkiledi?

G20 regülatörleri kısa süre önce kripto paralarla ilgili resmi bir açıklama yayınlamış, Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından hazırlanan standartları desteklediklerini belirtmişlerdi. Ancak FATF tarafından önerilen bu standartlar kripto para sektöründe pek olumlu karşılanmadı.

FATF’nin hazırladığı kripto para standartlarında en öne çıkan şey “seyahat kanunu” oldu. Seyahat kanunu, dijital varlık hizmeti sunan şirketlerin müşterilerine ilişkin bilgi toplamalarını gerektiriyor. Bu maddenin tasarlanma amacı özellikle kripto paralarla yapılan illegal işlemlerin tespitini kolaylaştırmak ve bu işlemleri kimin yaptığını hızlıca bulabilmek.

FATF tarafından hazırlanan bu standartların herhangi bir yasal hükmü bulunmuyor. Ancak bu, bu standartların herhangi bir etkisinin olmayacağı anlamına gelmiyor. Çünkü G20’de de görüldüğü üzere ulusal regülatörler, FATF tarafından hazırlanan bu standartları destekler ve kendi ülkelerinde uygulamaya başlarlarsa o ülkedeki dijital varlık şirketleri bu yasalara tabii tutulacaklar.

FATF yetkililerinden Tom Neylan, bu kuralın nasıl uygulanacağıyla ilgili bazı açıklamalarda bulundu ancak çok fazla detaya girmedi. Bu kuralı yürürlüğe sokmak için “özel sektörden de destek” almak gerektiğini belirten Neylan, şu yorumu yapıyor:

“Bu sistemde bir açık olduğunu düşünmüyorum. FATF’nin bu sistemin detaylarını kapsamlı bir şekilde anlatmasını istemedik çünkü o durumda tarihi kaçırmış olurduk.”

Kripto Para Sektöründen Tepki

Neylan tarafından yapılan açıklamalarda da görüldüğü üzere bu sistemin tam olarak nasıl hayata geçirileceği bilinmiyor. Ancak biliniyor ki bu sistemin hayata geçmesi demek; dijital para ticaret platformlarında yapılan işlemlerin kaydının tutulması demek. Kripto para sektöründeki pek çok isim bu durumun kişisel gizliliğin ihlali olduğunu düşünüyor.

Kraken’ın yöneticilerinden Steve Christie, FATF’nin hazırladığı standartların zamanla geliştirilebileceğini ve kripto para şirketlerini bu süreç zarfında FATF ile işbirliği yapmaları gerektiğini düşünüyor. Christie’ye göre bu sayede hem kripto para destekçilerini hem de regülatörleri memnun edecek bir sisteme ulaşılabilir:

“Geleneksel finans sistemini kaldırıp yeni bir ekonomiye geçiş yapabilmek için belli başlı kurallara uymak zorundayız, bunun farkındayız. Bir şekilde uzlaşmaya varmalıyız. Eğer sıkı bir kripto para destekçisiyseniz ve bu ütopyaya ulaşmak istiyorsanız bunun bir şekilde yolunu bulmalısınız.”

Christie ayrıca FATF tarafından hazırlanan bu standartların günümüz çağını pek yansıtmadığını düşünüyor. Christie’nin FATF ile işbirliği yapmak istemesinin en büyük sebeplerinden biri de bu. Çünkü kendisinin görüşlerine göre kripto para sektöründeki isimlerin FATF yetkililerini bir şekilde kripto paralar hakkında bilgilendirmesi gerekiyor. Kendisinin konu hakkındaki yorumları şu şekilde:

“Bu seyahat kanunu aslında 1900’lü yılların ortalarındaki banka havaleleri için, eski teknolojiler için hazırlanmış bir kuraldan esinlenerek hazırlandı. Bu kanun iyi niyetle, iyi düşüncelerle tasarlandı. Maksat insanları korumak. Ama bu kanunun bir şekilde günümüz teknolojilerine uyum sağlaması gerekiyor.”

Gelecek Belirsiz

FATF tarafından hazırlanan standartlarla ilgili çok daha farklı yorumlar yapmak, çok daha farklı noktalara değinmek mümkün. Ancak şu anki haliyle bile ortada epey karmaşık bir durum olduğu görülebiliyor.

FATF tarafından hazırlanan ve G20 tarafından desteklenen bu düzenlemelerin zamanla yürürlüğe sokulduklarını görecek miyiz, böyle bir durumda kripto para şirketleri ne gibi bir tutum sergileyecek, bu durum kripto para işlemlerini ne yönde etkileyecek..bu ve bunun gibi soruların cevapları henüz bilinmiyor. Sektördeki Christie gibi isimler de bu sorulara olabildiğince tatmin edici cevaplar alabilmek için FATF ile işbirliğini savunuyorlar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment