Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Goldman Sachs Destekli Circle Poloniex’i Neden Satın Aldı?

Goldman Sachs tarafından desteklenen bir startup olan Circle bu haftanın başlarında en büyük kripto para borsalarından olan Poloniex‘i bünyesine katmıştı. Artık büyük ihtimalle daha kurumsal hale gelecek olan Poloniex’in geleceği hakkında birkaç uzman yorumda bulundu.

Borsalar “Gereğinden Fazla” Düzenli

Circle’ın Poloniex’i aldığı haberi hala etkisini kaybetmemiş durumda ve insanlar şimdi ne olacağını merak ediyorlar. ABD’li düzenleyiciler kripto para borsalarının KYC-AML standartlarını ne kadar uyguladıklarını yakından takip ediyorlar ve Poloniex’in düzenleyicilerle arası bundan sonra nasıl değişecek göreceğiz.

OECD’nin Think Tank birimi için Özel Danışmanlık yapan ve KYC/AML uygulamaları için yeni standartlar oluşturmayı hedefleyen bir Blockchain protokolü olan Shyft’in başkanı olan Joseph Weinberg konu hakkında şöyle yorum yaptı:

“İtibari parayı kripto para işlemlerine dönüştüren kripto para borsalarının çoğu (düzenlemelere) uyumlular ve hatta bazen bankalara kıyasla daha da uyumlu olabiliyorlar. Bunların hepsi ülkelerin kripto para borsalarına dayattıkları uyumluluk politikalarına göre değişebiliyor.”

Weinberg şöyle devam etti:

“Kripto para borsaları için asıl zorluk düzenleyicilerin çok az resmi kılavuz sağlıyor olması. Bunun sonucunda da sektörün büyük çoğunluğu, prosedürlerde açıklık olmadığı için kendi kendini düzenliyor. Hatta kripto para borsaları kendilerini gereğinden fazla düzenliyorlar. Mesela pek çok borsa kullanıcıların kimliklerini doğrulamak için pasaport doğrulaması istiyor ama pek çok banka yalnızca hükûmet tarafından verilen kimlik kartlarını, mesela ehliyet, istiyor.”

Circle bundan bir yıl önce bir duyuru yapmış ve artık odağını Bitcoin’e değil Blockchain tabanlı diğer hizmetlere çevirdiğini açıklamıştı. Gariptir ki bu açıklamadan bir yıl sonra Circle’ın Poloniex’i aldığını öğrendik. Circle söz konusu duyuruyu yaptığında Bitcoin kullanan müşterileriyle iletişime geçmiş ve isteyenlerin yatırımlarını çekip, bakiyelerini Coinbase’e aktarabileceklerini bildirmişti.

Peki ne oldu da Circle kripto para işine yeniden girdi?

Artık herkesin bildiği üzere 2017 yılının ikinci yarısında kripto para sektöründe çok ciddi bir artış yaşanmıştı. Her gün yüz binlerce yeni yatırımcı piyasaya giriyordu ve bu durum kripto para borsalarını gerçekten zora sokmaya başlamıştı. Bu borsalardan biri de Poloniex. Poloniex bunun yanında maliyeti gittikçe artan KYC standartlarına uyum süreciyle uğraşıyordu. Merkezi ABD’de olduğu için de bu süreç iyice zora girdi.

Weinberg:

“Poloniex’in geçmişte yeni kullanıcı çekme ve KYC sürecini doğru düzgün planlama konularında sorunları vardı ve bunun en büyük sebebi de kullanıcıları onaylamanın çok fazla sürüyor olması. Borsaların kendi kendilerine zorla dayattıkları KYC düzeyini düşünürsek uyumluluğu sağlama süreci, borsanın uğraşması gereken adeta bir yan ürün gibi.”

Weinberg’e göre Circle de tam olarak burada devreye giriyor.

“Bu satın alımla birlikte Circle, düzenleme konusunda yardımcı olacak daha fazla kişiyi işe alacak -KYC uyumluluğunun daha hızlı halledilmesi için daha fazla çalışan olacak. Konu ölçekleme olduğunda geleneksel bankaların yaşadığı sorun da bu. Uyumluluk maliyetleri katlandıkça katlanıyor ve buna rağmen bu uyumluluklar verimli olmayabiliyorlar.”

SEC Takipte

Dijital Altın: Bitcoin ve Parayı Yeniden İcat Etmeye Çalışan Uyumsuzların ve Milyonerlerin İç Hikayesi adlı kitabın yazarı olan Nathaniel Popper, olaya farklı bir açıdan bakıyor.

Popper Twitter’da baya, baya ilginç bir gönderi paylaştı. Bu gönderide şu iddia ediliyor: ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Circle’a resmiyet dışı bir öneride bulunarak Circle’ın “Poloniex’i temizlemesi ve yasalara uygun bir borsaya dönüştürmesi halinde” herhangi bir yaptırım uygulanmayacağını söylemiş. Popper:

“Görünüşe göre SEC burada diyor ki biz senin üstüne çökmeden önce meşru bir kuruluş tarafından satın alınırsan yasaları çiğnemen pek sorun olmaz. 

Şu anki soru ise SEC’in bu düşünce yapısını, daha da büyük kuruluşlar tarafından alınmış diğer dijital para borsalarına da uygulayıp uygulamayacağı.”

Circle KYC-AML gibi prosedürlerde Poloniex’e yardım edecek etmesine ancak iş bununla bitmiyor. Circle yaptığı duyuruda araya daha fazla itibari köprü ekleyerek borsadaki operasyonları diğer piyasalara da yaymayı planladığını açıkladı. Şirket “USD, EUR ve GBP arasında bağlılık kuracağını” belirtti.

Ancak böyle bir durumda Poloniex’in arasını ABD’li düzenleyicilerle iyi tutması yetmez. Bu durumda okyanusun karşısındaki düzenleyicilerin de dikkate alınmaları gerek çünkü Avrupa’da da işler kızışıyor. Ama Circle bu sorunu da halledebileceğini söylüyor ve insanın içine daha fazla şüphe düşürüyor.

Son derece ve açık şekilde durumu anlatalım. İnsanların şüphelenme sebepleri aslında son derece ciddi. Şu anda ABD’li ve Avrupalı yasal düzenleyicilerin, kripto para borsalarına kabaca “bakın biz sizin üstünüze çökeceğiz, hadi gidin büyük bir şirkete -mesela Goldman Sachs- satın borsanızı” dediği iddia ediliyor. Bu düzenleyicilerin işine geliyor. Çünkü eğer çok da düzenlenmiş olmayan bir kripto para borsası son derece meşru şekilde iş yürüten (?) büyük bir şirket tarafından alınırsa o borsanın yasaları çiğneme ihtimali düşer. Düzenleyiciler bu borsaya istedikleri standartları dayatabilirler. Bu durum büyük şirketlerin de işine geliyor. Özellikle de geleneksel şekilde iş yapan finans şirketlerinin. Çünkü bu büyük şirketler kripto para borsası alarak hem yenilikçi bir adım atmış oluyorlar hem de belki gelecekte kendilerine çok ciddi bir rakip haline gelebilecek bir şirketi henüz kısmen küçükken rekabet dışı bırakmış oluyorlar. Bu durum gerçekten iddia edildiği gibi midir onu bilemeyiz.

Ancak bu gibi iddialar gerçekten doğruysa ve kripto para kullanıcılarının en nefret ettikleri şirketler, kripto para borsalarını satın alıyorlarsa kullanıcılar artık merkezi borsalardan iyice uzaklaşıp merkezsiz borsalara geçiş yapabilirler.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment