Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kırım, Küba, Suriye ve Kuzey Kore’liler Bittrex’de Yasaklandı

Rus müşterilerin kripto para borsası için endişelenmeleri gerekmiyor, tabi eğer Kırım’da yaşamıyorsa.

Las Vegas merkezli kripto para borsası olan Bittrex, güncellenmiş şartlarının ve koşullarının Rus vatandaşların hizmetlerini kullanmasına engel olmasından sonra haber oldu.

3 Şubat’ta borsa, yeni hizmet şartlarını ilan etti:

“Birleşik Devletler tarafından ambargo uygulanan herhangi bir eyalet, ülke, bölge veya başka bir yargı alanının bir vatandaşı ya da yerlisi iseniz hizmetleri kullanamazsınız. Ayrıca, yasa dışı herhangi bir durumu ihlal ettiğiniz durumlarda da kullanamazsınız”.

Yeni şartlar 9 Mart’ta yürürlüğe girecek. Rus müşteriler, ülke 2014’ten beri yaptırım altında olduğu için endişeli.

Arka Plan

ABD’nin uzun bir düşman listesi var. Pittsburgh Üniversitesi’ne göre şu anda yasaklama altındaki ülkeler şunlar: Belarus, Küba, Eritre, İran, Kuzey Kore, Suriye ve Venezuela.

Bazı tür “hedeflenen yaptırımların” altında olan ülkelerin listesi çok daha uzun: Afganistan, Balkanlar, Belarus, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kırım – Ukrayna Bölgesi, Kıbrıs, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Haiti, Irak, Lübnan, Liberya, Libya, Kuzey Kore, Rusya sanayi sektörü, Sri Lanka, Somali, Sudan, Suriye, Ukrayna / Rusya, Venezuela, Vietnam, Yemen ve Zimbabve.

Listeye dahil edilenler arasında ‘Rus sanayi sektörünün’ ve Kırım’ın tartışmalı bölgesinin olması dikkat çekiyor. Bilmeyenler için, Rusya 2014’te yarımadayı ilhak etti ve Rus başbakanı tarafından Temmuz 2015’te Rusya ile tamamen birleşmiş olduğu ilan edildi.

Askeri operasyonun ardından 2014’te bölgede yapılan referandum, yerel nüfusun % 96.7’sinin Rusya ile birleşmekten yana olduğunu gösterdi. Ukrayna Anayasa Mahkemesi oylamayı anayasaya aykırı ilan etti ve kazayla Rusya Cumhurbaşkanının İnsan Hakları Konseyi internet sitesinde yayınlanan bir rapor, katılımın yaklaşık %30 oranında olduğunu ve bunların yaklaşık yarısının Rus vatandaşlığına oy verdiğini söyledi.

Kırım şu anda uluslararası hukuka göre işgal edilmiş bir bölge kabul ediliyor ve bu, Sovyetler Birliğinin dağılmasından bu yana Rusya’ya karşı uygulanan en kapsamlı yaptırımlara neden oldu. Söz konusu kısıtlamalar Rus ekonomisine darbe vurdu ancak ülke meydan okumaya devam ediyor. Örneğin, yaptırımlardan kaçınmak için kendi gizliliklerini başlatmayı planlıyor.

Birçok Rus, Bittrex’in borsayı kullanmalarını engellediğine inanıyordu ve birçok haber kaynağı bu durumu bildirdi.

Buna karşılık şirket, endişeli müşterilere öyle bir durum olmadığını açıkladı:

“Yeni hizmet şartları ekonomik yaptırımlarla ilgili hiçbir şey değiştirmiyor. ABD yasaları, Kuzey Kore, İran, Kırım bölgesi, Suriye ve Küba sakinleriyle iş yapmamızı yasakladı. Buna ek olarak, ABD hükümetinin verdiği ekonomik yaptırımlara karşı olan kişilerle iş yapamıyoruz. Federal hükümet, bu kişilerin listelerini yayınlıyor ve hesabın açılmasıyla bu listeleri gizliyoruz. Bu nedenle eğer Bittrex’in güncel bir müşterisiyseniz listede yoksunuz demektir”.

Rus müşteriler Kırım, Kuzey Kore, İran, Suriye veya Küba’da yaşamıyorlarsa rahat bir nefes alabilirler. Eğer yaşıyorlarsa zaten müşteri olamazlardı, yeni şartları ve koşulları göremezlerdi.

New Hampshire, New York veya Washington’daki Amerikan devletlerinin sakinleri olmadıklarından dolayı Ruslar, minnettar olmalılar. Eğer olsalardı başka bir önemli borsa olan Poloniex’i kullanamayacaklardı.

Bittrex

Bittrex, alternatif kripto paralar için tercih edilen borsa olarak biliniyor. Şu anda dünyanın sekizinci en büyük bankası olan Coinmarketcap’e göre, günlük işlem hacminde yaklaşık 400 milyar dolar işlem yapıyor.

Bittrex Amazon ve Blackberry için çalışan bir güvenlik mühendisi tarafından kuruldu. Bittrex’in, güvenli borsalar arasında itibarı var. Örneğin, Kasım 2017’de anti-DDoS taktiği olarak minimum ticaret tutarını 4 ila 8 USD arasında yükselttiğini açıkladı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

1 Comment

  • Ciyonpix
    Posted 01 Mart 2018 - 21:14 21:14

    Türkiye bu kara listede var mı? Yada girecek mi

Leave a comment