Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Güney Afrika’da Çiftlik Bank Vakası: Polis 28 Bin Yatırımcının Yer Aldığı Olay İle İlgili Soruşturma Başlattı

Bir kripto para dolandırıcılığı haberi de Güney Afrika’dan geldi. Güney Afrika polisi, yaptığı açıklamada, 28 bin yatırımcının yer aldığı bir kripto para girişiminin, dolandırıcılık amacıyla kurulduğunu belirtirken; yatırımcıların toplam zararının yaklaşık 80 milyon dolar olduğunu ifade etti.

Şahinler adıyla bilinen dedektif polislerin yaptığı açıklamaya göre, Bit Caw Trading Group adıyla hizmet veren ve BTC Global olarak da bilinen kurumun; Çiftlik bank benzeri bir piramid sistemi şeması ile insanları dolandırdığı ortaya çıktı. Yapılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

”BTC Global satış temsilcileri tarafından bu yatırımcılara günde yüzde 2 kar vaad edilmiş. Yani ortalama haftada yüzde 14, ayda da yüzde 50 bir vaad söz konusu. Ödemelerin her pazartesi yapıldığı belirtiliyor. Bazı yatırımcılar parasını alırken; bazıları ise alamamış ve bir anda ödemeler durmuş.”

Daha önce şirket ile ilgili yatırımcılara çeşitli kurumlar tarafından uyarılar yapılsa da, görünen o ki bir kez daha insanlar tuzağa düştü. Şirketin referans programı, kar vaadleri ve diğer birçok şeyi ile tam bir Piramit sistemi olduğunu belirten otoriteler; insanların buna kanmasının ise ‘üzücü’ olduğunu belirtti.

Öte yandan BitCaw Trading, BTC Global ile herhangi bir bağı olmadığını belirtirken; şirket yetkilileri suçlamaları reddederek,”BitCaw Trading olarak herhangi bir üçüncü şahıs işine girmediğimizi veya yatırımcı toplamadığımızın bilinmesini isteriz. İsmimizi böyle bir şeyde görmekten dolayı şoke olmuş durumdayız.” açıklamasını yaptı.

Bu arada BTC Global web sitesinden yapılan açıklamada ise,  ödemelerin iptal sebebi olarak eski bir yönetim kurulu üyesi suçlu gösterildi. Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

”Biz de diğer herkes kadar sinirli ve öfkeliyiz. İşi Steven’a bırakmamak konusunda daha ciddi adımlar atmalıydık. Rehavete kapılıp ona inandık ve hepimiz paraları ona yolladık. Sonra o kaçıp gitti ve bizim yapacak bir şeyimiz kalmadı…”

Suçu araştıran birimin şefi Yolisa Matakata ise, yaptığı açıklamada olaydan zarar gören yatırımcıların kendilerine başvurmalarını istedi. Bu durmun buzdağının görünen kısmı olabileceğini belirten Matakata, araştırmalarını buna göre yapacaklarının altını çizdi.

Güney Afrika’da yaşanan bu olay, tüm dünyanın şu anda kripto paralar ile ilgili olarak en fazla çekindiği süreçlerden bir tanesi. Özellikle ICO’lar sayesinde yapılan dolandırıcılık faaliyetleri her geçen gün giderek artarken, başta Amerika Birleşik Devletleri ve çeşitli Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok hükümet; olay karşısında ciddi tedbirleri devreye sokmak için çalışmalar yapmaya devam ediyor.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment