Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Güney Kore’de Kripto Para Borsaları Hakkında Yeni Düzenlemeler Tartışıldı

Güney Kore merkezli kripto para borsalarının birçoğu, önümüzdeki dönemden itibaren yeni öz düzenleme kuralları ve gözlem mekanizmalarını devreye sokacak. Tüm bu işin başındaki ekip tarafından ilgili 23 kripto para borsasının temsilcilerinin de katılımıyla gerçekleşen toplantıda, yeni ve eski sistemin farkları anlatıldı.

Amaç Güvenli Kripto Para Ticareti

Kendi kendini denetleyecek bir kripto para sektörünü en azından ülkede ortaya çıkarabilmek var gücü ile çalışan Güney Kore Blockchain Derneği, konuyla ilgili yeni kuralları paylaştı.

Yerel basına açıklamalarda bulunan komitenin ilgili birimden sorumlu yöneticisi John Ha Jin, kendi kendini denetleme sürecine geçiş boyunca kripto para borsalarını nelerin beklediğini ve Kore Blockchain Derneği’nin olaydaki rolünü anlatırken, nihai amaçlarının ülkede güvenli bir kripto para ticareti ortamı sağlamak olduğuna dikkat çekti.

Kripto para borsalarının artık kendi kendilerini denetlyeceğini belirten dernek üyeleri, konuyla ilgili  bir kural metnini de geçtiğimiz hafta sonu düzenlenen basın toplantısında paylaşmıştı. Özellikle kara para aklama, vergi kaçırma ve terör finase etme gibi süreçler konusunda borsaların dikkatli olmasını isteyen dernek; kripto para borsalarına da bazı yeni kurallar getirdi. İşte onlardan bazıları:

-Müşteriler ile kendi kripto paralarını ayrı ayrı yönetmek

– Anormal para transferlerine anında müdahale etmek

– Sadece güvenilir bir müşteri koruma hizmeti olan kripto paraları borsaya kabul etmek

– En az 2 milyar won değerinde hisse tutmak

– Düzenli olarak raporları ilgili kurumlar ile paylaşmak

Güney Kore Blockchain Derneği’nin ilk aşamada 14 kripto para borsasını inceleyeceği ve kurallara uyup uyulmadığını raporlayacağı belirtilirken, işe sonradan dahil olacak 9 farklı borsanın daha bulunduğu da paylaşıldı.

Bir görüşe göre ise, tüm bu kuralların yasal bir bağlayıcılığı olmadığı için uyum  hayli zor olacak. Tüm bu kuralların 1 Mayıs’tan itibaren devreye gireceği ve derneğin rutin olarak kontrolleri yapacağı belirtildi.

Eski ve Yeni Kuralların Farkları

Konuyla ilgili açıklamalar yapan Jeon, yeni kural kitapçığı ile eskisinin ne gibi farklar ve yenilikler içerdiğinden de bahsetti.

Hükümetin gerçek kimlik bilgilerini isteme hamlesinin; orta ve küçük çapta birçok kripto para borsasının sonunu getirdiğini belirten Jeon, bu kuralların yürürlüğe girmesinden sonra bankaların bu tarz işletmelere bilgi paylaşımı yapmayı istemeyeceğini ve bunun yerine bir itibarı ve saygınlığı olan, Upbit, Bithumb, Coinone ve Korbit gibi ülkenin en büyük kripto para borsaları ile çalışacağını belirtti.

Jeon, yeni kurallar ile ilgili fikri sorulduğunda ise, öncelikli olarak yapılması gereken şey eski kurallara göre bunların farkını ortaya koymaktır dedi ve şu ifadeleri kullandı:

”Bu yeni sistemde en önemli gelişmelerden birisi hiç şüphesiz, kripto para borsalarının şeffaflık ve güvenlik durumunun arttırmasını amaçlayan konseptin eklenmesi oldu. Kötü niyetli insanların kara para aklaması veya vergi kaçırması gibi yasa dışı işleri bu borsalar aracılığı ile yapmasının engellenmesi için böylesi bir sistem şarttı. Artık, bize üye tüm borsalarımızda  kimlik doğrulama sistemi aktif olacak.”

Düzenlemelerin bununla da sınırlı kalmayacağını belirten Jeon, derneğin önümüzdeki döneme ait fikirlerini de paylaştı. Jeon şöyle konuştu:

”2019 yılından itibaren, her bir kişinin sadece tek bir kripto para borsası hesabı olacak. Aynı zamanda işlem transfer kayıtlarını da 5 yıla kadar yayılan bir süre zarfı boyunca saklayıp, şeffaflığı arttırmak istiyoruz.”

Konuyla ilgili konuşan avukat Jong Jae Jung ise şunları kaydetti:

”Kriipto para sektörünün kapladığı hacme bakacak olursak, böylesi kuralların gelmesi çok önemli. Bu sayede hacklenmelerden ve bilimum kötü niyetli siber saldırılardan arındırılmış, daha güvenli bir kripto para ticareti atmosferinin sağlanması mümkün.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment