Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD Merkezli Sequoia Şirketi Binance’in Kurucusu Zhao Changpeng’e Dava Açıyor

Dünyanın en büyük kripto para borsasının kurucusu Zhao Changpeng ile dijital varlıklar sektörünün en hızlı gelişen girişimlerine fon sağlayan Sequoia Capital şirketi arasında hukuki bir mücadele başlamış bulunmakta.

Bloomberg‘in geçtiğimiz çarşamba günü yapmış olduğu bir habere göre, Binance borsasının sahibi Zhao Changpeng, Kaliforniya merkezli bir girişim sermayesi firması olan Sequoia Capital tarafından Hong-Kong yüksek mahkemesine açılmış bir dava ile karşı karşıya kalmakta.

Mahkemeye sunulan dokümanların geçtiğimiz Salı günü ve 26 Mart tarihinde verilmiş olduğu belirtilen haberde bu tartışmaların aslen geçmişte yaşanan bir hisse satışı sorunu nedeniyle geçtiğimiz Ağustos ayından yani Binance’in hayata yeni geçirildiği tarihlerden beri süregelmekte olduğu belirtilmekte.

İddialara göre, Zhao, Bitcoin fiyatlarının tavan yaparak 20,000$‘lara ulaşmış olduğu geçtiğimiz Aralık ayının ortalarında Sequoia Capital şirketinin Binance’den almak istemiş olduğu %11‘lik hissenin 80 milyon $‘a satılmasının şirketin hissedarlarının beklentilerini karşılamadığı için reddetmiş olduğu öne sürülmekte.

Bu sebepten ötürü girişim sermayesi şirketi olan Sequoia Capital, dünyanın en büyük kripto borsası olan Binance’in sahibi münhasırlık anlaşmasını bozduğundan ötürü dava etmekte.

Anlaşmalarda Bir Sorun Mu Var?

Mahkemeye sunulan evraklarda Sequoia, sahip oldukları anlaşmanın müzakereleri henüz devam ederken Zhao’nun bir başka potansiyel yatırımcı şirket olan IDG Capital ile görüşmelere başladığını iddia etmekte. Bu şirket ise Binance’e iki farklı zaman aralığında yatırım yaparak şirketin değerini 400 milyon$ ve 1 milyar$ değer biçeceği iddia edilmekteydi. Bu nedenle Sequoia şirketi Zhao’yu münhasırlık anlaşmasını bozmak ile suçlamakta.

Bloomberg’in bildirdiğine göre şirketler bunu tahkim kararıyla bir çözüme bağlamayı planladıklarını belirtse de Sequoia bu konuyu mahkemeye taşıyarak Binance’in potansiyel başka yatırımcılar bulmasının önüne geçmeyi amaçlamakta.

Hong-Kong mahkemesi ise Zhao‘ya ikinci bir emre kadar diğer yatırımcılar ile konuşmasına yasak getirmiş bulunmakta ta ki Zhao yapılmış olan bu suçlamalardan aklanana kadar.

Zhao konuyla alakalı olarak herhangi bir yorum yapmaktan kaçınırken, Binance tarafından gelen bir açıklamada şirketin henüz konu hakkında bir açıklama yapmak için hazır olmadığını belirtti. Daha önceden fon sağlamış olduğu şirketler arasında Google, Dropbox, Airbnb gibi şirketlerin bulunduğu Sequoia şirketi de konuyla alakalı yorum yapmayı reddetmekte. Bu tartışmaya dahil olan bir başka şirken olan IDG ise Bloomberg’e yapmış olduğu açıklamasında henüz Binance’e bir yatırım yapmadığını ve iki şirket arasında herhangi bir ilişkinin olmadığını belirtmekte.

Astronomik Yükseliş

Geçtiğimiz Temmuz ayında kurulmasının ardından görmüş olduğu astronomik yükseliş ile kripto para birimleri endüstrisinin en önemli başarı öykülerinden biri olmakta. Bu başarı ise kişisel servetinin değerinin 2 milyar$‘ı bulduğunu iddia eden Zhao’yu Forbes dergisinin kapağına dahi taşımıştı. Her ne kadar Zhao’nun finansal olarak bir kanıtı olmasa da Forbes’a yaptığı açıklamada borsasının 3 milyar$ değerinde olduğunu belirtmişti.

Zhao daha önce yaptığı açıklamalarında Binance‘in dışarıdan herhangi bir kaynağa ihtiyacı olmadığını belirtmişti. Girişim sermayesi ile kurulabilecek olası ortaklıkların ise yalnızca borsanın ihtiyaç duyduğu katı düzenlemelere uymasını sağlamak için yapılabileceğini belirtmişti.

Zhao geçtiğimiz ay Avrupa piyasasına açılma hedeflerini gerçekleştirmek üzere Malta’ya taşınacaklarını açıklamıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment