9 Temmuz tarihinde FreightWaves’in aktardığına göre, Güney Kore menşeli ve Seul merkezli lojistik ve nakliye firması Lotte Global Logistics, Blockchain in Transport Alliance‘a (Taşımacılıkta Blockchain Birliği; BiTA) katıldı.
BiTA, 2017 yılında küresel nakliye ve lojistik şirketleri için Blockchain standartlarını geliştirmek ve teşvik etmek amacıyla kuruldu. Birliğin asıl amacı nakliye ve lojistik endüstrisinde blockchain uygulamalarının kullanımı arttırmak ve bunun yanı sıra teknolojinin kabulü için gerekli endüstri standartlarını oluşturmak. Birlik blockchain temelli tedarik zincirleri için özel olarak üretilmiş OriginTrail isimli uygulamayı kullanıyor ve 400’ün üzerinde üyeye sahip.
Lotte Global ise, depo yönetiminden, çok türlü ithalat/ihracat taşımacılığına, gümrük işlemlerine, paket dağıtım hizmetine, hava yolu, tren yolu ve kamyonlarla taşımacılığa kadar bir çok alanda hizmet vermekte.
Belirtilenlere göre Lotte’nin Kore içindeki kargo hizmetleri 15 mega terminalden, 90 bölge bayisinden ve 1000’in üzerinde yerel ofisten oluşmakta olup buna ek olarak Amerika, Asya ve Avrupa içerisinde de teşkilatları bulunmakta.
FreightWaves blockchain teknolojisi konusunda Lotte Global’in, kendi hizmetleri için çoktan bir akıllı telefon uygulaması geliştirmiş olduğunu ve drone ile sağlanan kargo hizmetlerini de araştırmakta olduğunu vurguluyor.
BiTA’nın genel müdürü Craig Fuller, birliğin Lotte Global’in ”tedarik zincirinin bir çok bölümünde” sağlayacağı tecrübelerden dolayı çok ”heyecanlı” olduğunu belirtti. Fuller Lotte’nin bu deneyiminin, birliğin ”gerçek manada bir uçtan diğer uca” blockchain veri standartları oluşturmasına yardımcı olacağını ifade etmekte.
Şimdiye kadar BiTA içlerinde FedEX, Uber, UPS, GE Transportation gibi devasa firmaların katılımı ile kendinden çokça söz ettirmişti. BiTA’ya katılanlar arasında ABD‘nin en büyük dördüncü demiryolu şirketi de yer alıyor. ABD taşımacılık devi Norfolk Southern Corp (NSC) 24 Mayıs tarihinde BiTA’ya katılmıştı.
Buna ek olarak 31 Mayıs 2018 tarihinde Kore Gümrük Hizmetleri (KSC), Koreli firma Malltail ile, e-ticaret endüstrisi için blockchain tabanlı bir gümrük platformu geliştirme konusunda uzlaşı belgesi (MoU) imzalamıştı. Mailtail, teknoloji tam kapsamlı olarak uygulandığında, malların gümrükleme sürecinin, veri paylaşımı ve gümrük beyannamelerinin otomatik üretilmesi yoluyla basitleştirileceğini ve genel olarak daha şeffaf ve verimli bir gümrük hizmeti sağlanacağını tahmin etmekteydi.