Hindistan Hükümeti Sahte İlaçlarla Mücadele Etmek İçin Blockchain’i Deniyor
Hint hükümetine bağlı bir beyin takımı, ülkede sahte ilaç ticaretiyle mücadele etmeyi amaçlayan bir blockchain çözümü üzerinde çalışıyor.
Yerel haber kaynağı Factor Daily’ye göre, NITI Aayog olarak bilinen Hindistan’ı Dönüştürmeye Yönelik Ulusal Kurum, 2018 yılı sonuna kadar tamamlanmış bir çözüm kanıtı (PoC – Proof of Concept) elde etmeyi ve önümüzdeki yıl da bunu yayınlamaya başlamayı amaçlıyor.
Anonim bir NITI Aayog yetkilisi şöyle bir demeç vermişti:
“Hepimiz bu [sahte] ilaçları alıyoruz ve eminim ki insanlar ölüyor. Bunu azaltmanın bir yolu tüm tedarik zincirini blokchain’e aktarmak.”
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) raporuna göre, Hindistan dünya çapında satılan sahte ilaçların yüzde 35’ini üretiyor. Ayrıca, Hindistan Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (Assocham), “Hindistan genelinde satılan gıda takviyelerinin yüzde 60-70’inin sahte, kayıtsız ve onaysız olduğunu” belirtiyor.
Resmi açıklamaya göre NITI Aayog, her ilaç için bir blockchain üzerine kaydedilip takip edilecek bir kimlik numarası oluşturarak bu durumlara karşı çıkmayı umut ediyor. Bu sistemle, bir bireysel tüketici veya firma, ilgili QR kodunu veya barkodu tarayarak ilacın tarihçesine ve kaynağına erişebilecek.
Projenin bazı mali kaygılara rağmen ülkenin ilaç endüstrisinden yeşil ışık aldığı bildirdi.
Bir lobi grubu olan Hindistan Eczacılar Birliği’nin genel sekreteri Dilip G. Shah da şunları söyledi:
“Sahte ilaçlar büyük bir endişe kaynağı ve eğer blockchain, endüstrinin bu problemden kurtulmasına yardımcı olabilirse, bunun için hazırız.”
Proje, aynı zamanda, ülkenin finans bakanı Arun Jaitley ‘in şubat ayında yaptığı bütçe konuşmasında belirttiği gibi, Hindistan hükümetinin “dijital ekonomide yarar sağlamak için” blockchain teknolojisini keşfetme vizyonuyla da uyumlu.
NITI Aayog, bu yılın başlarında, eğitim, sağlık ve tarım gibi sektörlerde blockchain teknolojisini keşfetmek için başka kanıtlar geliştirildiğini de belirtti.