Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Para Tacirleri, Polonya’nın Bütün İşlemleri Vergilendirme Hamlesini Protesto Ediyor

Polonya‘daki kripto para tacirleri hükümetin kar amacı gütmeyenler de dahil olmak üzere bütün kripto para işlemlerinin vergilendirmesini protesto etmek için bir imza kampanyası başlattı.

Şimdiden 3.000 kişi tarafından imzalanan Change.org bazlı imza kampanyasında geçen açıklamalar ise şöyle:

Blockchain teknolojisi piyasasının serbest bırakılmasını ve bu endüstri ile bağlantılı bütün vergilerin ortadan kaldırılmasını talep ediyoruz.”

Kampanyada, Polonyalı kripto tacirleri bu yeni düzenlemelerin bitcoin ve benzeri sanal para birimlerine yatırdıkları paralarının etkin bir biçimde ”yüzlerce hatta binlerce defa” taksitlendirileceğini vurguluyorlar.

Bu yaygara ise geçen hafta Polonya Maliye Bakanlığının (Poland Finance Ministry) vergi kanunu hakkında bir yorumu yayınlamasının ardından koptu. Maliye Bakanlığı yaptığı açıklamada kripto bazlı işlemlerden gelen bütün gelirin ya %18’lik ya da %32’lik bir vergi oranına tabi olacağını belirtti.

Ama kripto topluluğunun asıl dert ettiği olay ise hükümetin yalnızca kripto para birimleri satılması veya alınmasını bile ”mülk devri” olarak görmesi ve otomatik olarak %1 vergiye maruz bırakması konusundaki ısrarı oldu.

Yani bir başka deyişle, kripto ticaretinde para kaybettiğinizde bile vergi borcunuz olmuş oluyor.

Polonya Başbakanı: Bitcoin bir Ponzi Oyunu

Polonya’nın büyümekte olan kripto para topluluğu ise hükumetin bu yeni dayatılan vergi yükünün yeni oluşmakta olan kripto piyasasının üstünden geçecek.

Polonya Cumhuriyeti Hükümeti tarafların hiçbiri ile görüşmeden getirdiği bu vergi düzenlemeleri ile Polonyalıların durmadan büyüyen kripto piyasasına girmelerini kısıtlamaktadır. Bu düzenlemelerin sonucu olarak bir çok insan yüzlerce belki de binlerce defa taksitlendirilmiş olan sermayelerini ya kaybedecekler ya da çoktan kaybettiler.”

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, bitcoin ve diğer sanal para birimlerini ‘ponzi şeması/saadet zinciri” olarak adlandırarak,Polonyalıların bu durmadan çoğalan kripto marketine girmesine engel olmaya çalıştı.

Ancak hükümet, -bitcoin’i destekleyen teknoloji olan- blockchain‘in banka endüstrisi için geniş kullanıma sahip aplikasyonlarının getirdiği olanaklar sayesinde yararlı bir uygulama olabileceğini kabullendi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment