Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hindistan’da Kripto Para Ticareti Yeniden mi Canlanacak?

Kripto paralara karşı son dönemde takındığı olumsuz tavrın etkilerini piyasanın derinden hissettiği Hindistan’da kripto para ticareti için umutlar yeniden yeşerebilir. Dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olan ülkede, kripto paralara karşı aylardır süren kara propagandanın ardından umut verici gelişmeler yaşanıyor.

Vergilendirme Gelebilir, Son Karar Henüz Verilmedi

Amerikan basınında çıkan ve sektörde geniş yankı uyandıran haberlere göre, Hindistan hükümetinin kripto paralara yüzde 18 oranında vergi getirebileceği belirtildi. Daha önce kripto para ticaretini direkt olarak yasaklamayı planlayan hükümetin bu hamlesi, şu aşamada ilgili birimlerde görüşülüyor ve taslak aşamasında. Taslağın, son halini aldıktan sonra parlementoya gideceği de belirtildi.

Soyut varlıklar sınıfına gireceği belirtilen kripto paraların; diğer yazılım sistemleri ile aynı kefede yer alacağı açıklandı. Ayrıca taslakta, kripto paralar kullanılarak yapılan yasa dışı eylemlere yönelik de tedbir maddelerinin yer aldığı belirtildi.

Aralık 2017’de o dönem piyasada adeta deprem etkisi yaratan bir gelişme yaşanmış ve Hindistan hükümeti ülkedeki kripto para ticaretini kökten yasaklama kararı almıştı. Tüm borsalar ve traderları ilgilendiren bu kararın ardından, hükümet bir de vergi beyanatı istemiş ve bu işle uğraşan yaklaşık 500 bin kişiden mal beyanı istemişti. Hükümetin kazanılan yüksek miktarlardaki paralardan vergi almak istediği, o dönem konuşulan konular arasında yer almıştı.

Nisan 2018’e gelindiğinde ise, Hindistan Merkez Bankası ülkedeki kripto para ekonomisini hemen hemen öldürdü. Bankalara gönderilen metinde Merkez Bankası yetkilileri, tüm bankalardan kripto para borsalarına hizmet vermemelerini talep ederken; üç ay içinde de tüm faaliyetleri durdurmalarını istemişti.

Taslağın Göze Çarpan Maddeleri

İsimlerini paylaşmak istemeyen konuya yakın kaynakların aktardıklarına göre, Hindistan’daki vergi görevlileri, kripto paralardan elde edilen kazançları vergilendirilmesinin ne kadar önemli olduğununun farkına vardı. Vergilendirme olmadığı takdirde çok ciddi yolsuzluk yaşanacağını düşünen yetkililer; gelecekte daha da kötü bir durumda kalmamak adına harekete geçme kararı aldı. İşte bu sebeple hazırlanan taslak yasadan öne çıkan bazı maddeler:

  • Kripto para alım veya satımı, normal bir mal temini gibi görülecek ve muhasebe, transfer, depolama ve diğer süreçleri; hali hazırdaki hizmetlere tabii olacak.
  • Kripto paranın değeri hem Rupi tarzında gönderim ücreti hem de başka bir yurt dışı kaynaklı para birimine dönüşüm cinsinden hesaplanacak.
  • Eğer hem alıcı hem de satıcı Hindistan’da yaşıyorsa, bu gönderim dijital bir şey olarak kabul edilecek ve alıcının adresi, gönderim adresi olarak kabul edilecek.
  • Satış ve transferlerde, kayıtlı kişinin adresi geçerlilik kazanacak ancak kaydı alınmamış kullanıcıların yaptığı işlemlerde gönderen adresi geçerli olacak.
  • Hindistan dışı gönderimler birer ihraç olarak kabul edilecek ve ilgili kanunlar bu gönderimler için geçerli olacak.

Enteresan bir şekilde tüm bu işlemlerin başlaması için tarih 1 Temmuz olarak kulislerde dillendiriliyor. Hatırlanacağı üzere Hindistan Merkez Bankası, 1 Temmuz’dan itibaren bankalara, kripto para borsaları ile ilişiğinizi kesmiş olmalısınız talimatını vermişti.

Madencilik de Vergiye Tabii

Kripto para madenciliği de yeni yasa taslağına göre vergilendirme yapılacak bir başka önemli alan olarak karşımıza çıkıyor. Buna göre, belirli bir değerin üzerinde para kazanan madencilerin; yaptıkları işi yasallaştırıp ilgili birimlere kayıtlarını yaptırmaları gerekiyor.

Ayrıca bazı iddialara göre kripto para cüzdan dağıtıcıları ve kullanıcıları da yeni yasalar uyarınca vergilendirme süreçlerine tabii olacak. Çünkü hükümetin, bu işlemleri de diğer al sat işlemleri ile aynı gördüğü iddia ediliyor.

Sektör, Herkes İçin Kazançlı Gibi Duruyor

Kripto para piyasasının son dönemde yakaladığı ciddi çıkış, gerek yatırımcı ve traderler, gerekse de hükümetler için aslında iyi bir kazanç kapısına dönüşmüş durumda. Özellikle hükümetler; vergilendirme süreçlerinde iyi bir yol izlerse, kısa sürede önemli bir kaynak yaratabilecek pozisyondalar. Öte yandan borsalar bu yıl için 30 milyon dolar kar açıklarken, aynı dönemde hükümetin cebine girebilecek potansiyel vergi ise yaklaşık 6 milyon dolara tekabül ediyor.

Tüm bu kripto paralara aslında temini yapılan birer ürün gözüyle bakmak da vergilendirme süreçlerini daha kaotik bir halden, daha basit bir duruma sokabilir. Özellikle böylesi bir yaklaşım; vergi almayı daha da kolaylaştırabilir ancak aksini yapıp kripto paraları birer para birimi olarak nitelemek; bazı sancılı süreçleri beraberinde getirebilir.

Otoriteler de böylesi bir durumun hem çok zaman alıcı hem riskli hem de çok zahmetli olduğunu sıklıkla ifade ediyorlar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment