Hindistan’da Kripto Para Yasağı Kalkacak mı?
Cuma günü, Hindistan Yüksek Mahkemesi, ülkede uygulanan kripto para yasaklarını görüşecek. Yerel kripto toplulukları, bu mahkeme sonucunda çıkacak kararı merakla bekliyor. Bilindiği üzere Hindistan Merkez Bankası, ülkede faaliyet gösteren bankaları, kripto para ile alakalı iş yapan şirketlere hizmet vermemesi konusunda uyarmış ve uyarı, daha sonra yasalaşmıştı.
Ülkede yasağın kalkacağını düşünen ve umutlu olan bir kesim var. Geçtiğimiz hafta çıkan haberlerde ise, hükümetin kripto paraları emtia olarak görebileceği ifade edilmişti. Yani, kripto paralar yasaklanmaktan ziyade, birer emtia olarak işlem görebilir.
Hindistan’ın Kripto Para Geçmişi
Aralık 2013’ten bu yana Hindistan Merkez Bankası, kripto paralar ile ilgili sert bir tutum izliyor. Yatırımcıları en başından beri uyaran ve özellikle de yüksek volaliteye dikkat çeken kurum, son uyarısını da Aralık 2017’de yapmıştı.
Daha sonra kripto paraların ciddi popülarite kazandığı bir dönemde, Hindistan’da işler daha kötüye gitmeye başladı. Merkez Bankası’nın ardından bu sefer de Maliye Bakanlığı, Bitcoin’i balon olarak niteledi ve yerel bankalar da, yavaş yavaş kripto para ile ilgili iş yapan firmalara hizmet vermemeye başladı.
5 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe giren yasa ile de, hiçbir banka kripto para ile ilgili işlem yapan insanlara ve kurumlara hizmet vermemeye başladı. Bunun üzerine Hint vatandaşları kripto para-kripto para formatında işlem gören borsalara hücum etti ya da, kişisel bağlantıları ile ticaret yapmaya başladı. Bazı insanlar, kripto parasını itibari paraya çevirmek isteyen Hint vatandaşlarının, ya dark web’e girdiğini ya da çeşitli oluşumlara tabii olmak zorunad kaldığını ifade ediyor.
İş, Merdiven Altına İndi
Hindistan hükümetinin uygulamış olduğu bu politika, ülkede kripto paralara olan ilgiyi tabii ki de sıfırlamayı başaramadı. İnsanlar, artık Bitcoin ve diğer kripto paraları kullanabilmek için tabiri caizse ‘yer altına’ inmeye başladı. Birçok Bitcoin borsası kapanırken, ülkedeki dev iki kripto para borsası Zebpay ve Unocoin hayatta kalmaya çalışmaya devam ediyor.
Yasağın aktif olmayı başladığı dönemde, birçok yabancının de panik satışından faydalanıp ciddi arbitraj fırsatı yakaladıkları da gelen haberler arasında. Buna göre, RBI’nın yasağının başladığı dönemde birçok kişi Hindistan’da düşük fiyata aldıkları Bitcoin’i, bir aracı vasıtasıyla diğer pazarlara gönderdi ve buradan karlı satış yaparak, parayı bölüştü.
Yeni Umut: Emtia
11 Temmuz’da yayınlanan bir yazı ise, işin farklı bir boyuta evrilebileceğini gün yüzüne çıkardı. Hindistan’ın kripto paraları direkt olarak emtia sınıfına alabileceği belirtilen haberde, bu konu ile ilgili gereken kurumların çalışmalar yapacağı ve durumu gözleyeceği belirtildi.
İsmi açıklanmayan hükümet yetkilisi, şunları söylemişti:
”Bana kalırsa hükümet kanadından hiç kimse kripto paraları toptan yasaklamayı düşünmüyor. Burada sorun, temel olarak ticari işlemleri düzenlemekte ve paranın nereden geldiğinin ve kime gittiğinin bilinmesinde. Bu sorunu, kripto paraları emtia sınıfına alırsak, belki bir çözme şansımız olabilir.”
Hindistan’ın bu hamlesi, aslına bakılırsa ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu CFTC’nin yaklaşımı ile ciddi benzerlikler taşıyor. CFTC’nin bakış açısına göre, Bitcoin altına, para biriminden daha yakın.
Hindistan’daki lokal kripto para yetkilileri ve sektörün ülkede önde gelen isimleri de bu bakış açısına katılıyor. Örneğin Coindelta isimli kripto para borsasının sahibi olan Shubham Yadav, konuyla ilgili şunları söylüyor:
”Kripto paralar yeni bir ürün sınıfı bu doğru ancak bu yine de onları emtia olarak göremeyeceğimiz anlamına gelmiyor.”
Gerçekten de Hindistan hükümeti bu konu hakkında yoğun çalışmalar yapıyor ve bu konu ile ilgili ciddi fikir teattilerinde bulunulan toplantılar düzenliyor. Haziran ayında yapılan bir panelde, içinde bulunduğumuz günler için net hamlelerin yapılacağı belirtilmişti ancak şu an için Hindistan’dan böylesi bir hamle gelmedi. Konuyla ilgili konuşan Chandra Garg, şunları söylemişti:
”Kritpo para konusunda ülkenin çıkarına hangisi en uygunsa onu yapmak için çaba sarf ediyoruz. Bu konu ile ilgili yoğun çalışmalar yapıyoruz ve hangi kötü kısımlarını yasaklayabiliriz, bunu araştırıyoruz.”
Ülkedeki yerel kripto para borsaları da uyum gösterme konusunda gayet iyimser ve hızlı davranıyor. Müşterini tanı (KYC) ve anti kara para aklama sistemleri, borsalarda zaten bir süredir aktif bir şekilde yer alıyor. Borsalar, tüm bu yasaklara rağmen hükümetle çalışmaya ve onlara yardımcı olmaya da devam ediyor.
Merkez Bankası’nın bu hamlesi gerçekten de bir hayli olumsuz ve rahatsız edici olmuştu ve birçok imza kampanyası başlatılmıştı. Artık 20 Temmuz itibariyle önemli bir karar alınacak. Daha önce 3 Temmuz’da mahkeme, bu yasağın geçici olarak kaldırılması yönünde yapılan itirazı reddetmişti. Bu sefer hangi kararın çıkacağı ise büyük bir merakla bekleniyor.
Ne Olursa Olsun, Blockchain’e İlgi Var
Hindistan’ın kripto para ve Blockchain konusunu ele alış tarzı, Çin ile de benzerlikler gösteriyor. Çin’de de kripto paralara uygulanan yasağa karşın, Blockchain konusunda çok ciddi bir çalışma ve yatırım süreci mevcut. Hindistan Merkez Bankası da, bu tarz teknolojik inovasyonlar konusunda oldukça hevesli ve Blockchain’in ülkeye girişini teşvik etmeyedevam ediyor.
Zaten ülkede hali hazırda birçok Blockchain girişimi bulunuyor ve Hindistan’ın büyük bankaları da bu projeleri ellerinden geldiğince destekliyor. Örneğin Trade Connect adı ile kurulan bir derneğin içinde Axis Bank, ICICI ve South Indian Bank gibi önemli kurumlar yer alıyor ve bu bankaların fonları, Blockchain projelerini destekliyor. Bankalar, Blockchain ile ilgili gereken hamleleri yapma konusunda da oldukça iyimser bir halde.
Yine Haziran ayında Kerala yönetimi, Blockchain ile ilgili bir hamle yapmış ve Blockchain’i ürün tedarik zinciri ve diğer dağıtım lojistik işlerinde kullanacağını belirtmişti.
Bakalım, Hindistan’da Blockchain ve kripto para adaptasyonu nerelere gidecek? Dünya nüfusunun önemli bir kısmını elinde tutmasının yanı sıra, kripto paralara olan ilginin de yoğun olması, Hindistan’ı sektör için önemli bir isim haline getiriyor. Bakalım neler olacak?