ICO’lar Bir Ay İçerisinde İlk Defa 1 Milyar Doları Geçti
Aralık ayında Bitcoin ve diğer altkoinler manşetleri süslerken, ICO‘lar sessizce değer kazanıyorlardı. 2017 yaz ayları ise ICO çılgınlığının en üst seviyeye çıktığı nokta olarak dikkat çekti. Çünkü tam olarak o zamanlarda bazı büyük tokenların satışı tamamlanmış ve her biri yüz milyonlarca dolar toplamışlardı. Fakat mali açıdan baktığımızda Aralık ayı ICO’lardan 1 milyar doların üzerinde hasılat elde ederek bir ilki yaşadı ve bu zamana kadarki en kazançlı ay oldu.
Küçük Satışlar Büyük İşlere Dönüştü
Henüz daha geliştirme ekibi bile olmayan bir girişimin milyonlarca dolar toplayabildiği bir alanda “küçük” olarak adlandırdığımız token satışlarının da ne kadar küçük oldukları tartışmaya açık bir hal aldı. Öyle gözüküyor ki bu limiti olmayan token satışları giderek daha da yaygınlaşmaya başladı. 200 milyon dolara ulaşan son ICO geçtiğimiz Eylül ayında gerçekleşen Filecoin‘di, bundan en çok kazanç elde edenler ise kurumsal yatırımcılar olmuştu.
Bundan evvel ise satışa sunulduğunda 200 milyon dolara ulaşan son token Tezos olmuştu. Tezos tarafından kırılan bu rekor ICO’ların neden 2017‘nin dördüncü çeyreğinde daha düşük bir seviyede seyir ettiklerinin sebeplerinden biri olarak gösteriliyordu. Fakat bu düşüşün arkasında ise aslında işler olduğu gibi devam ediyordu ve her zamankinden daha çok token satışı sonuçlanıyor ve her geçen ay bu sayı artmaya devam ediyordu. Aralık ayında sonuçlanan bazı ICO’lar: Sirin Labs (158 milyon dolar), Bankex (70 milyon dolar), Nebulas (60 milyon dolar) ve Blockstack (52 milyon dolar).
2018’de Yeni Bir Rekor Kırması Bekleniyor
Aralık ayı ICO’ların 1 milyar doların üzerine çıktığı ilk ay olarak kayıtlara geçti ve yılın sonunda ise Sirin Labs ve Bankex’in yardımları ile bu rakam 1.2 milyar dolar gibi rekor bir seviyeye ulaştı. Tokendata‘nın verilerine göre 2017 yılında tamamlanan 442 ICO’dan ortalama 4,5 milyon dolar, toplamda ise 5,6 milyar dolar toplanmış oldu. Tokendata’nın sadece büyük ICO’ları dikkate aldığından dolayı diğer kaynaklardan daha küçük çaplı ICO’ları da eklersek bu rakam 6 milyar dolara yaklaşmış oluyor.
Bir e-ticaret projesi olan WYS Token ve hepsi bir arada kripto para birimi ödeme çözümü olan Cryptohawk gibi büyük halka arzlar yaşanacağı için Ocak ayı token satışları için bereketli bir ay olacak gibi gözüküyor. İsviçre merkezli bu şirket bütün kripto olan şeyleri birbirine bağlamak, mağaza sahiplerine yeni ödeme çözümleri sağlamak ve çevrimdışı yapılan alışverişlerde kripto para birimlerinin değiş tokuşunu daha kolay bir hale getirmeyi amaçlıyor. Cryptohawk’ın planlarında ICO’larda en çok dikkat çeken iki finansal servis olan kripto para ATMleri ve kredi kartları da mevcut. Kredi servisleri de 2018 yılında umut verici gözüküyor. Örneğin merkezsiz kredi notu sistemi Bloom, 1 Ocak’taki halka arzında 40 milyon dolardan fazla para toplamıştı.
Az Olsun Öz Olsun
Yatırım açısından baktığımızda ICO’lar hala kâr sağlamaktalar fakat birden bir fikrin milyonlarca dolara ulaştığı günler artık çok uzakta. Her üç token satışından ikisinin tahmin edilen limite ulaşamadığı ve yetersiz kaldığı düşünülüyor. 2017 de tamamlanan 400 ICO‘yu içeren bir analizde bu şirketlerden yalnızca %35‘inin topladıkları rakamları açıkladığı ortaya çıktı. Geriye kalanların ise sessizliklerinden anlaşıldığı kadarıyla hedeflerini tutturamadıkları belli oluyor.
Tokendata geçen seneki ortalama kazancı 12.8x olarak hesaplamıştı, yatırımcıların tokenlara yapmış olduğu yatırımlardan bu sene elde edecekleri ortalama kazanç 2017‘deki seviyeyi aşması şaşırtıcı olur. Çünkü her zamankinden daha çok yatırımcı ve yatırımcı araçları ortaya çıkması her yeni token satışını daha da irdelenmesini ve “keşfedilmemiş mücevherlerin” bulunma ihtimalinin düşmesine yol açıyor. Ama bazen çokça reklamı yapılmış ve bilinen bir mücevher bile piyasaya sürüldüğü zaman dikkat çekebiliyor. Bütün bu olan bitene rağmen göstergeler 2018’in Initial Coin Offerings için bereketli bir yıl olacağını gösteriyor.