Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Yeni Kripto Para Yatırımcılarının Yaptıkları Yaygın Hatalar

Bitcoin ve altkoinlerin artan popülaritesi sonrasında pek çok yeni kişi kripto para piyasasına ilk adımını attı. Şüphe yok ki kripto para piyasasında ticaret yapmaya yeni başlayan yatırımcılar belli başlı hatalar yapacaklar. Bu hatalar da genelde zamanla ve tecrübeyle düzeltiliyor. Bu hataların bazıları yeni yatırımcılar arasında oldukça yaygın ve kolaylıkla teşhis edilip önlenebilir.

Piyasa Hacmine Dikkat

Dünya çapında yeni yatırımcıların çoğu kripto para piyasasındaki bir paranın piyasa hacmine bakmayı unutuyor gibi. Buradaki sorun şu ki yeni yatırımcılar bir koini satın alıp almama kararının eşiğindeyken koinin fiyatına bakıyor, piyasa hacmine değil. Bu yatırımcılar Ripple veya Cardano gibi paralara bakıp “aa ucuzmuş bu, hem ileride baya değerlenir” mantığında hareket ediyorlar. Ne de olsa Bitcoin 1 $’dan az fiyatta olduğu dönemlerden şuanda 15 bin $ olduğu dönemlere kadar gelebildiyse diğer koinler de en azından buna yakın bir artış yaşayabilir…

Yatırım yaparken bu düşünce yapısı ile çok sık karşılaşılıyor. Bir koinin fiyatı düşükken sirkülasyonda o koinden on milyarlarca adet olabiliyor. Yani bu koinler “ucuz” veya “olması gerekenden daha az değerli” filan değil. Bu koinler zaten milyarlarca dolar değerinde. Dolayısıyla satın alma aşamasında faydalı olabilecek şeylerden biri koinin fiyatından ziyade piyasa hacmine bir göz atmak. Rakiplerine göre daha az piyasa hacmine sahip bir koin, yatırım için daha iyi bir seçenek olabilir.

Tam Zamanlı Ticaret

Hem yeni hem de kısmen daha tecrübeli yatırımcılar arasında şöyle bir algı olabiliyor: yatırım işini en iyi yapan kişiler her gün, tüm gün kripto para piyasasının içindeler. Dolayısıyla kendilerinin de güzel karlar elde edebilmek için tüm günlerini ticarete adamaları gerektiğini düşünüyorlar. Yeteri kadar tecrübe kazanıldıktan sonra ve “idman” yapıldıktan sonra gelecek vaat eden bir projeyi ve koini keşfetmek yalnızca saatler alıyor. Piyasadaki farklı koinleri harcayarak geçireceğiniz haftada birkaç saat size gayet güzel gelecekler vaat eden koinleri bulup onlar üzerine bir portföy oluşturmak için yeterli bilgiyi sağlayabilir. Kendinize uygun gördüğünüz koinleri bulduktan sonra da tercih ederseniz yalnızca tek bir şey yapabilirsiniz: HODL.

“Bitcoin’den Daha İyi”

Kripto para piyasasının ağır abisi, ilki, başlatanı ve daha birçok şeyi Bitcoin. Şuanda binden fazla kripto para var ve ortaya çıkan her yeni kripto para piyasaya yeni özellikler katıyor. Günümüzde pek çok koin ve proje teknolojik açıdan Bitcoin’den zaten daha üstün. Ancak gidip belli bir koin seçip o koinin sırf bazı özellikleri Bitcoin’den daha iyi diye piyasanın en büyüğü olacağını iddia etmek biraz fazla iyimser kaçıyor. Dediğimiz gibi şuanda binden fazla kripto para var ve bunların pek çoğu Bitcoin’den daha fazla şey yapabiliyor. Bitcoin’den daha iyi, daha hızlı, daha ucuza işlem gerçekleştirebiliyor. Ama işin aslında insanlar sırf en iyi teknolojik özellikler onda diye gidip Bitcoin almıyorlar. Özelliklere bakılacak olsaydı fiyatı Bitcoin’den daha yüksek olan epey fazla kripto para olurdu.

Bir koinin piyasaya kazandırdığı teknolojik özelliğin gerçekten hak ettiğinden daha az değer gördüğünü belirlemek için o koini kendi rakipleriyle veya kendisine benzer diğer koinlerle kıyaslayabilirsiniz. Mesela Dinozorcoin’in rakibi Ejderhacoin’den daha iyi özelliklere sahip olduğunu düşünüyorsunuz. Ama Dinozorcoin’in piyasa hacmi daha düşük. O zaman Dinozorcoin hak ettiğinden az değer görüyordur. Tabii şuanda oldukça yüzeysel yorumlarda bulunuyoruz. Belki de hak ettiği değer gerçekten de o anki değeridir.

Sıralananlar “tecrübesiz” yatırımcılar tarafından kısmen yaygın olarak yapılan hatalardan yalnızca birkaçı ve yapılan daha çok fazla hata var. Yatırımcı olarak uzmanlaşmak adına yapılabilecek şeyler tavsiyeler almak, işi biraz zamana bırakmak ve tecrübelerden ders çıkarmak. Hatalardan ders çıkarma kısmı önemli zira başka türlü bu çılgın kripto para piyasasında sağ kalınamıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

2 Comments

  • Ceren
    Posted 04 Ocak 2018 - 16:18 16:18

    Kendinize uygun gördüğünüz koinleri bulduktan sonra da tercih ederseniz yalnızca tek bir şey yapabilirsiniz: HODL.

    HODL ‘nin açılımını da yazsaydınız daha doğru bir çeviri olurdu zannımca..

    • Ömer SAKMAR
      Posted 04 Ocak 2018 - 16:26 16:26

      Merhaba,

      Orijinal metinde HODL kısmı yok. Ben ekledim. Kripto para piyasasında (Türkiye de dahil) oldukça sık kullanılan bir terim olduğu için uzunca açıklamanın lüzumunu görmedim.

Leave a comment