Wall Street Journal tarafından 2 Mayıs’ta yapılan habere göre Telegram, bir ICO yürütme kararından vazgeçti. Özellikle kripto para sektöründe epey popüler olan Telegram’ın ICO yürütme kararından vazgeçmesinin sebebi olarak şu ana kadar yapılmış özel satışlarda zaten yeteri kadar para toplanmış olması gösteriliyor.
Telegram şu ana kez 2 kere özel satış turu düzenlemişti. Özel ICO turlarından ilkinde 81, ikincisinde 84 yatırımcı çekmeyi başaran Telegram Mart ayının ortalarında toplamda 1.7 milyar dolar toplamayı başarmıştı. WSJ tarafından yapılan habere göre de Telegram, topladığı bu paranın yeterli olduğu gerekçesiyle kamuya açık bir ICO yürütmekten vazgeçti.
Telegram’ın düzenlediği özel satışlara yalnızca toplam serveti 1 milyon dolar (ve daha fazla) olanlar ya da 200 bin dolarlık (ve daha fazla) geliri olanlar katılabiliyorlardı. Bu satış turlarında toplanan para Telegram’ın mesajlaşma uygulamasını geliştirmek ve Telegram Open Network adlı blockchain platformunu oluşturmak için kullanılacak.
Telegram’a yatırım yaptığı iddia edilen isimlerden biri Rus milyarder Roman Abramoviç’ti. Ünlü milyarderin Telegram’a 300 milyon dolar değerinde bir yatırım yaptığı söyleniyordu ancak Abramoviç’in sözcüsü, ortada 300 milyon dolarlık bir yatırım olmadığını söyledi. Abramoviç’in sözcüsü, ünlü milyarderin Telegram’a gerçekten yatırım yapıp yapmadığı sorusunu ise yanıtlamadı. Telegram’a verdikleri desteği açıkça ifade eden isimler arasında ise Qiwi’nin kurucusu Sergey Solonin ve Wimm-Bill-Dann’in kurucusu David Yakobaşvili bulunuyor.
Telegram yakın zamanda Rusya’da yasaklanmasıyla dikkat çekmişti. Telegram’ın kurucusu olan Pavel Durov, platform üzerinde kullandıkları şifreleme anahtarlarını Rus hükümetine vermeyi reddetmişti ve Rus yetkililer Durov’un bu kararı sonrasında Telegram’ı yasaklamışlardı. Rus medyası Telegram’a uygulanan yasağın, Telegram’ın kripto paralarla olan ilişkisinden kaynaklandığını iddia ediyordu ancak Telegram’ın yasal temsilcisi durumun bununla bir ilgisi olmadığını belirtti.