Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Telegram Yasağına Rus Tepkisi Çığ Gibi Büyüyor

Telegram ve Rusya hükümeti arasında çok enteresan günler yaşanıyor. Moskova mahkemesinin uygulamayı ülkede toptan yasakladığı haberlerinin ardından, Rus medyası yasağın gizlilik ihlali ile alakalı değil de ICO ile bağlantılı olduğunu iddia etmişti. Kurucu Pavel Durov, yasağı aşmak için proxy ve VPN sitelerine Bitcoin verdiklerini itiraf edip yasağın etrafından dolanmak için çeşitli yollar olduğunu doğrulasa da, hükümet de bu yasak karşısında savaşmaya devam ediyor.

Birçok protestocu, şirketin logosu olan kağıttan uçakları protesto amaçlı havalandırırken, bazı göstericilerin tutuklandığı bilgisi verildi.

Telegram kurucusu Pavel Durov da kendine ait Telegram kanalından protestoculara uyumlu bir şekilde kağıttan uçakları fırlatmaya devam etmeleri gerektiği yönünde telkinde bulundu.

Telegram ve Rus Hükümeti Arasında Gerginlik Tırmanıyor

Telegram’ın Rusya’da yasaklanması tartışmaları başka bir boyut almışa benziyor. Şifreli mesajlaşma uygulamasının gizliliği ihlal ettiği sebebiyle ülke genelinde yasaklanmasının yankıları sürerken, yasağın etrafından dolanmak için proxy ve VPN sitelerine büyük bir ilgi mevcut. Yaklaşık 1 haftalık süreçte yasağın henüz başarıya ulaşamadığını belirten Telegram yetkililerine karşılık Rus hükümeti ise çok yoğun bir mesai harcayarak IP adreslerini engellemeye devam ediyor.

Rusya tarihinin gördüğü en büyük internet sansürü olarak adlandırılan olayda, şimdiye dek tam 18 milyon IP adresinin hükümet tarafından engellendiği belirtildi.

Telegram’ın Rus hükümeti ile tartışması iyice alevlenirken, yeni terörle mücadele yasalarına uyum için konuşma içeriklerinin paylaşılması istendiğinde Telegram yetkilileri: ”Biz hiçbir pazarlamacılar, veri şirketleri ve hükümet organları ile anlaşma yapmayız. 2013’te kurulduğumuz günden bugüne kullanıcılarımızın konuşmalarının tek bir baytını dahi kimse ile paylaşmadık.” demiş ve yasaklanmıştı.

Durov da bu sansüe ve yasağı delmeye hazır olan proxy ve VPN şirketlerine Bitcoin ile bağış yapacağını belirtmiş ve bu uğurda milyonlarca dolar harcamaya razı olduğunu ifade etmişti.

Protestolar Başladı

Yasaktan bir  hayli rahatsız olan Rus vatandaşlar ise, sokaklara çıkarak bu yasağı protesto ediyor. Bundan tam 4 gün önce Ulusal Güvenlik Ajansı’nın binasının önüne giderek renkli kağıttan yaptıkları uçakları havalandıran göstericiler daha sonra polisle arbedeye girince içlerinden bazıları göz altına alındı. Daha sonra işlemleri yapılan protestocular serbest bırakılırken, Telegram kuruucsu Pavel Durov ise göstericilere kendi Telegram mesajından şu mesajı iletti:

”Sevgili Telegram kullanıcıları… Eğer Rusya’da yaşıyor ve özgür internet deneyimini savunuyorsanız lütfen bu akşam yerel saat ile saat 7’de evinizin camlarından kağıt uçak havalandırın. Sonra da bunları toplamayı unutmayın. Aynı zamanda bildiğiniz tüm proxy ve VPN servislerini de çevrenizdekiler ile paylaşmayı ihmal etmeyin.”

Telegram ve Rus hükümeti arasındaki gerginlikten ne sonuç çıkacağı ise şu an meçhul. Rus halkının bu protestosunun işe yarayıp yaramayacağını ise zaman gösterecek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment