Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Telegram’ın Kurucusu Bitcoin Kullanarak Rusya’daki Yasaklamayı Aşmaya Çalışıyor

Telegram’ın kurucusu Pavel Durov, Salı günü yapmış olduğu açıklamasında Rusya’daki ağ yöneticilerine hükumetin Telegram için yürürlüğe koyduğu yasaklamayı aşmak için Bitcoin olarak ödeme yaptığını belirtti.

Ünlü mesajlaşma uygulamasının yaratıcısı Durov, Salı günü kendi Telegram kanalından yapmış olduğu açıklamasında özel sanal ağların (VPN) yöneticilerine ve diğer proxy servisi sağlayıcılarına Bitcoin “bağış”ında bulunduğunu belirtti. Bu sayede bu servisleri kullanan kullanıcılar Rus hükumetinin Telegram’ın özel mesajları devlet ile paylaşmadığı gerekçesiyle uygulamaya koymuş olduğu yasağa takılmamış olacaklar. Geçtiğimiz günlerde Koinbülteni’nde haberini yapmış olduğumuz bu yasaklama geçen hafta itibari ile yürürlüğe konmuştu. Geçtiğimiz günlerde milyonlarca IP adresini engelleyen Hükumet, an itibariyle insanların Telegram’ı kullanmasını engellemek için elinden geleni ardına koymamakta.

Telegram, Rusya’da yaşayan üyelerini kaybetmesi şirketin sahip olduğu kullanıcı sayısının yaklaşık %7’sine denk gelmekte. Durov ise bunun uygulama üzerinde uzun dönemde negatif bir etkisi olmayacağını belirterek şunları söylemekte:

“Rusya’daki kullanıcılarımız için elimizden gelen her şeyi yapmak şahsen benim için oldukça önemli olmakta. Bu sebepten ötürü socks5 proxyleri ve VPN’leri kullanan kişilere ve şirketlere Bitcoin bağışlarında bulunmaya başladım. Bu amaç uğruna milyonlarca dolar bağışladığım için oldukça mutluyum ve umuyorum ki diğer kişiler de benim bu girişimimi takip eder. Ben buna “Dijital Direniş” diyorum. Çünkü bu merkeziyetsiz bir hareketin dijital özgürlüğünü ve küresel gelişmesini sağlamak için yapmış olduğu bir direniş.”

Durov, bu kararı geçtiğimiz Pazartesi günü internet servis sağlayıcılarının da Telegram’ı yasaklamaya başlamalarından sonra aldığını da sözlerine ekledi. Yasaklama neredeyse 24 saatten uzun bir süredir uygulanmakta olsa dahi uygulama kullanımında henüz ciddi bir düşüş yaşanmadı. Bunun başlıca sebeplerinden biri hali hazırda bulunan VPN ve proxy servisleri olmakta bir diğer sebebi ise üçüncü parti bulut servislerinin halen kullanıcılara platforma ulaşmalarına izin vermeleri olmakta.

Durov’a göre Telegram yasaklaması, eğer şirket şifre anahtarlarını ülkenin güvenlik kurumuna vermeyi kabul ederse kaldırılabilir. Fakat Durov sözlerine şu şekilde devam ediyor:

“Biz kullanıcılarımıza %100 gizlilik sözü vermiş bulunmaktayız ve bu sözü bozmak yerine tamamen yok olmayı yeğleriz.”

Şirket son zamanlarda yapmış olduğu ICO ile bu zamana dek görülmüş en çok bağışı toplamış bulunmakta. Şirket bu sayede bugüne kadar toplamış olduğu 1.7 milyar $’ı kendi merkezi olmayan ekosistemini kurmak için kullanacağını daha önceden duyurmuştu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment