Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin’le Kıyafet Alıp, Ameliyat Parası Ödüyorlar: İşte Karşınızda Baltık Ülkeleri

Kripto paralar ile ilgili net ve kısıtlayıcı kuralların olmadığı Baltık ülkelerinde, kripto paralar ve özellikle Bitcoin, gün geçtikçe büyük popülarite kazanmaya devam ediyor. Otelcilikten sağlık sektörüne, emlaktan borsalara kadar birçok sektörde, kripto para kullanılarak ödeme yapılırken bölgedeki bazı büyük şirketler daha şimdiden bu hizmetlerini dünyaya yayma çabasında.

Bitcoin ile Apartman Satılıyor

Baltık ülkelerinde gerçekten de bir kripto para devrimi yaşanıyor. Litvanya, Letonya ve Estonya gibi ülkeler, Bitcoin kullanımında büyük bir ivme yakalarken; kafelerde, barlarda, restoranlarda, otellerde, büfelerde ve hatta ve hatta ortopedi kliniklerinde ödeme olarak Bitcoin kabul edilmeye başlandı. Baltık bölgesi ülkelerinin, kripto para konusunda Avrupa’da şu anda lider durumda bulunduğu da belirtiliyor.

Yerel basında çıkan birçok habere göre, artık emlak firmasında da Bitcoin kabul edilmesi, hayli popüler bir hal aldı. Birçok ev, işyeri ve dükkanın Bitcoin karşılığında satıldığı belirtilirken, işin giderek yaygınlaşması da bekleniyor.

Özellikle Litvanya’nın başkenti Vilnius da böylesi alışverişler fazlasıyla yaşanırken, Litvanya’nın komşuları Letonya ve Estonya’da da durum pek de farklı değil. Örneğin Estonya’nın başkenti Talinn’de hizmet veren bir emlak firması, bölgeye 15 dakika mesafesinde yer alan ve projesi yeni biten evlerin, Bitcoin karşılığında satışa çıkarıldığını duyurdu. Şirket, 44 evin 3 tanesinin Bitcoin ile satıldığını doğrularken, 4. evin de bu hafta içinde Bitcoin vasıtası ile yeni alıcısına kavuşacağını açıkladı. Aynı şekilde Letonya’da da Jurmala şehrinde daireler, Bitcoin karşılığında satılıyor.

Bitcoin Verip Kıyafet Alıyorlar

Yapılan bir araştırmada Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta tam 30, Estonya’nın başkenti Talinn’de 26 ve Letonya’nın başkenti Riga’da 21 merkezin, Bitcoin ödemesi kabul ettiği belirtiliyor.

Özellikle Estonya ve Litvanya’da büyük şehirlerde Bitcoin ATM’leri bulmak mümkün. Özellikle kafeler, restoranlar ve bazı otellerin de kripto para kabul etmesi, ülkede büyük sevinçle karşılanırken, diğer sektörler de, rakiplerinden bir adım öne geçebilmek için hamle yapmaya devam ediyor.

Bunlardan bir tanesi de giyim sektöründe yaşandı. Bundan yaklaşık bir ay önce, ünlü bir giyim markasının Litvanya şubesi, bundan sonra ödemelerde kripto para kabul edileceğini açıkladı. Yine başkent Vilnius’ta yer alan çeşitli moda dükkanları ve ünlü giyim markaları da servis sağlayacısı Coppay aracılığıyla  Ehereum, Dash, NEM, Steem ve Bitcoin gibi kripto paraları kabul etmeye başladı.

Belarus merkezli bir ödeme servisi olan Coppay, satıcılara kripto para kabulünü sağlarken, anlık oranlardan direkt olarak parayı nakde çevirme seçeneği ile ön plana çıkıyor. Şirketin kurucusu olan ve Vilnius’ta geçmişte belediye başkanlığı da yapan Arturas Zoukas, hizmetin ayrıcalıklarını şöyle ifade ediyor:

”Birçok müşterimiz bu sistemden oldukça memnunlar ve bu çok sevindirici. Sistem gayet basit işliyor, ekstra hiçbir şey yapmalarına gerek kalmıyor.”

Belarus merkezli Coppay’e ek olarak Litvanya da, kendi sistemini geliştirdi. Coingate adı verilen sistem Prestashop adındaki Fransız bir ekiple sözleşme imzaladı. Bu hizmet ile Coingate, dünyanın dört bir yanından yaklaşık 80 bin satıcıya ulaşmayı planlıyor.

Bitcoin Buralarda Hala Düzenlenmedi

Baltık ülkelerinde Bitcoin ile ilgili düzenlemeler halen tam anlamıyla gündeme gelmiş değil. Şu ana kadar sadece Letonya, Bitcoin’den vergi almayı düşünüyor. Taslağa göre, Bitcoin’den edilen karların yüzde 20’si vergilendirilecek.

Teknolojik anlamda belki de en gelişmiş Baltık ülkesi olan Estonya’da da, kripto paralar zemininde tartışmalar devam ediyor. Özellikle merkez bankası destekli kripto para fikri, Estonya’da fazlasıyla hayat bulurken, bu durum her ne kadar Avrupa Merkez Bankası politikaları ile çelişse de, Talinn yönetimi bu konuda ısrarcı.

Estonyalı yetkililer, kripto paradan ziyade token olarak piyasaya sürmeyi planladıkları estcoin için çalışmalara devam ediyor.

Litvanya Merkez Bankası da yavaş yavaş yasal çerçeveler uyarınca düzenleme işine girmiş durumda. Gelecekte, kripto paraların önemli bir yer tutacağını düşünen Litvanyalı yetkililer de bir taslak hazırlama uğraşında.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment