Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rusya’da Yapılan ICO Yatırımlarının Yarısı Dolandırıcılıklara Kurban Gitti

Rusya Kripto Para Birimleri ve Blockchain Birliği (RACIB) yaptığı bir açıklamada ICO’ların düzenlenmesi için bir takım yönergeler geliştirileceğini duyurdu. Banki.ru‘nun yapmış olduğu habere göre bu sayede yasaya uygun olarak düzenlenen projeler ile dolandırıcılık projelerinin ayırt edilebilmesi planlanmakta.

Yaratılacak olan bu standartlar yasal olarak diretilmeyecek fakat daha çok kendi kendini düzenleme şeklinde ele alınacak. RACIB ise bu standartlara uyulmasının kontrol edilmesi için bir kurul kuracak.

RACIB, 2017 yılında kurulan ve hükumete yakın bir Blockchain savunma organizasyonu olmakta.

Bu organizasyona üye olmak gün geçtikçe daha da önemli bir hal almakta özellikle Rus hükumetinin son zamanlarda yapmış olduğu açıklama ile kripto para birimlerini yalnızca devlet kontrolünde işlem yapılmasına izin vereceğini belirtmesinden sonra. Buna bir örnek olarak Rusya ünlü mesajlaşma uygulaması olan Telegram‘ın gerçekleştirmekte olduğu ICO’ya Rus vatandaşlarının katılmasını engellemişti. Bu yasaklamanın sebebinin ise hükumetin Telegram’dan şifreleme anahtarlarını istemesi halinde şirketin bunu reddetmesinden ötürü olduğu sonradan anlaşılmıştı. Rusya’da halk engellenmiş olan IP’lere alternatif çözümler bularak bu engellemenin önüne geçerken, bir Rus vatandaşı olan Telegram CEO’su Pavel Durov ise kendini “Dubai ile Karayip Adaları arasında bir yer”e sürmüş bulunmakta.

RACIB’in yaptığı açıklamaya göre Rusya’da geçtiğimiz sene gerçekleştirilen 300 milyon $ değerindeki ICO’ların yarısı saadet zinciri gibi dolandırıcılıklara kaptırılmış olmakta. Bu durumun bu sene içerisinde daha kötüye gitmesi hiç de şaşırtıcı değil. Özellikle Koinbülteni olarak geçtiğimiz günlerde yaptığımız bir haberde bu sene yapılan ICO’ların hali hazırda geçen sene yapılan ICO’lara göre daha fon topladığını düşündüğümüzde. Tabi bu toplanan fonları göz önüne aldığımızda unutmamız gereken bir şey var o da toplanmış olan 6,3 milyar $‘ın 3’te 1’inin yalnızca Telegram’ın ICO projesinde toplandığı. Telegram’ın ICO’sunu denklemden çıkardığımızda dahi bu seneki ICO’lar bütün bir geçen sene yapılanlardan yalnızca %15 daha az olmakta. Bu da bize ICO piyasasının küçük çaplı birden çok ICO’dan ziyade belli başlı büyük ICO’lardan oluştuğunu göstermekte.

Rusya’da gerçekleştirilen ICO’lar bu zamana kadar gerçekleşen ICO piyasanın yaklaşık olarak %10‘luk bir kısmını kapsamakta. RACIB’in projesine göre Rus ICO’ları 2018 yılı içerisinde 1,5 milyar $‘ları dahi görebilir.

RACIB son zamanlarda diğer kripto para organizasyonları ile birleşerek “Avrasya Blockchain Birliğini” (Eurasian Association of Blockchain)’i yaratmış bulunmakta. Bu birliğin amacı ise son zamanlarda Facebook, Google ve Yandex‘in kripto para reklamlarına karşı koymuş olduğu yasaklamaları mahkemeye taşımak olmakta.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment