Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rus Medyası: Telegram, “Şifreleme Anahtarları ve Terörizm” Nedeniyle Değil, ICO Şüphesiyle Yasaklandı

Yerel haber bülteni RBK’nın 20 Nisan Cuma günkü haberinine göre, Telegram’ın iki yeni ICO turu – ki toplamda 1,7 milyar $ ‘lık kazanç sağladı -,  Rus yetkililerinin öne sürdüğü, Pavel Durov’un kullanıcı verilerini deşifre etme yöntemini kendileriyle paylaşmamasına dair versiyonun aksine, mesajlaşma hizmetinin yasaklanmasının ardında yatan asıl neden.

RBK tarafından elde edilen mektubun bir kopyasına göre, Federal Güvenlik Merkezi’nin operasyonel soruşturma faaliyetlerini denetleyen 12. biriminde çalıştığı iddia edilen Roman Antipkin, “tamamen kontrolsüz bir finansal sistem” olasılığından bahsediyor:

“Meslektaşlarım, hikaye bununla ilgili değil, anlamıyorsunuz! Hikaye [şifreleme] anahtarları ve terörizmle ilgili değil[…] Pavel Durov, yeni Mavrodi (Rus finans dolandırıcısı) olmaya karar verdi. Kendi kripto parasını başlatarak, Rusya’da tamamen kontrolsüz bir mali sistem elde edecek. Ve bu marjinalleştirilmiş, belli bir kesime hitap eden bir tür Bitcoin değil; basit, güvenilir ve kontrolsüz bir kanal olacak. Bu, ülkenin güvenliğine yönelik bir tehdittir[…] Tüm uyuşturucular, kara para ve organ ticareti Pavel’in kripto parasından geçecek ve o da diyecek ki, ‘Onunla hiçbir ilgim yok, kelimeleri yasaklamalısınız , teröristlerin kullandıkları budur.”

RBK’ya göre mektubun gerçekliği, federal bir yetkili, telekom şirketinden üst düzey bir yönetici ve hükümete yakın bir organizasyondan bir RBK muhabiri de dahil olmak üzere, üç isimsiz kişi tarafından teyit edildi.

Antipkin ise RBK’ kendisine cep telefonundan ulaştığında “herhangi bir yorum yapamayacağını ve [RBK’nin] ne hakkında konuştuğunu anlamadığını” söyledi.

16 Nisan’da yürürlüğe giren Telegram yasağı, kullanıcıların yasağı atlatmasına önlem almak için neredeyse 20 milyon Google ve Amazon İnternet Protokolü (IP) adresinin de engellenmesine yol açtı. Buna rağmen yasak, ana hedefine ulaşma konusunda başarılı olamadı – Durov, Telegram’ın yasaklardan bu yana kullanıcı aktivitesinde önemli düşüşler yaşamadığını, çünkü birçok kullanıcının mesajlaşma uygulamasını kullanmaya devam etmek için VPN’lere ve proxy’lere güvenebildiklerini bildirdi.

Öte yandan, pek çok Rus şirketi, ilk olarak yasağı düzenleyen yetkili federal hizmet kurumu Roskomnadzor’un web sitesi tarafından rapor edilen kesintiler de dahil olmak üzere, bazı IP adreslerinin yanlışlıkla engellendiğini bildiriyor.

Rusya hükümeti ise şu şıralar 2019’un ortasında piyasaya sürülecek olan kendi şifreli para birimleri Kripto Ruble’yi serbest bırakma fikrini masaya yatırıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment