Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Telegram Kurucusu Pavel Durov: Gizlilik Satmıyoruz

Rusya’nın Telegram‘ı ülke genelinde bütün servis sağlayıcılarından engellemesinin üzerine Telegram kurucusu Pavel Durov kullanıcılara yeniden teminat verdi.

Bugünün erken saatlerinde yayınladığımız haberde de belirttiğimiz üzre Rusya Mahkemesi popüler özel mesajlasma uygulaması Telegram’a giriş yasağı koydu. Ülkenin üst tabakaları bu yasağı kanunlaştırmak için paçalarını sıvamışken, Şirketin CEO’su Pavel Durov fırsat bu fırsattır diyerek uygulamada kendi kanalı aracılığıyla düşüncelerini paylaştı.

”Yerel hükümetlerin IT (information technologies, bilgi teknolojileri) şirketleri üzerindeki yetkisi para ile sınırlı. Hükümet her saniye o şirketi gelir akışlarını kendi piyasasından bloklamakla tehdit edebilir ve bunun sonucu olarak şirketin market değerini düşürebilir. Ve doğal olarak bu da o şirketlerin garip olaylar yapmasına sebebiyet verebilir. (Geçen yıl Apple’ın iCloud servis sağlayıcılarını Çin’e taşıması gibi.)

Şirketin Rus hükümeti tarafından alınan kararlara hiçbir şekilde bağlı olmadığının altını çizen Durov,

”Telegramda gelir akışları veya reklam satışlarını umursamama gibi bir lüksümüz var. Gizlilik satılık değildir ve açgözlülük korkusu sebebiyle insan haklarından feragat edilmemelidir” diyerek devam etti.

Telegram’ın, kullanıcılarına yetecek kadar bağlantıyı güvene almasını sağlayan, uygulama ile birleşmiş standart yöntemlerini kullanmaya devam edeceğini Rus medyası ile paylaştı. Herhangi bir değişiklik yapmaya gerek duymadığını da sözlerinin sonuna ekledi.

Bununla beraber, VPN veya proxy sağlayıcısı bile kullanılsa servisin %100 mevcut ve online olacağını garanti etmedi. Vkontakte adındaki Rus sosyal medya sitesi ve Telegram’ın kurucusu Durov, sözlerine bu yasaklamanın devreye girmesinden sonraki ilk saatlerde servisin aşırı yoğunluk yaşayacağını ve bu sebeple olası bir yavaşlamaya sebep olabileceğini de ekledi.

Vkontakte Vakası

Ünlü bir vaka olan Vkontakte vakası ise Rus hükumetinin bu site üstünde aşırı yoğun önlemler alması sonucu Durov’un kendi kurduğu siteden ‘dışlanması’ olarak biliniyor. ABD’ye kaçtıktan sonra hem CEO’su hem de kurucusu olduğu Telegram’ı açıklayarak 2 milyar Dolar hedefiyle bugüne kadar elde edilen en büyük ICO’yu ortaya çıkardı. SEC firması ile yapılan başvurular göstermekte ki firma şimdiye kadar özel yatırımcılardan 1.7 milyar Dolara yakın para toplamış.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment