Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Avustralya’da Yeni Düzenlemelere Dair Son Kayıt Tarihi Belli Oldu

Avustralya İşlem Raporları ve Analiz Merkezi (AUSTRAC), ülkenin gelişen kripto para borsaları için yeni kuralları uygulamaya koyuyor; amaç yasadışı işlemleri önlemek.

Yeni yasalar, finansal akıl ve anti kara para aklayıcılığından sorumlu olan Avustralyalı kuruluşa terörle mücadelede finansal düzenlemeler konusunda çeşitli yetkiler veriyor. Bu sayede Bitcoin, Ethereum, Ripple ve altcoinler gibi birçok kripto para ticareti yapan dijital para borsalarının kontrolü sağlanabilecek.

AUSTRAC CEO’su Nicole Rose, yeni kanunların kurumun borsalara destek olabilmek için uyum ve istihbarat kapasitesini güçlendirdiği görüşünde. Aynı zamanda suçluların yasaları kara para aklama, terörizm finansmanı ve siber suçlar için kullanma oranını en aza indirmeleri için çeşitli sistem ve kontrol mekanizmaları da geliştirilebilecek.

Dahası, CEO’nun söylediklerine göre merkezsizleştirilmiş borsalar yeni çıkan yasalara olumlu bakıyor çünkü bu sayede borsaların işlerinde şeffaflık artacak. Rose açıklamalarında şu ifadelere yer veriyor:

Bu reform borsaların operasyonel işlemlerini kara para aklama ve terörizm finansmanı gibi suçlardan korumalarını sağlayacak gibi görünüyor ancak buna ek olarak sektördeki kamu ve tüketici güvenini güçlendireceğini de unutmamak gerek.

Kripto para borsalarının 14 Mayıs’tan önce AUSTRAC çatısı altına girmesi gerekiyor.

Raporlara göre, Avustralya’da şu an 100’e yakın borsa bulunuyor ancak sadece 20’si AUSTRAC’ye kayıtlı durumda. AUSTRAC yakın dönemde Blockbid adlı borsayı faaliyetlerinin beta sürümü lansmanından hemen önce lisanslamıştı.

Avustralya’da halihazırda geçerli olan AML/CTF yasaları (kara para aklama ve terörizm finansmanı ile ilgili yasalar) AUSTRAC’nin müşterilerinin kimlikleri hakkında bilgi toplamasına imkan veriyor. Hatta merkez, kayıtlı işletmelerin şüpheli görünen dijital işlemlerini veya nakit işlemlerini görüntüleyebiliyor, 10 bin doları aşan işlemlerini dahi.

Rose açıklamalarına şunları ekliyor:

AUSTRAC şimdilerde kendi endüstri ve hükümet ortakları ile bitcoin ve diğer kripto paralar gibi dijital paraların kullanımı ile alakalı finansal zeka ve bilgi paylaşımı gerçekleştirme imkanlarını arttırıyor. Bu işletmelerin toplayacağı ve ardından AUSTRAC’ye rapor edeceği müşteri bilgileri ciddi suçlara ve terörizm finansmanlarına karşı olan savaşta büyük yarar sağlayacak.

Kripto paraların hızlı yükselişi ile Avustralya’da ilgili suçlarda çok büyük bir artış görülmeye başlandı. Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu’nun (ACCC) servisi Scamwatch’ın bu yılın başlarında yayınladığı bir rapora göre, kurumun yalnızca 2017’de bitcoinle alakalı 1289 dolandırıcılık şikâyeti aldığını Koin Bülteni’nde duyurmuştuk.

Rapordaki veriler şunu gösteriyor ki mağdurlar şimdiye kadar 1,2 milyon dolarlık bir sahtekârlığa maruz kaldı. Raporda konuyla ilgili şöyle yazılıyor:

Bitcoin gibi sanal paralar ciddi organize olmuş dolandırıcılar tarafından kullanılıyor. Bunlar anonim olarak online satılabilecek para birimleri ve işlemleri gerçekleştirmek için merkez bankası ya da diğer finansal kuruluşların güvenine ihtiyaç duyulmuyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment