Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Wall Street Yetkilisi: ”Bitcoin Candy Crush’taki Kullanılan Paralara Benziyor”

Birçok Wall Street yetkilisi ve yatırımcısı kripto para sektörüne koşar adım geçse de, yine de herkes kripto paralara büyük sevgi duymuyor.

Bunlardan birisi de bir Wall Street araştırma firmasının başında bulunan Richard Bernstein. Müşterilerine yazdığı notta kripto paralar hakkında konuşan Bernstein, Bitcoin ve diğer kripto paraların Candy Crush’ta ve diğer internet oyunlarında kullanılan ve kazanılan paralardan pek de bir farkı olmadığını belirtti.

Ethereum kurucularından olan Joseph Lubin geçtiğimz günlerde yaptığı açıklamalarda Ethereum’un değerinin, ismini duymaya çok alışkın olduğumuz petrol gibi emtialar ile kıyaslanabileceğini belirtti. Lubin’e göre, Ethereum da aynı petrol gibi  bir fiyat karşılığı alınıp satılıyor ve petrolün yaptığını, farklı  bir alanda yaparak dünya çapındaki ticaret platformlarını besliyor.

Ancak Bernstein’e göre, olay pek de öyle değil. Kripto paralara karşı takındığı olumsuz tavır ile bilinen Bernstein, Candy Crush ve diğer bilimum oyundaki yer alan paralar ile kripto paraların pek bir farkı olmadığını söylerken; aradaki tek temel farkın bu paraların madencilikle çıkarıldıktan sonra takasa girebilmesi olduğunu belirtti.

Kripto paraların doğası gereği spekülasyonlara ve her türlü manipülasyonlara hayli açık olduğunu belirten Bernstein, bu durumun da Bitcoin’i ve diğer kripto paraları tam bir balon konumuna soktuğunu iddia etti. Bernstein ayrıca kripto paraların fiyatlarındaki yüksek oynaklığı, likiditeyi, sürekli yeni bir koinin çıkışını ve kayıpların çok oluşunu da bu argümanına kanıt olarak kullanmayı ihmal etmedi.

Balon Ekonomisi

Elbette k Bernstein Wall Street’te ya da dünyada kripto paralara balon diyen ilk kişi değil ve son kişi de olmayacağı hayli açık. Wall Street’in en tecrübeli simalarından biri olan Bernstein’in seviyesindeki ve tecrübesindeki birçok insan da bu fikri paylaşıyor. Bernstein notunda ayrıca kripto para ticaretinin bir balon olduğunu ve yatırımcıların beklediklerinden çok çok daha az kar alacağını düşündüğünü belirtse de, kripto paraların ekonomik ve iş alanındaki kullanımlarının olacağını da inkar etmiyor.

Ayrıca, üstte de belirttiğimiz gibi Bernstein tam bir Wall Street ‘kurdu’ ve Bitcoin ile ilgili olumlu düşünceleri yok. Daha önce Merril Lycnch’te baş yatırım stratejisti olarak da görev alan Bernstein, birçok şeyi çok iyi biliyor ancak kripto paralar konusunda olaya hayli şüpheci yaklaşıyor. Daha önce de, Aralık ayında müşterilerine bir brifing minvalinde not yazan tecrübeli analist, şu ifadeleri kullanmıştı:

”Yatırımcıların senetlerden korkup kripto paralardan korkmaması gerçekten çok ironik bir durum. Şunun bilinmesi gerekir ki risk; yatırım yaptığınız şeyde kesin olarak vardır. Ancak korkup yatırım yapmadığınız bir şeyde, para koymadığınız için risk yoktur.”

Bitcoin’in başka  bir gerçek değer ile desteklenmemiş olması (altın, petrol, gümüş vb. gibi) elbette bazı insanların şüpheci yaklaşımına sebep oluyor. Ancak Wall Street yetkilileri kabul etsin ya da etmesin, Bitcoin artık bir ödeme yöntemi olarak ana akım sisteme giriş yapmaya başladı bile. Özellikle Lightning Network ve SegWit’in katkıda bulunduğu hızlı ve ucuz para transferlerine Bitcoin Cash gibi ürünlerin de eklenmesi, Bitcoin’in bu konudaki elini iyice güçlendirmişe benziyor.

Tabii ki Bitcoin’in riskli bir yatırım aracı olduğu biliniyor ancak bazı otoriteler bu konuda da enteresan fikirlere ve bakış açılarına sahip. Örneğin, kripto para yatırımcısı Brian Kelly, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada kripto paralardan yüzde 25 kaybetmeyi, düzenbaz hükümetler sayesinde yüzde 100 kaybetmeye yeğleyeceğini belirtmişti. Kelly, ayrıca 2018’in Bitcoin için kötü başlasa da çok iyi biteceğini belirterek, Bitcoin’in 2018’de, 2017 Aralık ayında yakaladığı 20 bin dolarlık değeri geçerek yeni bir rekor kıracağına inandığını ifade etmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment