Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

IMF Kripto Paralar Yasaklanmamalı Dedi: Uzun Vadede Çözüm Değil!

Uluslararası Para Fonu (IMF) kripto para sektörüne dair regülasyon çağrılarını yinelerken doğrudan yasaklamanın iyi bir seçenek olmayabileceğine dikkat çekti.

IMF 22 Haziran tarihinde resmi web sitesi üzerinden yayınladığı raporda, Latin Amerika ve Karayipler’deki (LAC) kripto para ve dijital merkez bankası parası (CBDC) kullanımına değindi. Kurum, regülasyon tavsiyelerini yinelerken yasaklamanın uzun vadede etkili olmayabileceğini de öne sürdü.

IMF, ilgili ülkelerde kripto para kullanımının LAC ülkelerinde vatandaşlara çeşitli hizmetlerin sağlanması konusunda kolaylık sağladığını öne sürdü. Brezilya, Kolombiya ve Ekvador gibi kripto regülasyonları konusunda çalışmaları devam eden ülkelerde kripto kullanımının bankacılık erişimi olmayan vatandaşlara bu konuda erişilebilirlik sağladığı bildirildi. Ayrıca bu ülkelerin kripto benimsenme oranı konusunda dünyanın ileri gelen ülkelerinden olduğuna dikkat çekildi.

Öte yandan bölgede kripto paralara karşı tutumun da farklılık gösterdiği vurgulanırken El Salvador’un Bitcoin’i (BTC) yasal ödeme aracı olarak kabul edişine karşın Arjantin ve Dominik’de kripto varlıkların yasaklı olduğu ifade edildi. IMF, LAC’deki 19 yargı bölgesinin 12’sinin kripto para konusunda bir düzenlemeye sahip olduğunu veya üzerinde çalıştığını bildirdi.

IMF, LAC bölgesindeki birçok merkez bankasının CBDC’leri benimsediğini veya bu konuda planları olduğunu ifade ederken iyi tasarlanmış bir CBDC’nin finansal katılımı ve verimliliği artırabileceğinin altını çizdi. Kurum bu noktada çeşitli riskler nedeniyle kripto para kullanımını yasaklamanın uzun vadede en iyi seçenek olamayabileceğini şu ifadelerle belirtti:

Birkaç ülke, riskleri nedeniyle kripto varlıkları tamamen yasaklamış olsa da bu yaklaşım uzun vadede etkili olmayabilir. Bölge bunun yerine vatandaşların karşılanamayan dijital ödeme ihtiyaçları da dahil olmak üzere kripto talebinin itici güçlerini ele almaya ve kripto varlık işlemlerini ulusal istatistiklerine kaydederek şeffaflığı artırmaya odaklanmalıdır.

Yine de beraberinde getirdiği avantajlara karşın kripto varlıkların LAC ülkeleri için pek çok finansal risk ve zorluk barındırdığı da değinilen detaylar arasında yer aldı.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva geçtiğimiz şubat ayında Hindistan’da gerçekleşen G20 toplantısında yaptığı konuşmada, kripto para birimlerinin yasaklamak yerine düzenlenmesini tercih edeceklerini belirtmişti.,

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!