Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İngiltere Merkez Bankası Merkezi Bir Sistem İle Yasal Düzenlemeye Katkıda Bulunmayı Amaçlıyor

Kripto paraların yasal bir zemine oturtulması her ülkede çalışmalar git gide yoğunlaşırken, konuyla ilgili bir haber de İngiltere’den geldi.

İngiliz basınında çıkan haberlere göre, İngiltere Merkez Bankası, ülkedeki önemli bir Blockchain girişimi olan Chain ile iş birliği yaparak bir Proof of Concept sayfası hazırladı. Dağıtık defter sistemi ile alakalı kavram ispatlarının yapıldığı metinde, bir potansiyel dağıtık defter sisteminin; nasıl hem katılımcılar arasında gizliliği sağlayacağı hem veriyi ağ içinde dağıtabileceği hem de yasal merciilerin suç takibi konusunda işine yarayacağı tartışıldı.

Konseptte, teorik olarak Merkez Bankası gibi merkezi bir kontrol otoritesi, bir düzenleyici yasal mercii ve bir de katılımcıları içeren bir dağıtık defter sisteminin nasıl çalışacağının cevapları arandı.

Buna göre teoride, merkezi otorite, tüm katılımcıların dijital ürün transferlerine onay verip bunların devamlılığını sağlarken; yasal mercii sistemdeki tüm ürünlerin nereye ve nasıl gittiğine bakıp yasa dışı durumları saptama gücüne sahip olacak. Ayrıca, yasal mercii dışında hiçbir kişi, kurum veya kuruluşun bu ürün transferinin detaylarına ulaşma şansı -ürün transferinin bir yanında kendilerinin oldukları hariç- kesinlikle olmayacak.

Böylesi bir sisteme siber saldırı gerçekleştirmek isteyen birisi ise, ürünün ne kadarının kimden kime ve nasıl gittiği gibi verileri açığa çıkarabilmek için her bir para transferinin özel kodunu kırmak zorunda kalacak ve bu da onların işini hayli zorlaştıracak.

Elbette böyle bir metin şu aşamada pratik kullanımdan ziyade akademik seviyede tartışmalara açık. Böylesi veri güvenliğini sağlama alan, güvenli ve uygualanabilir duran bir sistemi, bazı otoriteler ise beğenmiyor. Bazı karşıt görüşlere göre, böylesi bir sistem tüm olumlu özelliklerinin iyi seviyede olmasına rağmen; sürekli değişen ve gelişen bir sektörde, saldırılara gayet açık durumda kalabilir.

Böylesi bir sistemde tüm ürün transferlerinin diğer benzeri çalışmalardan ayrılan bir farkı da bulunuyor. Diğer teorik sistemler ürün transferlerini herkesin görebileceği şekilde depolarken Bank of England’ın bu teorik sistemi, transferleri sadece ilgili kişilere ve yasal merciilere açık etmeyi planlıyor.

Bu tarz bir işin hayata geçebilmesi için sistemin her şeyden önce ölçeklenebilir, hızlı ve güvenilir olmasına dikkat çeken metin, kriptografik çözümlerin halen ciddi testlere ihtiyaç duyduğunu da kabul ediyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment