Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Filipinler Bulut Madencilik Kontratlarını Senet Olarak Görüyor

Filipinler Menkul Kıymetler ve Borsalar Komisyonu, yaptığı açıklama ile son dönemde hayli moda olan bulut madencilik kontratlarının ülkenin hali hazırdaki senet kuralları çerçevesinde değerlendirileceğini belirterek, halkı uyardı.

Salı günü komisyondan yapılan açıklamada bulut madencilik kontratlarının birer senet değeri taşıdığı belirtilirken, buna sebep olarak Howey Testi’nin uygulandığında çıkan pozitif sonucu gösterdi. Komisyon, tüm bu bulut madencilik sürecinin hem para yatırma hem de kar beklentisi içerdiğini belirterek, bu sebeple bu kontratların senet olarak kabul edildiğini açıkladı.

Bilindiği üzere bulut madenciliği yapan kişiler, madencilik için kendi enerjilerini harcamaktansa, bir kontrat aracılığı ile bir madencilik şirketinin imkanlarından bir kısmına sahip oluyor ve o sayede kripto para ve itibari para kazanmaya çalışıyor. Bu durumlar ve oranların değişme şansı da bulunuyor.

Filipinler Menkul Kıymetler ve Borsalar Komisyonu, bu şekilde bir karar almalarının bir diğer sebebini de başıboşluk olarak belirtiyor. Buna göre, son dönemde ülkede birçok bulut madencilik firması gerek kişiler gerekse de kurumlar ile sürekli irtibat haline geçerek onlara reklamlarını yaparken, bazı bulut madencilik firmaları; insanlara bu alanın kar vaadinin yüksek olduğunu çünkü henüz bir yasal düzenleme olmadığını söylüyormuş.

Konuyla ilgili tolerans tanımayacaklarına dikkat çeken komisyon, eğer kanun dışı bir kontrat saptanması durumunda; satıcı, aracı, şirket çalışanı, reklam sahibi veya iş veren ayrımı gözetilmeksizin, herkesi ağır yaptırımlar beklediğini belirtti. Filipinler’de böylesi bir durumun cezası 21 yıla kadar çıkabiliyor.

Filipinler’in bulut madencilik kontratları karşısında takındığı bu tavır, ülkede kripto paralara karşı ortaya çıkan olumsuz durumun aslında bir devamı olarak görünüyor. Son birkaç ayda özellikle ICO’lar konusunda Filipinler hükümeti adeta göz açtırmazken, ülkedeki bazı kripto para temelli projelerinin de hükümet tarafından çıkarılan ciddi zorluklar ile baş etmek zorunda kaldığı da biliniyor.

Ayrıca Filipinler’de hükümet, kripto para kullanılarak işlenen suçlar konusunda daha ağır yaptırımların gelmesi konusunu da kendi arasında tartışırken, bu konu ile ilgili gelişmelerin önümüzdeki dönemde gündemi meşgul etmesi bekleniyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment