Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İngiltere Merkez Bankası Yeni Ödeme Sisteminin Blockchain Dostu Olacağını Söyledi

Reuters‘in Pazartesi günü yaptığı bir habere göre, İngiltere Merkez Bankasının (BoE) güncellenmiş ödeme sistemi blockchain temelli finansal teknoloji modelleriyle uyumlu olacak.

Yapılan bu duyuru, BoE’nin Gerçek Zamanlı Brüt Hesap Kapatma Sisttemini (RTGS) modernleştirme adına yaptığı son gelişme. RTGS İngiltere içerisindeki bankacılık ve trading için hayati bir öneme sahip ve yıllık olarak 500 milyar pound miktarına yakın bir işlem yapmakta. Güncellenmiş sistemin 2020 yılında piyasaya sürülmesi bekleniyor ve bu sistem daha küçük çapta işletmelerin kullanımına açılacak olmanın yanı sıra, siber saldırılara da daha dayanıklı olduğu vurgulanmakta.

Bu da küçük işletmelerin sistemi büyük bir bankanın vekilliğini kullanarak değil de, direkt olarak kullanarak sisteme erişebilmesini sağlayacak.

BoE Mart ayında ”proof of concept” isimli yeni bir model sunmuş ve daha sonra bu model hakkında aralarında ödeme teknolojisi sağlayıcıları Baton Systems ve Token, R3 ve Clearmatics gibi firmalardan geri dönüt istemişti. Firmalardan ‘yenilenmiş’ bulut tabanlı RTGS hizmetinin dağıtık cüzdan teknolojileri ile etkileşim kurup kuramayacağını test etmeleri ve bunun yeni teknolojiler ile kullanımı konusunda ne gibi yenilik ve gelişmelerin yapılabileceğinin incelemesi istenmişti.

”Bütün katılımcılar yenilenmiş RTGS sisteminin sunduğu kullanışlılığın, onların kendi sistemlerinin bağlanmasını sağlayıp merkez bankası parası ile yeni anlaşmalar yapabilmesini sağladığını onayladı. Merkez bankası parasına en ideal erişimin sağlanması adına bir kaç öneri de alındı.”

Bu önerilerden bir tanesi, verilerin çalınmasını veya değiştirilmesini önlemek adına, ”kriptografik kanıtların” olası kullanımını araştırılması oldu.

Aslında banka 23 Haziran tarihinde bunun sinyallerini bir nebze olsun vermişti. 23 Haziran tarihinde Londra’daki Mansion House’da konuşan banka müdürü Mark Carney, bankanın gerçek zamanlı brüt mütabakat sistemini yeniden inşa etmek için etkili bir çalışma yürüteceğini belirtirken; bu sistemin de İngiltere’deki para transferlerinin ana noktası olduğunu belirtmişti.

Bu noktada bazı özel kurumlarla da çalıştıklarını belirten Carney, şunları ifade etmişti:

”Böyle bir çalışmanın bize geri dönüşü çok büyük olabilir. Şu anda uluslar arası para transferi, ülke içi para transferine oranla neredeyse 10 kat daha masraflı. İngiltere özelinde bile böylesi bir sistemin maaliyeti bize neredeyse her yıl 600 milyon pound zarar demek. Bu demektir ki, biz bu işe çözüm  bulursak 600 milyon dolar kar edebiliriz. Temel olarak bu noktada işe ne kadar erken katılır ve ne kadar başarılı bir iş çıkarırsak; bizim için ve bizim şirketlerimiz için bunun global pazarda yansıması o kadar iyi olur.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment