Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İş Bankası Blockchain Teknolojisini Dış Ticarette İkinci Kez Kullandı

Türkiye İş Bankası dış ticaret işlemlerini kolaylaştırmak için kullandığı blockchain teknolojisi ile ikinci pilot işlemini tamamladı. İş Bankası organizasyonunda yapılan bu çalışmaya Sanko Holding, Süper Film, BrücknerGroup, Commerzbank katıldı. İşlem Marco Polo platformu üstünden gerçekleştirildi.

Blockchain için ilk pilot çalışmasını Mayıs 2020’de yapan Türkiye İş Bankası, ikinci çalışmasını da tamamladığını açıkladı. İş Bankası bu çalışmasında Almanya’dan getirilecek makine parçaları için blockchain üzerinden ödeme garantisi vermeyi amaçladı. Fatura, yükleme belgesi, vadeli ödeme ve akıllı sözleşme teknolojisi gibi unsurların yer aldığı bu çalışma ilkine kıyasla daha karmaşıktı.

Kısa sürede başarıyla tamamlandı

Dış ticaret işlemleri mutabakat süreleri, lojistik süreçler gibi şeyler nedeniyle günler sürebiliyor. Türkiye İş Bankası bu sürecin blockchain ile daha verimli hale getirilebileceğine inanıyor. Bunun için özel bir pilot çalışması yapan banka; birden fazla fatura ve yükleme belgesinin yer aldığı, farklı ödemeler için garantilerin verildiği bir işlem hazırladı.

İlk işlemini 27 Mayıs’ta Şişecam, Kuraray Europe GmbH ve Commerzbank ile yapan İş Bankası bu sefer Sanko Holding, Süper Film, BrücknerGroup, Commerzbank ile çalıştı. Normalde birkaç gün sürmesi beklenen işlem blockchain sayesinde kısa sürede tamamlandı. 

Daha hızlı, daha güvenilir

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şahismail Şimşek; hız, güvenilirlik ve garanti gibi unsurların dış ticaret için ne kadar önemli olduğunu vurgulayarak blockchainin değerini vurguladı. Covid-19’un dış ticaret üstündeki etkilerini de özetleyen Şimşek bu işlem hakkında şu açıklamayı yaptı:

“Son bir yıldır yaşanan Covid-19 ve teknolojik değişim sonucunda, fiziksel evraklara dayalı ödeme şekillerinin önemi azalıyor. Bununla birlikte, uluslararası ticarette hız ve güvenlik için dijital çözümler sunan bankacılık sisteminin sağladığı garantiler ve finansman kaynakları, firmaların risklerinin azaltılması için büyük önem taşıyor. Bu bakımdan, Marco Polo PaymentCommitment’in blockchain kaynaklı DLT çözümü, firmalara akıllı sözleşmedeki koşulların gerçekleşmesi ve verilerin eşleşmesi koşuluyla ödeme garantisi ve nakit akışı riskinin bertaraf edilmesi fırsatını sunuyor. Biz de hızla değişen uluslararası ticaret ortamında müşterilerimizi, geleneksel çözümlere ek olarak yeni ürünlerle korumak üzere çözümler üretiyoruz.”

Sanko Holding Finans Direktörü Musfata Günbulut da bu çalışmada yer almaktan ötürü ne kadar mutlu olduklarını belirtip, blockchain teknolojisinin Türkiye’ye katabileceği değer hakkında şunları söyledi:

“Sanko Grubu olarak, 116 yıllık tecrübe ve 14 bin çalışanımızla üretim gücüne katkımızı her geçen gün arttırmaya çalışırken aynı zamanda toplam değer zincirinde teknolojiyi daha etkin nasıl kullanabiliriz diye sürekli araştırıyor süreçlerimizi geliştiriyoruz. Blockchain teknolojisinin uluslararası tedarik zincirine ve ülkemize katacağı değerin farkında olarak buna öncü firmalardan biri olmaktan memnuniyet duyuyoruz.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!