Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İslami Vakıflar Blockchain Kullanacak

Blockchain teknolojisinin uygulama potansiyelinin sınırsız oluşu sayesinde her gün karşımıza yeni bir uygulama çıkıyor. Şirketler kripto para kullanarak akıllı sözleşmeleri, mevcut sistemleri düzene sokmak için yeni ve yenilikçi yollar sunan farklı bir dünya senaryosuna uyguluyor. Son olarak İslami Vakıf olarak adlandırılan hayırsever bağış kurumları da Blockchain kullanmaya başladı.

Çıkan haberlere göre Singapur merkezli finansal teknoloji firması Finterra, belirli vakıf projelerine bağlanacak akıllı sözleşmeler oluşturmak için Blockchain kullanılan bir çapraz platform oluşturdu. Vakıf, tipik olarak, Müslüman hayırseverlerin bina, arsa veya başka varlıklara bağış yapmasını sağlıyor. Vakıf kavramı Müslüman toplumlarda, Osmanlı İmparatorluğu dönemine yani yaklaşık bin yıllık bir geçmişe uzanıyor.

İslami Finansal Market

Şirket, okullar, camiler ve hayır kuruluşları gibi sosyal projelerin gerçekleştirilmesi için Müslümanlardan alınan bağışları ve vakıf kaynaklarını arttırarak  daha verimli bir yol sağlamayı umuyor. CEO Hamid Rashid medyaya verdiği röportajda;

“Mali araziyi, kitlesel fon ve vakıf geliştirme yaklaşımıyla değiştirmeye çalışıyoruz.” dedi.

Şirket, pilot projelerin şimdiden Singapur, Malezya ve Endonezya‘da  incelendiği Orta Doğu ve Güneydoğu Asya‘daki temel İslami finans piyasalarını hedeflemeyi umuyor. Haziran ayında faaliyete geçilmesi planlanıyor ve Malezya‘nın başkenti Kuala Lumpur‘da Mart ayında bir forum düzenleyecekler. Brunei ve Hindistan‘daki vakıf organları projeye şimdiden oldukça ilgi gösterdi.

Kullanılmayan Varlıklar

İslami bağışlarda büyük gayrimenkuller, ticari işletmeler ve diğer varlık portföyleri kullanılabilir. Dünyadaki vakıflarda 1 trilyon dolarlık varlıkların tutulduğu tahmin edilmektedir.

Yanlış yönetimden dolayı, bazı vakıflar çalışmaya devam edebilmek amacıyla daha fazla bağış almakta ve bu sebeple birçok varlık, yapıldığı bağışın amacı için  kullanılamamaktadır. Blockchain, yapılan bağışı, izlediği yol boyunca elektronik ortamda takip ederek,  bağışların potansiyel etkinliğini artırabilir ve bu soruna çözüm getirebilir.

Vakıf şu anda Jakarta’daki bir okulun yenilenerek yaşanabilir bir mülk haline getirilme projesi üzerinde çalışıyor. Rashid’e göre bu proje, bundan sonra Blockchain devriminden fayda sağlayacak olan birçok projenin öncüsü olacak.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment