Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İsviçreli Araştırmacılar Bitcoin’in Değerinin 44 Milyar Dolar Kaybedeceğini Öngörüyor

İsviçreli araştırmacılar, Metcalfe Yasası ve Log-Periodic Power Law Singularity (LPPLS) modelini kullanarak bitcoin balonlarının tahmin edilebilirliği üzerine yirmi sayfalık bir çalışma yaptı. Çalışmaya göre, 2018’in sonuna kadar bitcoinin piyasa değeri 44 milyar dolar kadar ya da başka bir deyişle 35% oranında düşebilir.

İsviçreli Araştırmacılara Göre Bitcoin’in Değeri 77 Milyar Dolar Olacak

ETH Zürih üniversitesinden araştırmacılar yaptıkları çalışma ile bu yılın sonunda bitcoinin değerinde 44 milyar dolarlık, yani çalışmanın yapıldığı zamanki 121 milyar dolarlık değerin %35’i oranında bir düşüş yaşanacağı kanaatine vardı. ETH Zürih Yönetim Teknoloji ve Ekonomi Departmanı’ndan Spencer Wheatley, Cenevre Üniversitesi Finans Enstitüsü’nden Didier Sornette ve arkadaşlarının yürüttüğü Bitcoin Balonları Tahmin Edilebilir Mi? adlı çalışmanın amacı çeşitli tahminler yürütmek.

Spencer Wheatley, yapılan araştırma için şunları söylüyor:

Biz, temel ve teknik göstergeler arasında raslantı olma ve olmama durumunu analiz ederek bitcoindeki balonlar ve kırılmalar için güçlü bir tanı aracı geliştiriyoruz. Ağ özelliklerinde genelleştirilmiş Metcalfe yasalarını kullanarak esas değer ölçümü yapıyoruz ve bu değerin en az 4 sefer büyüyen ve patlayan balonlar tarafından ciddi ölçüde aşıldığı görülüyor.

Metcalfe yasası merkezsizleştirilmiş paraların başlangıcından beri bitcoinler için zaten kullanılıyordu ve birçok durumda da bitcoinin nihai fiyatındaki artışı üzerine yapılan çalışmalarda kullanılıyor. Esasen, Metcalfe telekomünikasyon ağının bağlı kullanıcı sayısının karesi ile orantılı büyüdüğünü kabul ediyor ve bu ağ etkisi olarak biliniyor. Wheatley de bitcoin kullanıcılarının sayısının azaldığı kanaatinde.

Aslına bakılacak olursa, eğer anekdotsal kanıt bir şey ifade ediyorsa bitcoin ile ilgilenenlerin sayısı azalmış gibi görünebilir: bitcoinle ilgili tüm sektörlerde genel sayı düştü ve bu muhtemelen son aylarda hızlı fiyat düşüşlerinin kendini gerçekleştiren doğasından kaynaklı. Araştırmacılar, kullanıcı sayısını belirlerken bu işin doğasında olan problemleri kabul etmiş durumda. Örneğin, meraklıları çoklu cüzdan adresi kullanıyor ve bu, iş sayıma geldiğinde kullanıcılara büyük zorluk yaşatıyor. Yine de, eğer kullanıcı sayısını azaltan şey doğru fiyat ise, bu muhtemelen yalnızca doğru fiyat artışının daha çok kullanıcı getirmesi gibi bir şeydir. Bunun yerine araştırmacılar kullanıcı artışı veya daralmasını daha iyi tahmin etmek adına piyasa değerini kullanıyor.

Diğer Taraftan Bakılacak Olursa

Ekip şöyle söylüyor:

Anlık ve bilakis tahmin edilemeyen hızlandırıcılara odaklanılmaması gerektiğinin altını çiziyoruz, ancak kabarcıklı piyasanın gittikçe istikrarsızlaşan durumunu izlemeli ve bir düzeltmeye hazırlanmalıyız.

Akademik makalelerde genellikle dil ile ilgili risk almaktan çekinilir –diğer bir taraftan, bunun yanı sıra gibi kalıplara sıkça yer verilir- bizim makalemiz de bundan farksız değil. Kullanıcıların azalmasının ardından, buna bağlı olarak, piyasa değeri ya da en azından büyüme oranı da düşer.

Makale şöyle devam ediyor:

Her durumda piyasa değeri için tahmini değerler en azından dört defa yapılan bir yüksek değerlemenin göstergesi, ayrıca Metcalfe destek çizgisi mevcut değerlerin 170 milyar dolarlık gerçek piyasa değerine karşın sırasıyla 44, 22 ve 33 milyar dolar olduğunu söylüyor. Dahası, devam eden kullanıcı artışının 2012 yılında başlayan aktif kullanıcıların gerilemesi ile paralel olduğunu varsayarak, 2018 yılı sonu için Metcalfe tahminleri sırasıyla 77, 39 ve 64 milyar dolar ki bu hala mevcut piyasa değerinden az. Bu sonuçlar seçilen bağlantı penceresine göre güçlü görünüyor. Yalnızca bu temelde, mevcut piyasa 2014’ün başlarındaki hali ile benzer görünüyor; bunu bir yıllık yan ve aşağı yönlü bir hareket izlemişti. Böyle farkında olmadığımız yüksek değerlemeleri doğrulamak adına ise mutlaka bazı farklı temel geliştirmeler yapılmalı.

LLPLS, bitcoinin kabarcıklanma geçmişini değerlendirirken oyuna giriyor ve Wheatley bilhassa 4 tanesini incelemeye alıyor, Japon bitcoin borsası Mt Gox ve Güney Kore’nin borsaları yasaklama tehdidi öne çıkan en önemli örnekler.  Çökmeler veya büyük düzeltmeler de genellikle bunları takip ediyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment