Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ASIC Üreticisi, Monero Hard Forku Sonrası Cihazlarını Neredeyse Bedavaya Satıyor: “1 Öde, 5 Al”

Madencilik donanımı üreticileri, Cryptonight algoritmasına dayanan ASIC cihazlarını gizlilik merkezli kripto para Monero’nun ASIC direncini korumak için hard fork yapacağı tehdidini gerçekleştirmesi sonrasında neredeyse bedavaya satmaya başladılar.

Geçtiğimiz hafta, Monero yıllın ortasında planlı olan ve Cryptonight Proof-of-Work (PoW) algoritmasında da değişiklik yapacak bir güncellemeyi de içeren hard forkunu aktifleştirdi.

**Cryptonight: ASIC’ler tarafından kullanılan (Proof-of-Work (İş ispatı ) algoritması

Bu güncellemenin tek bir amacı var: Şu anda mevcut Uygulamaya Özel Entegre Devre (ASIC) madencilerinin hiçbirinin Monero ağı ile uyumlu olmadığından emin olmak.

Hard fork, piyasanın baskın ASIC üreticisi ve birçok kripto-para tarafından hor görülen olan Bitmain’nin Cryptonight ASIC madencisi Antminer X3’ü piyasaya sürmesinden bir hafta sonra geldi.

En azından daha az bilinen başka bir şirket Baikal Madencilik Bitmain’in ürettiği Antminer X3’ü piyasaya duyurmadana birkaç gün önce çok daha güçlü bir Cryptonight ASIC cihazı geliştirdiğini daire kamuya bir açıklama yapmıştı.

GPU tabanlı madencilerden çok daha verimli olmasına rağmen, ASIC’lerin şu anda yeniden programlanamama gibi kritik bir güvenlik açıkları var. Sonuç olarak, PoW algoritmasındaki temel değişiklikler onları kalıcı olarak “tuğla” haline getirebilir.

Cihazlar hala diğer Cryptonight kripto paraları ile uyumlu olsa da, Elektronum, Bytecoin ve Sumokoin gibi kripto paraların tarafından yönetilen bir algoritma ile madencilik yapılması noktasında çok az tüketici talebi var.

Sonuç olarak, Bitmain ve Baikal neredeyse neredeyse hiçbir değeri olmayan cihazların yığını üzerinde oturuyorlar. Bitmain’in geçen yıl açıkladığı 4 milyar dolarlık kar sayesinde belki bu zararın üstesinden gelebilir ancak, Baikal çiğnemeden yuttuğu bu lokma neticesinde çok fazla hırpalanacağa benziyor.

Zira, Hong Kong merkezli firma şu anda Cryptonight ASIC’lerinin araştırma, geliştirme ve üretimi için ortaya saçtığı paraların bir kısmını toparlayabilmek için yeni çıkan ürünün satışında bire alana beş adet ürün vermeyi taahhüt eden bir anlaşma teklif ediyor.

“Bir öde, beş al.”

Bu arada en az beş farklı proje eski Monero blok zinciri üzerinden geliştirme yapılmasına devam edeceklerini iddia etmekte. Bunlardan biri “Monero Classic” ve diğeri Bitmain’in resmi Twitter hesabı tarafından tanıtılan kripto para.

Monero, ASIC direncini korumak için hard fork kullanmayı düşünen tek önemli kripto para birimi değil. En büyük ikinci kripto para birimi olan Ethereum da bu tartışmaya kısa bir süre önce Bitmain’in bir Ethash ASIC madencisi geliştirdiği yönündeki duyurusuna cevabıyla katıldı. Forklar, kullanıcılar arasında oldukça popüler gözükse de geliştiriciler ise “kaotik” rotayı takip etmekte tereddüt ediyorlar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment