Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Japon Yetkililerden Açıklama: Kripto Paraları Yeniden Düzenlemiyoruz

Bundan bir süre önce Japonya’da kripto para sektörüne uygulanan yasal düzenlemelerde bir değişikliğe gidilebileceğine dair bir yazı paylaşmıştık. Ülkenin finansal düzenlemelerinden sorumlu olan kuruluşu, Japonya’daki kripto para borsalarını tam anlamıyla geliştiremediği ve bu borsaları tamamen kapsayan düzenlemeler getiremediği gerekçesiyle eleştiriliyordu.

Yeni Yasa İddiaları

Bundan birkaç önce Sankei gibi yerel haber kaynakları ülkedeki Finansal Hizmetler Kurumu’nun (FSA) kripto para sektörüne uygulanan yasal düzenlemeleri değiştirmeyi planladığını belirtmişti. Konuyla ilgili yapılan haberlere göre FSA, kripto para sektörünü bundan böyle Finansal Araçlar ve Borsalar Yasası (FIEA) doğrultusunda düzenleyecekti:

“Dijital paralar tıpkı elektronik paralar gibi birer ödeme aracı olarak değerlendiriliyorlar. Ancak bu tarzdaki paralar eğer Finansal Araçlar ve Borsalar Yasası kapsamına alınırlarsa finansal ürün olarak değerlendirilecekler.”

Yapılan haberde menkul kıymet şirketlerinin ve genel olarak menkul kıymet ve müşteri fonu yöneten şirketlerin FIEA yasası doğrultusunda “bu fonları şirket fonlarından ayrı olarak depolaması gerektiği” belirtiliyordu. Ayrıca şirketlerin “yatırımcıları korumak için daha iyi sistemler kurmaları” gerekiyordu.

FSA’in Yanıtı

FSA, yerel kaynaklardan Sankei tarafından yapılan habere kısa süre içerisinde cevap verdi ve FSA’nın cevabı Impress Corporation tarafından paylaşıldı. Impress Corporation’a göre FSA “ortada böyle bir durumun olmadığını” söyledi.

Impress Corporation aynı zamanda FSA’nın akademik isimlerle, finans uzmanlarıyla, kurumsal sektörde yer alan kişilerle düzenli olarak toplantı yaptığını ve kripto para sektöründeki sorunlara çözüm bulmaya çalıştığını vurguladı.

FSA’in verdiği yanıt şu şekilde:

“Eğer ortada böyle değerlendirmeler olsa araştırma ekibimizle gündemimize ekleriz. Ancak son dört toplantıdır bu bahsedilen konudan bahsedilmiyor bile. Gündemimizde olmayan şeyleri değerlendirmiyoruz.”

Anderson Mori & Tomotsune adlı bir hukuk firmasının ortaklarından olan Ken Kawai da konu hakkında bazı yorumlarda bulundu ve şöyle söyledi:

“Böyle bir şey uzun vadede belki olur ama yakın gelecekte olmaz. Ama vadeli işlem, opsiyon gibi şeyleri kapsayan kripto para türevleri FIEA kapsamına daha yakın bir gelecekte alınabilir.”

Mevcut Yasalar Yetersiz Kalıyor

Yukarıda da belirttiğimiz gibi dijital paralar şu anda Japonya’da yasal olarak elektronik paralarla aynı şekilde değerlendiriliyorlar. Japonya geçtiğimiz yılın Nisan ayında aldığı kararla dijital paraları birer ödeme aracı olarak gördüğünü duyurmuş, ülkedeki kripto para borsalarının FSA’e kayıt yaptırmaları gerektiğini belirtmişti. FSA şu ana dek başvuruda bulunan kripto para borsalarından 16 tanesine onay verdi.

Ancak Ocak ayında Japonya merkezli kripto para borsalarından Coincheck’in bir hack saldırısına uğramış olması ülkedeki düzenlemelerin hangi açılardan eksik kaldığını gün yüzüne çıkarmış oldu. Japon yetkililer Coincheck’e yapılan saldırı sonrasında kripto para borsalarını çok daha yakından takip etmeye başlamış, borsalara çok daha katı düzenlemeler uygulamak için kolları sıvamıştı.

Borsaları yakından incelemeye başlayan FSA, bizzat onay verdiği 16 borsanın dahi kendi içinde güvenlik problemleri yaşadığını görmüş ve ülkedeki borsaların altyapı konusunda sorunlar yaşadığını fark etmişti. FSA Mart ayında bu borsalardan ikisine kendilerini geliştirmeleri yönünde bir talimat vermişti.

22 Haziran’a gelindiğinde FSA altı borsaya daha gelişim talimatında bulundu: Bitflyer, Bitpoint Japan, Btcbox, Bitbank, Quoine, Tech Bureau. Bitflyer şu anda ticaret hacmi bakımından Japonya’nın en büyük borsası konumunda.

FSA yaptığı bu denetlemelerden sonrasında pek çok kişi tarafından eleştirilmeye başladı. Borsaların FIEA yasası kapsamına alınacağını duyuran Sankei de bu konu hakkında şöyle bir yorum yapmıştı:

“Eğer bir borsanın yönetimi kötü durumdaysa müşterilerin paralarını korumak için kullanılan mekanizma da yetersiz kalacaktır. Kripto paraları FIEA doğrultusunda menkul kıymet olarak değerlendirmek, müşterilerin daha çok korunmasını sağlar.”

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment