Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Buterin, Ethereum Ağının Tıkanıklık Sorununa Cevap Verdi

Bugün yayınladığımız bir haberde, Ethereum‘un mevcut ağ tıkanıklık sorunundan muzdarip olduğunu ve, topluluğun genel olarak FCoin isimli Çinli kripto para borsasını bu durumdan sorumlu tuttuğunu sizlerle paylaşmıştık. Ethereum işlemleri günlük olarak dalgalı olmakla beraber, son 5 aydan beri ilk defa 500 binin altına düştü. 30 Haziran ve 2 Temmuz tarihleri arasında işlem ücretleri ciddi bir oranda artış gösterdi.

Ethereum Transaction Chart | Source: Etherscan.io

Buna cevap olarak, Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin sonunda kendini gösterdi. Buterin maksimum GAS fiyatının belirlenmesine yönelik iyileştirilmiş bir yol önerdi. Ethereum ve Bitcoin’in kullandığı ve en yüksek işlemin diğerlerine kıyasla belirlendiği mevcut kullanıcı merkezli süreçte, asıl sıkıntı kullanıcıların ortalama işlem ücretinden daha yüksek bir ücret vermek istememelerinden kaynaklanmaktaydı. Şu an çalışmakta olan bütün merkeziyetsiz uygulamalar da, ister istemez, Ethereum’un işlem ücretinden kaynaklanan volatiliteden etkilenmekte.

Buterin konu hakkında şunları ifade etti:

”Eğer şu an için yapılan bir işleme 1 dolar üzerinden değer biçiyorsanız, herhangi bir şeye 1 dolara kadar teklif vermeye razısınız demektir. Ancak eğer geri kalan herkes 0.05 dolar teklif veriyorsa, o zaman siz de eski teklifiniz yerine 0.08 dolar teklif ederek kalan parayı kendinize saklayabilirsiniz.”

Buterin’in bu yeni modeli için teknik olarak, işlem modeli için bir tür açık arttırma diyebiliriz. Bu yöntem içerisinde kullanıcılar bir işlem için kendi istedikleri oranda teklif verecekler. Açık arttırma bittiğinde ortaya çıkan madencilerin alabileceği ‘en düşük ücret’ herkese uygulanacak.

Yeni sistem ile beraber, madencilerin para kazanma kapsamı da genişleyecek. Çünkü bu yeni sistem sayesinde madenciler kesin bir işlem ücreti belirtmek yerine işlemin gerçekleşeceği bloklar için minimum oranda bir sayı verebilir ve bu sayede tekrar tekrar açık arttırma yöntemi ile fiyatları manipüle edebilir. Sistemin temel olayı minimum işlem ücretini korumak ve sürdürmek.

Bu güncel olay çoğu topluluk üyesini hüsrana uğratsa da, Ethereum sadık takipçilerini kaybetmemiş gibi duruyor. Ancak, yakın zamanda bu sorunun önünü alamazsa, en sadık takipçilerinin bile ağı terk etme riski olduğuna değinmemize gerek bile yok. Çünkü işlem ücreti rekor seviyelere çıktıkça, ağda işlem yapmak imkansız hale gelecek ve kullanıcıların sahip oldukları Ether miktarı, aynı yeni futbol topu alıp dışarı çıkartmaya korkan çocukların yaptığı gibi, cüzdanlarda veya borsalarda uzunca bir süre bekleyecektir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment