Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Gündemdeki Ethereum Ağ Tıkanması Nedir? Suçlu Çinli Kripto Borsası Mı?

Eğer Ethereum kullanıcısı iseniz, son zamanlarda ağdaki işlemlerin garip bir şekilde pahalılaştığının farkına varmış olabilirsiniz. MyCrypto firması bu yükselmenin sebebini araştırırken enteresan bir Çinli borsaya denk geldi. Bu Çinli kripto para borsası, kullanıcılarının Ethereum ağına binlerce işlem emri göndermesi için onları teşvik ediyor.

Ethereum Ağının Tıkanması

Geçtiğimiz bir kaç gün içerisinde, Ethereum işlem ücretlerinde anormal bir artış görmekteydi. Etherscan’a göre madenciler, ağ durumunun ‘normal’ olduğu günlere kıyasla, son 5 gündür normalin 10 katı daha fazla işlem ücreti ödüyor.

Normalde 5 Gwei dolaylarında olan Gas fiyatları, Ethereum kullanıcıları çaresiz bir şekilde kendi işlemlerini sıranın önüne koymaya çalıştıkça, 50 Gwei seviyesine kadar yükseldi. Ethereum kullanıcılarının bunu yapmasının temel sebebi de ağdaki tıkanıklık aslında. Yani bu durum içinde çıkılamaz bir döngü oluşturuyor. Sonuç olarak da, Bitinfo verilerine göre, ortalama bir Ethereum işlem ücreti son 48 saat içerisinde 0.2 dolardan, 3.5 dolara kadar yükselmiş oluyor.

Bu anormal yükseliş kimsenin anlayamadığı bir şekilde oldu ve çoğu kullanıcı yükselen işlem ücretlerinin fiyatını merak ediyor. Kullanıcılar ağdaki beklenmeden fiyat artışının sebebini araştırmaya başladıkça, FCoin isimli çok çok az kişinin bildiği bir kripto para borsasının anormal bir oranda ERC-20 tokeni transferi gerçekleştiğini buldular. MyCrypto ve ismi benzer bir cüzdan hizmeti olan MyEtherWallet bu olayı Twitter üzerine taşıdı ve olaylar patlak verdi.

MyCrypto’nun yazdığı sekiz tweetlik Twitter gönderisi, FCoin’in yaptığı olayları ortaya çıkardı:

”Güncel ağ tıkanıklığına / yüksek gas fiyatlarına baktıkça, rastgele bir borsayı (bu büyük ihtimalle onların ‘Halkla İlişkiler’ stratejisi olduğu için isimlerini vermeyeceğim)  içeren garip olaylar gün ışığına çıkmaya başladı.”

Daha sonrasında da FCoin’in yaptığı değişik işlemleri ve oylama mekanizmasını açıkladı.

Özet olarak açıklamak gerekirse, FCoin isimli borsa,  kullanıcılarını, ”akıl almaz derecede aşağılık bir oylama” yöntemi gereğince, tokenlarını borsaya yatırmaları konusunda teşvik etmekte. Sonuç olarak da kullanıcıların binler olmasa bile yüzlerce tokeni borsaya yatırmalarına sebep olmakta. Ki bunun Ethereum ile ilgili olan kısmı bu tokenların çoğunun ERC-20 tokeni olması.

Tabii ki bu gibi suçlamalar alelade ve herhangi bir kanıt olmadan pek bir önem arz etmiyor. Ancak EtherScan’ın ‘Gas Guzzlers’ isimli bölümünden gelen blockchain verileri, ‘Gas Guzzlers’ sekmesindeki veriler ile FCoin üzerinde en çok oylanan tokenlar arasında apaçık bir bağ buldu.

Binance artan işlem ücretlerini karşılayabilmek için, fiyatlar eski haline dönene kadar, geçici olarak Ethereum üzerindeki gas fiyatlarını (Gwei)  ve ERC token çekim işlem ücretlerini arttırdı. Artan gas fiyatları Binance’ın cebinden çıkarken, borsa bu şekilde ağ tıkanıklığı esnasında bile müşterilerini koruduğunu göstermiş oldu.


Artan ücretler düşüşe geçmeye başlasa da, bir çok kişi zamlanmış ücretlerin önümüzdeki bir kaç gün boyunca devam edeceğini düşünüyor çünkü FCoin bu ‘oylama’ sürecini 6 Temmuz tarihine kadar devam ettirmeyi planlıyor.

Bu kesinlikle Ethereum geliştiricilerinin sorunu olmasa da, ortaya çıkan durum ölçeklenme tartışmasının ne kadar önemli ve hayati olduğunu bir kere daha ortaya koyuyor. Bir çok topluluk üyesi hala yapılması beklenen Ethereum ölçeklenme çözümleri konusunda umutlu. Bu çözümlerden bir tanesi de dünyanın en büyük akıllı kontrat platformu aracılığıyla daha yüksek işlem yapılabilmesi sağlayan sharding metodu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment