Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İngiliz Parlamento Üyesi: Blockchain ile 8 Milyar £ Tasarruf Edilebilir

İngiltere Parlamento’sunun muhafazakar üyelerinden olan Eddie Hughes, İngiliz hükümetinin Blockchain alanında uzman olan kişilerle işbirliği yapması gerektiğini ve Blockchain teknolojisi sayesinde sosyal özgürlük, sosyal güven gibi alanlarda gelişmeler yapılabileceğini söyledi.

İngiltere Parlamentosu’nun üyelerinden olan Hughes konu hakkında yayınlanan yazıda çeşitli önerilerde bulundu. Bu önerilerden biri de uluslararası boyutta bir Blockchain yarışması oluşturmak ve bu alanda yetenekli olan kişileri kendilerini göstermek için teşvik etmek. Hughes ayrıca İngiliz hükümetinin Blockchain teknolojisinden faydalanarak özellikle kamu kuruluşlarında çok faydalı işlere imza atabileceğini, bu tarz kuruluşlardaki verimliliğin artabileceğini düşünüyor. Hughes ayrıca Blockchain teknolojisinden faydalanması durumunda kamu kuruluşlarındaki masraflardan yüzde 1 oranında kısılabileceğini de iddia ediyor.

Eğer İngiliz yetkililer Hughes’un dediği gibi Blockchain teknolojisinden faydalanır ve kamu kuruluşlarından yüzde 1 oranında tasarruf ederse bu 8 milyar £ civarında tasarruf edilmesi anlamına gelir.

Hughes bu görüşlerini İngiltere’deki muhafazakar Tory partisine yakınlığıyla bilinen Freer ile paylaştı. Yayınlanan yazıda uluslararası ölçekte bir Blockchain yarışması düzenlenmesi fikrine gayet ılımlı bakılıyor. Freer’a göre böyle bir yarışma Blockchain teknolojisi sayesinde kar elde eden şirketler tarafından finanse edilebilir ve bu şirketler hem kendilerine hem de ülke ekonomisine katkıda bulunmuş olurlar.

Hughes aynı zamanda “güven eksikliği”nden de bahsediyor ve vatandaşların hükümete duyduğu güvende ciddi bir azalma görüldüğünü söylüyor. Vatandaşın hükümete artık daha az güven duyuyor olmasını 2008’de yaşanan ekonomik krize bağlayan Hughes, bu sorunun Blockchain teknolojisi sayesinde çözülebileceğine inanıyor:

“İnsanların güvenlerine edilen onlarca ihanetten ve yapılan onlarca hadsizlikten sonra bir zamanlar toplumun yapı taşı olarak görülen politik ve finansal oluşumlar, şirketler ve gönüllü organizasyonlar artık vatandaşlar tarafından neredeyse hor görülüyorlar.”

Hughes Blockchain gibi teknolojiler sayesinde hükümet işlemlerinin çok daha şeffaf bir hal alabileceğini ve böylece vatandaşın güveninin yeniden kazanılabileceğini düşünüyor:

“Blockchain üzerinde hem takip yapılabiliyor hem de kaynak bulunabiliyor. Blockchain işlem verilerini ilk andan itibaren tutmaya başlıyor ve Blockchain üzerindeki her türlü varlığın tarihine erişilebiliyor. Çok yoğun miktarlardaki veriyi denetlemenin gereği kalmıyor çünkü Blockchain bu denetimi zaten kendisi yapıyor.”

Hughes Blockchain teknolojisinin başka alanlarda da kullanılabileceğini söylüyor ve bu alanlara örnek olarak perakende sektörünü gösteriyor. Şu anda dünya çapındaki perakende uzmanlarının yüzde 82’si otomasyon gibi teknolojiler sayesinde masraflardan ciddi ölçüde tasarruf edilebildiğini düşünüyor ve Hughes’a göre Blockchain teknolojisi bu sektöre de çeşitli faydalar sağlayabilir.

Muhafazakar parlamento üyesi Santander Fintech tarafından yayınlanmış bir raporu kaynak göstererek bankaların da Blockchain teknolojisinden faydalanabileceğini vurguluyor. Sınır dışı ödemeler, yasal düzenlemelere uyumluluk, menkul kıymet ticareti gibi alanlarda Blockchain teknolojisinden faydalanan bankalar 2022 yılına kadar 20 milyar dolar civarında tasarruf edebilirler. Ulusal tapu sisteminde Blockchain teknolojisinden faydalanan İsveç’in bu alanda 100 milyon dolar civarında tasarruf elde etmesi bekleniyor.

Blockchain teknolojisiyle ilgili böyle önemli değerlendirmeler barındıran bu rapor İngiltere Başbakanı Theresa May’in de tavsiyesiyle her bir parlamento üyesine dağıtılacak.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment