Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Japonya’nın Finans Otoritesi Kripto Paraları Yeniden Düzenleyecek

Japonya‘nın finansal düzenlemelerden sorumlu otoritesi Finansal Hizmetler Kurumu (FSA), ülkedeki kripto para borsalarının tabii tutuldukları yasal düzenlemelere bazı değişiklikler getirilebilir.

FSA şu anda ülkedeki kripto para borsalarını Ödeme Hizmetleri Yasası doğrultusunda düzenliyor ancak bundan sonra borsalar Finansal Araçlar ve Borsalar Yasası (FIEA) doğrultusunda düzenlenebilirler. Yerel haber kaynaklarından Sankei tarafından yapılan habere göre getirilecek olan bu değişiklik, kripto para borsalarının artık müşterileri çok daha iyi koruması anlamına gelebilir. FIEA’nın hükümleri arasında menkul kıymet şirketlerinin müşterilere ait fonları ve menkul kıymetleri (hisse gibi) şirket varlıklarından ayrı olarak yönetmesi gerektiğine dair bir madde bulunuyor.

Ülkenin şu anki yasalarına göre konuşacak olursak kripto paraların elektronik para ile hemen hemen bir tutulduğunu söyleyebiliriz. Ancak eğer FSA bazı değişiklikler yapar ve borsaları FEIA doğrultusunda düzenlemeleye başlarsa kripto paralar finansal ürün olarak değerlendirilebilirler. FIEA aynı zamanda borsa yatırım fonu (ETF) gibi kripto para türevlerinin de önünü açabilir.

Sankei’e göre bundan birkaç ay önce Japonya merkezli kripto para borsalarından Coincheck‘in yaşadığı 500 milyon dolarlık hack saldırısı, FSA’nın yasal düzenleme alanında yeni adımlar atma ihtiyacı duymasına yol açtı. FSA saldırı sonrasında ülkedeki 15 farklı kayıtsız kripto para borsasını soruşturmaya başlamış ve yaptığı bu soruşturmalar sonucunda çeşitli güvenlik açıkları bulmuştu.

Dijital Para Borsası Birliği (JVCEA) bu ayın başlarında yeni kurallar yayınlamıştı. Borsalar tarafından ‘öz-denetim’ ilkesiyle oluşturulan bu birlik borsaları AML (para aklama karşıtı) sistemine daha uygun hale getirmeye ve Monero ve Zcash gibi gizlilik odaklı koinlere ticaret yasağı getirmeye çalışıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment