Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Coincheck’den Bithumb’a: İşte 2018’in Kripto Para Güvenlik Skandalları

Güney Kore’nin bir numaralı kripto para borsası Bithumb’ın saldırıya uğrayıp hacklenmesinin ardından, kripto para borsalarının güvenliği bir kez daha tartışma konusu haline geldi. MtGox borsasının spektaküler bir şekilde hacklenip kapanmasının ardından artık herkesin korkulu rüyası haline gelen bu saldırılar, 2018’de de maalesef kendini göstermeye devam etti. İşte karşınızda 2018’e damga vuran bu hack olayları:

Bithumb

Bithumb Hack Olayı

Tarih: Haziran 2018

Hacker’ın ‘ödülü’: 30 milyon dolarlık kripto para

Sonuç: İtibar Kaybı

Bithumb’ın hacklenmesinin ardından kripto para piyasalarında panik yaşandı. Sektörün en önde gelen kripto para borsalarından birisinin bu denli bir saldırıya maruz kalması bir anda herkesi korkuturken; Bithumb saldırı sonucu elindeki kripto paraları kaybeden müşterilerine gereken ödemenin yapılacağını açıkladı.

Güney Kore hükümeti de bu saldırının ardından ülkedeki kripto para borsalarını yakından incelemeye başlarken, sürecin değerlendirilmesi ve genel bir raporun yayınlanması için yetkili bir heyeti Bithumb’da inceleme yapması için şirket merkezine gönderdi.

Bithumb, daha önce de böyle bir saldırı yaşarken Temmuz 2017’de şirketin bir çalışanının bilgisayarından 30 bin müşterinin kişisel bilgisinin hackerların eline geçtiği belirtilmişti.

Coinrail

Coinrail Hack Olayı

Tarih: Haziran 2018

Hacker’ın ‘ödülü’: 40 milyar won (37.2 milyon dolar)

Sonuç: Medya’da geniş şekilde yer bulması

Bir başka Güney Koreli borsa Coinrail hacklendiğinde ana akım medya büyük bir reaksiyon gösterdi. Bloomberg, Wal Street Journal ve Guardian gibi dev medya kuruluşları bu hackin; Bitcoin ve diğer kripto paralarda düşüşe sebep olduığunu belirtirken aslında medya kuruluşlarının olayı abarttığı aşikardı çünkü Coinrail, zaten 99. sırada yer alan bir borsaydı ve o dönemki düşüşe sebep olan şey hack olayından çok ABD’li yetkililerinin Tether’i soruşturmaya başlamasıydi.

Coinrail hack olayının ardından özür dilerken hükümet ile ortak çalışıp şartları iyileştireceğini de ifade etti. Borsanın, 15 Temmuz itibariyle yeniden kullanıma açılması bekleniyor.

Verge

Verge Hack Olayları

Tarih: Nisan ve Mayıs 2018

Hacker’ın Ödülü: 35 Milyon XVG (1.7 milyon dolar kadar)

Sonuç: İtibar Kaybı

Gizlilik odaklı koin Verge, son dönemde iki kez hacklendi ve bir kez de Twitter hesabı ele geçirildi. Hacker, yaptığı hamle ile sistemin açığından faydalanıp 250 bin XVG çalmayı başardı. Verge bu olayı küçük bir hash atağı olarak nitelendirdi ancak Mayıs ayına gelindiğinde koin bir kez daha hacklendi. 21 Mayıs’ta gerçekleşen hack olayı sonucu, bu sefer de 35 milyon XVG çalındı ve Verge’ün fiyatı yüzde 14’lük bir düşüş yaşadı.

Coincheck

Coincheck Hack Olayı

Tarih: Ocak 2018

Hacker’ın Ödülü: 532 milyon NEM koini

Sonuç: FSA’nın baskısından kurtulan borsa, sonrasında da satıldı

Ocak ayında Tokyo merkezli borsa Coincheck, ciddi bir saldırıya uğradı ve 523 milyon adet NEM koininin çalınmasının ardından borsa, operasyonlarını durdurdu ve daha sonra da satıldı. O dönemin fiyatı ile 534 milyon dolarlık bir para hackerların eline geçerken bu da, bu hack olayını tarihin gördüğü en büyük hack olaylarından birisi yapmaya yetti.

Hack olayının ardından müşterileri ile davalık olan firma, daha sonra da FSA ile ciddi sorunlar yaşadı ve FSA; bu olayın ardından Japon kripto para borsalarına deyim yerindeyse göz açtırmamaya başladı.

Nisan ayında ise borsa; ünlü Japon finansal hizmet sağlayıcısı Monex’e tüm hisseleri ile satıldı ve 33.5 milyon dolarlık bu satın alım sonrasında firma el değiştirdi. Borsa, satış olayının ardından sonra toparlanma dönemini yaşıyor.

BitGrail

BitGrail Hack Olayı

Tarih: Şubat 2018

Hacker’ın ‘ödülü’: 17 milyon XRB Token

Sonuç: Borsanın cüzdanlarına el konuldu

İtalyan kripto para borsası kullanıcıların 195 milyon dolarlık Nano koininin çalındığını duyurdu ve süreç Nano geliştirici ekibi ve BitGrail kurucusu Francesco Fiano arasında resmen bir suçlama savaşına döndü.

İki taraf da sürekli olarak birbirini suçlarken, halen mahkemede olan olayla ilgili BitGrail müşterileri net bir açıklama alabilmiş değil. Hack olayının mağduru isimlerin mağduriyetinin yüzde 20si XRB tokenleri ile ödenirken borsa kalan yüzde 80’i ödemek içinse yeni bir koin oluşturdu ve adına da Bitgrail Shares (BGS) dedi. Bitgrail ekibi halen bu hack olayından Nano ekibini suçlu tutarken, mahkemeye kadar giden bu olayın sonucunun ne olacağını ise ancak zaman gösterecek.

Diğer Bazı Hackler

Ocak ayında, DNS ele geçirilmesi sonucu 400 bin dolarlık XLM (Stellar) tokeni hackerların eline geçti. Blackwallet.co adresinde yaşananan bu olayın ardından Nisan ayınıa gelindiğinde ise bu sefer MyEtherWallet isimli kripto cüzdanınından 150 bin dolarlık Ethereum çalındı ve bu da gündemi uzun bir süre meşgul etti.

Son olarak 7 Mart tarihinde dünyanın en büyük kripto para borsalarından birisi olan Binance’de de bir hack olayı yaşanırken kullanıcıların bazıları hesaplarından ‘kendilerinin yapmadığı’ para transferlerinin gerçekleştiğini belirtti. Binance CEO’su Changpeng Zhao, kullanıcıların paralarının güvende olduğunu açıkladı ve borsa daha sonra olayı çözüp normal bir şekilde gündemine devam etti.

Zhao ve ekibi, bu olayı yapan hackerların yakalanmasındaki kilit bilgileri sunacak kullanıcıya ise 250 bin dolarlık BNB koini verileceğini açıklamıştı. Belki de o isimler, bu hack olayının tek karlı kısmı olarak tarihe geçti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment