Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Facebook’un Reklam Yasağını Değiştirmesinin Altında Ne Yatıyor? Sonuçları Ne Olabilir?

Facebook bu yılın Ocak ayında kripto para birimleri ile alakalı en ufak ilişkisi olan her şeyin reklamını yasaklama kararı aldığından beri, Facebook ve kripto para birimleri arasında çok hayret verici olaylar döndü.

Sosyal medya devi o zamandan sonra hizmet politikasını yeniden güncelledi ve bazı kripto para reklamlarına izin verme kararı aldı. ICO reklam yasağı ise hala devam ediyor. Bu hareket kripto para dünyası için olumlu çünkü Facebook, çok fazla kullanıcıya ulaşmayı mümkün kılan önemli bir reklam platformu olarak da işlev görüyor.

Ancak yine de sahne arkasında durum biraz daha karışık olabilir.

Diğerlerine de Örnek Oldu

Facebook 30 Ocak tarihinde hizmet politikasını güncelleyip ”yanıltıcı veya aldatmaya yönelik tanıtımsal etkinliklerde bulunan” reklamları yasaklama kararı aldığında bu karara kripto para birimleri ve ICO’lar da dahil olmuştu.

O zamanda bile bu hareket oldukça karışık mesajlar verdi çünkü bu yasaktan hemen önce  CEO Mark Zuckerberg, kendi kişisel gönderisinde kripto para birimlerini daha detaylı incelemek istediğini belirtmişti.

‘Kasıtlı Olarak Geniş’ Bir Yasaklama

Yasağı bildiren post, hizmet politikalarının yakın zamanda tekrar gözden geçirileceğini ve şu an ”kasıtlı olarak geniş” bir kapsama sahip olduğunu belirtiyordu, ancak geçenlerde yaptıkları U dönüşü Facebook’tan beklenmeyen bir hareketti ve bir çok kişiyi şaşırttı.

Facebook’un yanıltıcı reklam olarak gördüğü örnekler ise şu şekilde:

  • Şimdi ikili opsiyon ticareti yapmaya başlayın ve 10 risksiz ticaret bonusu alın!
  • Dünyanın herhangi bir yerindeki bir kişiye anında ödeme yapabilmenizi sağlayan risksiz kripto para birimimiz hakkında daha fazla bilgi öğrenmek için buraya tıklayın
  • Yeni ICO! Şimdi tokenleri %15 indirim ile alın!
  • Emeklilik maaşınızı Bitcoin almak için kullanın!

Ancak Facebook’tan gelen bu yasaklamanın en önemli noktası diğer sosyal medya platformları ve büyük kuruluşlar için de yasaklama furyasını başlatmış olmasıydı.

Mart ayında Google, Facebook’un kripto para reklamlarını yasaklama kararını mantıklı buldu. Google’ın yeni finansal ürün politikası kapsamında, kripto para birimleri ve ilgili içerikler  (ilk dijital para arzı teklifleri, kripto para birimi borsaları, kripto para birimi cüzdanları ve kripto para birimi alım satım tavsiyeleri de dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere) hakkında geniş bir reklam yasağı getirildi.

Twitter da bu yasağı takip etti ve uzun süredir dedikodusu dönmekte olan olayı doğruladı: bütün kripto para ile ilgili reklamları yasaklama. Twitter ICO ve diğer token satışlarını engelledi ve buna ek olarak köklü borsalarda yer almayan ve halka açık şirket olmayan borsa ile cüzdan hizmetlerini de yasakladı.

Ocak ayında yapılan Facebook yasaklaması Bitcoin’in fiyatını açıklandığı günden itibaren 11.200 dolardan 8.800 dolara kadar düşürmüştü.

Bitcoin Mart ayında bu haber yüzünden 8.000 dolar seviyesine düştü ve Ethereum da Twitter ve Google darbesinden sonra 600 doların altına geriledi.

Bitcoin Charts

Geri Vites

26 Haziran tarihinde aynı hizmet politikası yeniden güncellendi ve Facebook kripto para birimi reklamlarına yeniden izin vereceğini duyurdu. Yapılan açıklamada tamamen yasaklama politikasını biraz daha yumuşatmaya gideceklerini belirttiler.

”26 Haziran tarihinden itibaren, daha önceden onaylanmış reklamcılardan gelen kripto para ve bununla ilgili içerikleri tanıtan reklamlara izin vereceğiz. Ancak binary option içeren ve ilk dijital para arzı tanıtımı yapan reklamları yasaklamaya devam edeceğiz.”

Burada önemli olan ifadeler ”önceden onaylı reklamcı” olunması ve ”reklam yapmak isteyen herkesin bunu yapamayacak olması.”

Bu ifadeler sayesinde Facebook kripto para alanında çok daha fazla kontrole ve hakimiyete sahip olup, platformun kendi gözünde değerli olarak atfettiği projeleri seçmesini sağlayacak. Belki bu durum bir kaç borsada olduğu gibi para (normal reklam ücretinden daha fazla miktarlarda bir para) veya buna benzer şeyler karşılığında Facebook üzerinde reklam çıkabilme sektörünü başlatacaktır?

Çelişkili Hareketler

Facebook kendi kripto para politikası hakkında bir şey derken, hareketleri çok başka bir şeye işaret etmekte. Facebook geçenlerde David Marcus‘un başında olduğu bir ekiple Messenger tarzı bir blockchain temelli uygulama geliştirmeye karar vermesini açıkladığından beri, bu eko sistem için çok çelişkili hareketlerde bulunmaya başladı.

Daha da yakın bir zamanda kripto para dünyasında Facebook’un kendi kripto para birimini piyasaya süreceği haberleri dolaşmaya başlamıştı.

Facebook’un reklam politikasında yaptığı böylesine bir geri dönüşün sebebi, platformun yasaklamayı ilk koyduğunda belirttiği sebepler de göz önüne alınırsa, tam olarak açıklanamadı. Ancak şirketin kendi blockchain uygulaması için çalışmalara başladığını ve olası bir kripto para birimi çıkartabileceğini düşünürsek, bir reklam yasağı şirketin pek de yararına olmayacaktır.

Kendine Yer Mi Yapıyor?

Facebook’un blockchain ve kripto para sektörüne girmesi demek, sahip olduğu kullanıcı sayısı ile piyasada çok önemli bir hisseye sahip olabilmesi anlamına geliyor.

Bunca kullanıcı ve güç ile destekleyeceği veya oluşturacağı platformu diğer platformların ve projelerin çok önüne yükseltebilir.

Bir blockchain sosyal spor uygulaması olan Olyseum‘un CEO’su Carlos Grenoir, Facebook’un yasağı değiştirmesi hakkında şunları düşünüyor:

”Facebook’un kripto reklamlarını yasaklama kararından dönme sebebi tam bilinmiyor ancak, buna neden olan şeyin şirketin evrim geçirmekte olan kripto alanı hakkındaki kendi stratejisi ile ilgisi olabilir. Kripto para eko sistemi hızlı bir şekilde büyüyor ve toplum üzerindeki etkisini de arttırıp yeni ekonomik fırsatlar bile oluşturuyor. Buna ek olarak düzenleyici kurumların da eko sistemi biraz daha güçlendirecek şekilde güvenlik sağladığını görüyoruz ki bu, eninde sonunda, küresel ekonomiye güç katacaktır.”

Facebook’un bu hareketine herkes böylesine bir şüphe ile bakmadı tabii ki. Topluluktan bazıları bu haberi çok büyük bir zafer olarak nitelendirdi.

”Bu iyi bir ”düzenleme”. İyi ICO’lar reklama ihtiyaç duymamalı.”

Ancak Bitcoin yorumcusu WhalePanda Facebook’un güncel durumu hakkında ilginç bir teori ortaya attı.

”Facebook son zamanlarda kullanıcılarda olan azalma ve reklam gelirlerinin de düşüşü ile çok umutsuz bir dönemde… Bu sebeple şimdi yasağı kaldırıp tekrardan biraz para kazanmaya çalışıyorlar.”

Sonuç

Eğer Facebook kripto para alanında olanlara bir tür güvenlik soruşturması yapma niyetindeyse ve bu platformun gelecekte ilerlemek istediği bir yol ise, bu durum kendisini ciddi bir işlemsel yük altına sokabilir.

Facebook öne çıkıp tek bir şey söyledi ancak söyledikleri gibi hareket etmiyorlar.

Yasağın kaldırılması kripto topluluğunun çoğundan olumlu dönüt alacak ancak bunun tam olarak hangi düşünce ile yapıldığı bilinmediği için konunun biraz daha derinlemesine bilinmesi gerekiyor.

Eğer Facebook kripto para birimleri için olan kapıyı yeniden aralıyorsa, bunu su götürmez, adil ve çabuk bir şekilde yapmalı. Ancak eğer bunu bazı projeleri ‘inceleyip’ içerisinden kendi yararına olanları çıkartmak için kullanıyorsa, yaptıkları bu hamle daha çok sorgulanmalı ve gerçek sebep ortaya çıkartılmalı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment